Εγκαινιάστηκε η έκθεση: «Σύγχρονη Τέχνη…Μια ματιά στο εικαστικό τοπίο της Κρήτης»


Ιδιαίτερα θερμή υπήρξε η υποδοχή, από το κοινό της Άρτας, της έκθεσης «Σύγχρονη Τέχνη…Μια ματιά στο εικαστικό τοπίο της Κρήτης» που οργάνωσε η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης» σε συνεργασία με το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και η οποία εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου. 


Στις δύο αίθουσες της Πινακοθήκης παρουσιάζονται 74 έργα 45 καλλιτεχνών που συμμετέχουν απαρτίζοντας μία ιστορική αναδρομή της παρουσίας των Κρητών καλλιτεχνών στα εικαστικά δρώμενα της χώρας. 

Η έκθεση περιλαμβάνει αξιόλογες προσπάθειες που εμπνεύστηκαν, αποτυπώθηκαν και αποτελούν καλλιτεχνική δημιουργία στο σχέδιο, στη χαρακτική, στη ζωγραφική, την γλυπτική και την ιδιόρρυθμη ζωγραφική των κόμικς. 

Πρώτα το λόγο έλαβε η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης κυρία Μάρω Νάκα η οποία εξήρε το έργο που έχει επιτελέσει η Πινακοθήκη της Άρτας μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι η συνέχιση της αποστολής την οποία έχει αναλάβει τόσο στο διδακτικό κομμάτι όσο και στο στήσιμο των εκθέσεων.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αρταίων κύριος Γιάννης Παπαλέξης αφού ευχαρίστησε και καλωσόρισε τους συντελεστές της έκθεσης, ευχήθηκε συνέχεια της προσπάθειας αυτής, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που πρέπει να έχει τον πολιτισμό, προσανατολισμό και σταθερή αξία.  

Ο κ. Παπαλέξης αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου η οποία ουσιαστικά εγκαινιάστηκε μ’ αυτή την έκθεση. Τόνισε ότι, ως ένας χώρος αισθητικής και πνευματικής καλλιέργειας, η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας θα συνεχίσει να προβάλει το έργο σημαντικών δημιουργών, ήδη καταξιωμένων αλλά και νεότερων, μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες και καλλιτεχνικές ανταλλαγές, παρέχοντας εικαστική παιδεία.

Ο ιδρυτής του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Κωστής Σχιζάκης δήλωσε τη χαρά του που φιλοξενείται στην πόλη της Άρτας η έκθεση αυτή όπου προβάλλονται κυρίως οι Κρήτες ζωγράφοι αλλά και για την θερμή ανταπόκριση που επιφύλαξε το κοινό της Άρτας την ημέρα των εγκαινίων. 

Επίσης δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στην Πινακοθήκη που φέρει το «βαρύ» όνομα Γ. Μόραλης. 

«Μένει, κατά τη διάρκεια την οποία η έκθεση αυτή θα βρίσκεται στην πόλη σας , πραγματικά να στείλει τα μηνύματα αυτά που θέλουμε εμείς να βγουν, όχι μόνο σε ότι αφορά το νησί μας σαφώς αλλά σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό γενικότερα, τον οποίο θεωρούμε, ιδιαίτερα τις μέρες αυτές της κρίσεως, ότι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξει όλη η Ελλάδα, να εμπιστευθεί και να 'πατήσει' πάνω του προκειμένου να ανακάμψει σε όλους τους τομείς, πρωτίστως στον ηθικό» ανέφερε ο κ. Σχιζάκης.

Η παρουσία των Κρητών δημιουργών στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας είναι έντονη, δείγματα της εργασίας των οποίων παρουσίασε ο κ. Σχιζάκης, ο οποίος σήμερα το απόγευμα στις 7, θα αναλύσει τα έργα ένα προς ένα, στην ξενάγηση που θα κάνει ο ίδιος για το κοινό.

Η έκθεση μεταφέρθηκε από την Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων στην Άρτα και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου 2012. 

Αμέσως μετά θα μεταφερθεί στην Πινακοθήκη της Πρέβεζας και ακολούθως στην Πάτρα σε μια προσπάθεια εικαστικής ανταλλαγής και δημιουργίας ενός δικτύου πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των πόλεων της ελληνικής περιφέρειας. Η Πινακοθήκη θα είναι ανοιχτή καθημερινά από 09.30 – 13.30 και 17.30 – 20.30. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης