Κατασκοπεία της CIA στα κοινωνικά δίκτυα


Μας είναι ήδη γνωστό, ότι η Κεντρική Υπηρεσία Κατασκοπείας των ΗΠΑ (CIA) διαθέτει στρατιές αναλυτών οι οποίοι αναζητούν στοιχεία για τη «διάθεση» του αμερικανικού πληθυσμού - αλλά και για τις εξωτερικές αντιδράσεις - απέναντι στη χώρα. 


Σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικό ενδιαφέρουν παρουσιάζει άρθρο της ρωσικής εφημερίδος Pravda, η οποία, επικαλούμενη πληροφορίες που δημοσίευσε πρόσφατα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, ισχυρίζεται, ότι οι αναλυτές της CIA κατασκοπεύουν σε 24ωρη βάση τα κοινωνικά δίκτυα παγκοσμίως σε όλες τις γλώσσες και διαλέκτους, σε αναζήτηση απειλών για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.


Εγκατεστημένη σε ένα βιομηχανικό υπόστεγο σε μυστική τοποθεσία, μια μεγάλη ομάδα πρακτόρων της CIA - με το παρατσούκλι «εκδικητικοί βιβλιοθηκονόμοι» (vengeful librarians) - παρακολουθεί κάθε ημέρα, πέντε ολόκληρα εκατομμύρια μηνύματα του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου Twitter (ονομάζονται και «tweets») σε όλο τον κόσμο και, επιπλέον, μηνύματα στο Facebook, σχόλια αναγνωστών σε άρθρα εφημερίδων, σε βίντεο τηλεοπτικών καναλιών, σε ραδιόφωνα, σε διαδικτυακούς τόπους ανταλλαγής απόψεων (chatrooms), σε ιστολόγια (blogs) και σε άλλα σύγχρονα μέσα ανταλλαγής ή/και έκφρασης απόψεων σε ολόκληρη τη Γη, σε όλες τις γλώσσες και διαλέκτους.


Σύμφωνα με την Pravda, οι πράκτορες της CIA αναχαιτίζουν ηλεκτρονικά μηνύματα και τα συνδέουν με ειδήσεις από τοπικές εφημερίδες, ενώ ακόμα παρακολουθούν παρανόμως τηλεφωνικές συζητήσεις, με σκοπό τη συγκέντρωση επαρκών στοιχείων για να καθοριστεί η στάση του πληθυσμού μιας χώρας απέναντι στις ΗΠΑ ή ο βαθμός ικανοποίησής του.



Η μυστική ομάδα της CIA υποτίθεται, ότι ξεκίνησε τη δράση της μετά από πρόταση του Κογκρέσου, που ακολούθησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. 

Σήμερα, εκατοντάδες αναλυτές φέρονται να μελετούν τη διαδικτυακή κίνηση από την Κίνα προς τον υπόλοιπο κόσμο, τα αισθήματα και τη διάθεση των διαφόρων - οργανωμένων και μη - κοινωνικών ομάδων στους δρόμους του Πακιστάν (μέσω των μηνυμάτων που ανταλλάσσουν στα κοινωνικά δίκτυα) κ.α.. 

Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποκαλυφθεί ο ακριβής αριθμός των Αμερικανών πρακτόρων που κάνουν αυτήν τη δουλειά.


Σύμφωνα με την Pravda και τις πληροφορίες του Associated Press, αν και οι περισσότεροι Αμερικανοί πράκτορες κοινωνικών και άλλων ηλεκτρονικών δικτύων εργάζονται από τη Βιρτζίνια (όπου και η έδρα της CIA, στο Λάνγκλεϊ), έχουν ήδη δημιουργηθεί διαδικασίες συλλογής πληροφοριών και από τις πρεσβείες των ΗΠΑ ανά τον κόσμο. 

Μάλιστα, οι πληροφορίες που συλλέγονται από τα κοινωνικά δίκτυα αντιπαραβάλλονται με τα αποτελέσματα μυστικών δημοσκοπήσεων, με στόχο τα ακριβέστερα αποτελέσματα των αναλύσεων.


Η CIA φέρεται να τροφοδοτεί σχεδόν σε καθημερινή βάση τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, με αναλύσεις και συμπεράσματα από τις υποκλοπές ηλεκτρονικών μηνυμάτων που διεξάγει, ιδιαίτερα κατά την εξέλιξη ή τον απόηχο σημαντικών γεγονότων, όπως η δολοφονία του Μπιν Λάντεν από τον αμερικανικό στρατό ή η επανεκλογή του Ιρανού Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το 2009. 

Τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter φέρονται να αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική πηγή πληροφόρησης για τη CIA, σε περιπτώσεις κοινωνικών αναταραχών και ανατροπών σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, όμως πριν από μήνες στην Ταϊλάνδη.

Πηγή: Pravda

Επιμέλεια: Πέτρος Κρυσταλάκος

 http://www.ert.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης