ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ: Πλήθος κόσμου στην πρώτη του Αγιασμού των υδάτων


Η πρωτοβουλία του Δημάρχου του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Άρτας κ. Γαλίκα να πραγματοποιήσει την επίσημη τελετή του αγιασμού των υδάτων στη γέφυρα Κοράκου επί του Αχελώου ποταμού, στην ιστορική έδρα του Δήμου, την τοπική κοινότητα Πηγών θεωρήθηκε από όλους αξιέπαινη. 


Έτσι, την ημέρα των Θεοφανείων στις 11.15 π.μ, παρουσία των πολιτικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών φορέων της περιοχής αλλά και πλήθους κόσμου από την περιοχή της Άρτας ,τις όμορες Δημοτικές-τοπικές κοινότητες του δήμου Αργιθέας και της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και παρά τις δυσμενέστατες τοπικές καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε η τελετή καθαγιασμού των υδάτων. 

Η ενέργεια αυτή που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά, είχε ένα πολυδιάστατο σύμπλεγμα θετικών αποτελεσμάτων. Τιμήθηκε η ημέρα της Βάπτισης του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού σε έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδας, δίνοντας τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια στην τελετή κάθαρσης και εξυγίανσης του υγρού στοιχείου που είναι η βάση της ζωής σε ολόκληρη τη δημιουργία και κατ΄επέκταση ο καθαγιασμός ολόκληρης της κτίσεως. 

Η παλιά γέφυρα η οποία ήταν η μεγαλύτερη και αρχαιότερη ως μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων

Συνδυάστηκε ο εορτασμός ενός μεγάλου θρησκευτικού γεγονότος αυτού των Θεοφανείων, κοντά σε ένα ιστορικό σύμβολο της περιοχής της γέφυρας Κοράκου της οποίας κτήτορας υπήρξε ο Άγιος Βησσαρίωνας. 

Υπενθυμίστηκε έτσι προς πολλές κατευθύνσεις ότι στη Περιφερειακή Ενότητα Άρτας εκτός από τον ποταμό Άραχθο στην Άρτα ανήκει γεωγραφικά και ο ποταμός Αχελώος ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας ο οποίος εφάπτεται των ανατολικών ορίων με την ενότητα Καρδίτσας από το ύψος της Μεσούντας μέχρι τον Μεσόπυργο. 

Επελέγη ένα ιστορικό μέρος που είναι η εσχατιά του δήμου και αποτελεί σύνορο δύο νομών και δυο περιφερειών αυτών της Θεσσαλίας και της Ηπείρου ενώ σημειολογικά πραγματοποιήθηκε επί τη γέφυρας Κοράκου, που ως έννοια και κατασκευή διαχρονικά, ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς σε μια ειρηνική συμβίωση, μια ηθική και αισθητική θεωρία που συνάδει με το ύφος των ημερών. 

Η πρωτοβουλία αυτή της δημοτικής αρχής αιφνιδίασε όλους ευχάριστα, σχολιάστηκε θετικά, και γι’ αυτό αξίζει επαίνων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης