Στην κορυφή η Π.ΗΠΕΙΡΟΥ για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ

Απολογιστικά στοιχεία για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Ηπείρου, έδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως είπε το 2011 ήταν μια σημαντική χρονιά για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο. 


Συγκεκριμένα για το ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται αποκλειστικά η Περιφέρεια η απορρόφηση έφτασε το 38%, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 74%. 

Το 2011 οι εντάξεις έργων ανήλθαν σε 52 με προϋπολογισμό 135 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά είναι ενταγμένα 174 έργα. Οι πληρωμές που έγιναν το 2011 ανήλθαν σε 54 εκατομμύρια (συνολικά 111 εκ. ευρώ).

Μαζί με τα προγράμματα που χειρίζονται οι τράπεζες και τον Αναπτυξιακό Νόμο που υπάγονται στο ΕΣΠΑ Ηπείρου, οι εντάξεις έργων ανέρχονται στο 147%, οι συμβάσεις ανέρχονται στο 87% και οι πληρωμές ανέρχονται στο 49%. 

«Ζητάμε από το Υπουργείο, με την υπερδέσμευση που μας έχει δημιουργήσει και το ίδιο με διάφορες κατευθύνσεις (αναπτυξιακός νόμος  κλπ), αλλά και  από έργα που δόθηκαν από κεντρικούς φορείς όπως αυτά της Υγείας κ.α., να προχωρήσει τη μεταφορά έργων σε άλλα προγράμματα που δεν έχουν απορρόφηση, ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε νέα έργα στο Π.Ε.Π. Ηπείρου», τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε και τα εξής:

«Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι πρώτη σε όλη την Ελλάδα στις Περιφέρειες που είναι στόχος 1. Οι δύο Περιφέρειες (Νοτίου Αιγαίου και  Στερεάς Ελλάδας) που αναφέρθηκαν σε δημοσιεύματα ότι προηγούνται στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ανήκουν στο στόχο 2 για τις οποίες τελειώνει φέτος το ΕΣΠΑ. Καταλαβαίνετε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις Περιφέρειες που είναι στο στόχο 1.   

Για τα αποτελέσματα αυτά, θέλω να συγχαρώ: Τη  Διαχειριστική Αρχή για τη δουλειά που έκανε, τους ανθρώπους που εργάστηκαν στα έργα και στον Αναπτυξιακό Νόμο, καθώς  και τους φορείς που επέδειξαν ζήλο για να προχωρήσουν τα πράγματα. 

Πρέπει να επισημάνω ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι διαχρονικό. Ξεκίνησε από την Κρατική και συνεχίστηκε από την Αιρετή Περιφέρεια. Είναι  απόρροια μιας σοβαρής δουλειάς που γίνεται στην Ήπειρο».

Τέλος ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι οι απορροφήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο στην Ήπειρο κατά το 2011 ανήλθαν συνολικά σε 52 εκατομμύρια ευρώ. 

Από αυτά τα 21 εκατομμύρια διατέθηκαν μέχρι 30 Ιουνίου και τα 31 εκατομμύρια από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011. «Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, με τα χρήματα αυτά βοηθήθηκαν να στηθούν αρκετές επιχειρήσεις στην Ήπειρο», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ