Ο κόσμος μέσα από το φακό του Reuters


Από την Αραβική Άνοιξη και την Αθήνα της οικονομικής κρίσης, έως το καταστροφικό σεισμό και το φονικό τσουνάμι στην Ιαπωνία, οι φωτογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερς βρίσκονταν σε κάθε γωνιά του κόσμου, για να απαθανατίσουν τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2011.


Το πρακτορείο δημοσίευσε τη λίστα του με τις 100 πιο επιδραστικές φωτογραφίες της χρονιάς. Η ειδησεογραφία πλέκεται με τις ιστορίες των ανθρώπων που τη συνθέτουν, ενώ οι μαρτυρίες των φωτορεπόρτερ αποκαλύπτουν πτυχές που δεν είναι ορατές στο φακό.

Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες:

Τρομαγμένοι τουρίστες προσπαθούν να προφυλαχθούν από τα δακρυγόνα και τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα. 

Στο φόντο των επεισοδίων, οι κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας, στη φωτογραφία του Γιάννη Κολεσίδη. 

Στη φωτογραφία του Νώντα Στυλιανίδη που ακολουθεί, ένας άνδρας στη Θεσσαλονίκη αποπειράται να αυτοπυρποληθεί έξω από μια τράπεζα.

athens15june
 athens-selfburn
Ο Γκόραν Τομάσεβιτς φωτογραφίζει ένα νεαρό διαδηλωτή στο Κάιρο, στις 28 Ιανουαρίου, ενώ οι φλόγες της εξέγερσης «καίνε» το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ. 

Ο Ντίλαν Μαρτίνεζ στις 11 Φεβρουαρίου «συλλαμβάνει» τα πανηγύρια των Αιγύπτιων στην πλατεία Ταχρίρ, μετά την παραίτηση Μουμπάρακ. Σε περίοπτη θέση ένας φορητός υπολογιστής, καθώς πολλά λέχθηκαν για το ρόλο του Διαδικτύου στην εξέγερση.

cairo
egypt-cairo

Ο Κάρλος Γκουτιέρεζ, στις 5 Ιουνίου στη Χιλή, καταγράφει τη στιγμή πριν η καταιγίδα καταβροχθίσει τη γη και ενώ οι αστραπές έχουν συνθέσει ένα τρομακτικό κάδρο με τη στάχτη από το ηφαίστειο Puyehue-Cordon Caulle.

chile-weather

Μια νύφη αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της κατά τη διάρκεια του γαμήλιου πάρτι, στις 17 Μαΐου στην Κίνα. Η νύφη σώζεται και ο φωτογράφος Λι Πνγκ απαθανατίζει τη σκηνή.

china-bride

 Στις 31 Αυγούστου η παλίρροια φούσκωσε απρόσμενα τα νερά του ποταμού Κιάνταγκ στην Κίνα, τόσο ώστε εκατοντάδες άνθρωποι παρασύρθηκαν.

china-river

Η παρατεταμένη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής οδήγησε σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, με εκατομμύρια ανθρώπων να πλήττονται από το λιμό. 

Στα σύνορα Κένυας-Σομαλίας, ένας αξιωματούχος αποστολής του ΟΗΕ φωτογραφίζει το κουφάρι ενός ζώου με το iPad, ενώ δύο γυναίκες σε κενυατικό χωριό βρίσκονται σε «ζωντανό εφιάλτη», σχολιάζει ο φωτογράφος Τζέικομπ Νταλ, στις 21 Ιουλίου.

kenya
 kenya-drought

Στις 3 Μαρτίου ο Γκόραν Τομάσεβιτς είναι παρών στη σύλληψη ενός «μισθοφόρου» του Καντάφι, κάπου μεταξύ της Ρας Λανούφ και της Μπρέγκα, στη Λιβύη. Είναι ένα πολύ νεαρό, φοβισμένο αγόρι που δεν «μοιάζει καθόλου με μισθοφόρο», σχολιάζει ο φωτογράφος.

libya

Λονδίνο, 28 Αυγούστου: Ο θάνατος ενός νεαρού άνδρα από πυρά αστυνομικών πυροδοτεί βίαια επεισόδια στο βόρειο Λονδίνο, ενώ σύντομα ακολουθούν εκτεταμένες λεηλασίες σε εμπορικά καταστήματα. Η φωτογράφος Ολίβια Χάρις κατηγορήθηκε από τους νεαρούς της φωτογραφίας ως αστυνομικός, οι οποίοι προσπάθησαν να της πάρουν την κάμερα.

london-riots

 Η επιχείρηση εκτέλεσης του υπ' αριθμόν ένα τρομοκράτη στον κόσμο παρακολουθείται live από την Μπαράκ Ομπάμα και το επιτελείο εθνικής ασφάλειας. Η Χίλαρι Κλίντον κοιτάζει μάλλον σοκαρισμένη την οθόνη, στη φωτογραφία του Πιτ Σόουζα, την 1η Μαΐου. Στο Πακιστάν, στο άκουσμα της είδησης πολλοί οπαδοί του Οσάμα Μπιν Λάντεν θρηνούν το θάνατό του.

osama-death
osama-hillary

 Μια γειτονία της Λισαβόνας στις 11 Απριλίου, στην Πορτογαλία του ΔΝΤ και με την οικονομική κρίση να πλήττει τους κατοίκους. Μια γυναίκα σε απόγνωση τράβηξε το βλέμμα του φωτογράφου Ραφαέλ Μαρκάντε.

portugal

Το τελευταίο στάδιο διάνοιξης της τεράστιας σήραγγας στο Γκότχαρντ της Ελβετίας, που διασχίζει τις ελβετικές Άλπεις, πραγματοποιείται στις 23 Μαρτίου.

schweiz

Δύο μόλις ημέρες μετά το χτύπημα του σεισμού και του τσουνάμι στις 11 Μαρτίου και οι βορειοδυτικές ακτές της Ιαπωνίας παρουσιάζουν εικόνες αποκάλυψης. 

Η νεαρή Ακάνε Ίτο κάθεται σε ένα ψηλό σημείο κλαίγοντας, απ' όπου μπορεί να δει το κατεστραμμένο της σπίτι. Ο Τόρου Χουνάι, περίπου ένα μήνα μετά, καταγράφει τις προσπάθειες των Ιαπώνων να διασώσουν τις αναμνήσεις τους.

tsunami
tsunami-photos

http://www.newsbomb.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ