Το μουσείο της φύσης…


Η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια, η οποία άνοιξε το 2008, δίνει την ευκαιρία σε εκατομμύρια ανθρώπους να θαυμάσουν τον μεγαλύτερο τεχνητό ύφαλο του κόσμου, το πλανητάριο, τα ενυδρεία και τα τροπικά δάση. (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)


Ο Ρ. Πιάνο κατάφερε να κατασκευάσει ένα πολυθεματικό και άκρως οικολογικό κτήριο, ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον και να μην είναι ενεργοβόρο.




Όλα, σχεδόν, τα στοιχεία της φύσης συμμετέχουν στην πολυεπίπεδη κατασκευή. Ο ήλιος προσφέρει ηλεκτρισμό και φυσικό φωτισμό, ο αέρας παρέχει ψύξη και εξαερισμό του κτηρίου, ενώ η φυτεμένη στέγη εξασφαλίζει τη μόνωση και τη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας.


Για την πρωτοπορία και τον οικολογικό χαρακτήρα της, τη γνώση που προσφέρει και τη συμβολή της στην επιστημονική έρευνα, η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια έχει λάβει πληθώρα βραβείων, ενώ αποτελεί το μόνο κτήριο στον κόσμο που έχει βραβευτεί δύο φορές με την πλατινένια πιστοποίηση LEED, που δίδεται σε πρωτοπόρες κατασκευές ως προς τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.




Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία είναι η οροφή του κτηρίου, η οποία καλύπτεται από μικρούς πράσινους λοφίσκους, προσδίδοντας ομοιομορφία, αφού δεν μοιάζουν με τεχνητό δημιούργημα, αλλά με φυσική συνέχεια του περιβάλλοντος.


Οι λοφίσκοι είναι καλυμμένοι με στρώμα χώματος πάχους 15 εκατοστών, στο οποίο έχουν φυτευτεί ενδημικά φυτά. Εκτός από ομορφιά, η «φυσική» αυτή οροφή παρέχει μόνωση του κτηρίου, μειώνοντας σχεδόν στο 100% την απώλεια θερμότητας και ψύξης, ενώ παράλληλα διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία του κτηρίου 10ο C χαμηλότερα σε σχέση με μια συμβατική στέγη, μηδενίζοντας έτσι τις ανάγκες για κλιματισμό το καλοκαίρι.




Οι φεγγίτες που μοιάζουν με μικρά παραθυράκια αφήνουν το φως του ήλιου να περάσει στο εσωτερικό, ενώ τις ζεστές μέρες ανοίγουν αυτόματα, για να βγαίνει ο θερμός αέρας.


Ταυτόχρονα, οι ειδικές περσίδες που έχουν τοποθετηθεί στους τοίχους του κτηρίου παρέχουν συνεχή ανακύκλωση του αέρα.




Ακόμα ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι ότι η πράσινη στέγη μειώνει και τις ανάγκες για πότισμα, καθώς απορροφά περίπου 11 εκατομμύρια λίτρα όμβριων υδάτων κάθε χρόνο.


Μια τέτοιου είδους κατασκευή αποτελεί πρότυπο οικολογικής συνείδησης και τονίζει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει την πολυπλοκότητα της φύσης και να εναρμονιστεί απόλυτα μαζί της…


Επιμέλεια: Νάντια Σαραντοπούλου 

 http://www.zougla.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης