ΕΕ: Άρχισε η διπλή προεδρία με Κύπρο και Δανία


Διπλή προεδρία από χθες στην ΕΕ, καθώς τα ηνία ανέλαβε η Δανία, αλλά στο τιμόνι της Άμυνας και της Ασφάλειας βρίσκεται η Κύπρος, επόμενη προεδρεύουσα χώρα, αφού η Κοπεγχάγη δεν μετέχει σ’ αυτόν τον τομέα.


Με τον τρόπο αυτό η Κύπρος θα ασκήσει… μιάμιση στην ουσία θητεία, οπότε και αναμένεται οι αντιδράσεις της  Άγκυρας να ξεκινήσουν άμεσα – πολύ περισσότερο που η κυπριακή προεδρία αφορά σε τομέα που την ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ενώ έχει ήδη από καιρό απειλήσει να «παγώσει» τις σχέσεις της με την ΕΕ για όσο διάστημα η προεδρία θα ασκείται από τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη, στόχος είναι «να υπηρετήσει και η Κύπρος τη συλλογική άμυνα και ασφάλεια της Ευρώπης και των λαών της».

Όσο για την προεδρία της Δανίας, παρουσιάζει μια σειρά από επίσης ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Χώρα με κεντροδεξιά κυβέρνηση, είναι μια από τις εννιά που βρίσκονται εκτός ευρώ, ενώ ήδη η διαδικασία της εναλλάξ προεδρίας έχει αποδυναμωθεί λόγω της ύπαρξης προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της δημιουργίας του γαλλογερμανικού άξονα.

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο της δανικής προεδρίας, ενώ ο υπουργός των Εξωτερικών της χώρας Νικολάι Βάμεν, έθεσε ως στόχο την στενότερη επικοινωνία μεταξύ των εντός και εκτός ευρώ χωρών.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Θόρινγκ-Σμιντ, επικεφαλής τρικομματικής κυβέρνησης, έχει δηλώσει πως ο συντονισμός είναι «ειδικότητα της Δανίας», ενώ έμφαση θα δοθεί στα θέματα της πράσινης ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, η Δανία σκοπεύει, όπως έχει ανακοινώσει, να δώσει βάρος σε θέματα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 


 http://www.elzoni.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης