ΑΡΤΑ: Πόσο ζημιά έκανε ο παγετός;


Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου στην Άρτα, προξένησαν ζημιές στην εσπεριδοπαραγωγή, η έκταση και το μέγεθος των οποίων δεν μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς σ’ αυτή τη φάση.
 

Ο υδράργυρος τις βραδινές ώρες, κατά την τελευταία εβδομάδα περίπου, βρίσκεται σταθερά κάτω από το μηδέν ενώ σε ορισμένες περιοχές της πεδιάδας καταγράφηκαν θερμοκρασίες έως -07, ακόμα και -8 βαθμούς Κελσίου. Εκτός από το προϊόν (κυρίως πορτοκάλια και λεμόνια), είναι πιθανό να έχουν προκληθεί ζημιές και στα δέντρα σε ορισμένες περιπτώσεις. 

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Γεωργικών Συνεταιρισμών Άρτας κ. Νίκος Γκίζας ο οποίος μίλησε για ακραία καιρικά φαινόμενα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να μεσολαβήσουν λίγες μέρες για να αποτιμηθεί το πραγματικό μέγεθος αυτής. 

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Γκίζα, εστιάζεται ιδίως στις ποικιλίες των κοινών πορτοκαλιών αλλά και στα ελάχιστα λεμόνια που έχουν απομείνει μετά την ολική καταστροφή του 2004. 

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια σχεδόν το σύνολο της παραγωγής βρίσκεται στα δέντρα. Όπως ανέφερε ο κ. Γκίζας, αυτές τις μέρες θα ξεκινήσει τη χυμοποίηση η τοπική βιομηχανία «Άραχθος» η οποία θα απορροφήσει πολύ μεγάλο αριθμό ποσοτήτων. 

Σε ότι αφορά την αντιπεγατική προστασία, όπου παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα,  ο κ. Γκίζας ανέφερε ότι «ίσως λόγω της υπερκατανάλωσης ο υδροφόρος ορίζοντας να έπεσε πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα να μην μπορεί το υπάρχον νερό να καλύψει όλες τις γεωτρήσεις». 

Την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Άρτας Βαγγέλης Μπέτσας ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μία συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΑΣΑΦ, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης) με τον ΕΛΓΑ για να δουν το θέμα και στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ