Γιάννης Κατσής: "Δύο Λαούτα μία φωνή"

Του Μενέλαου Παπαδημητρίου

Στις 23 Οκτωβρίου 2011 -Κυριακή και ώρα 18.30– οι Θεσσαλοί κατέκλυσαν την αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» -ως και τα θεωρεία στους εξώστες γέμισαν- και παρακολούθησαν την παρουσίαση του CD «Δύο λαούτα, μία φωνή» του συμπατριώτη μας Γιάννη Κατσή με τραγούδια και χορούς της Θεσσαλίας, απολαμβάνοντας και ζωντανά μερικά από αυτά.



Είναι έκδοση του Αρχείου Δημοτικού Τραγουδιού Καρδίτσας (Πρόεδρος ο Παναγιώτης Νάννος).


Την εκδήλωση διοργάνωσαν Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ "Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ" ο "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ" και το πρόγραμμα παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αηδονοχωριτών Γιώργος Παπαδόπουλος.



Χαιρετισμό για την εκδήλωση και τη σπουδαιότητα του έργου έκαμαν ο Θεσσαλός Ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» κ. Ιωάννης Μαρκαντώνης και ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης κ. Στέφανος Κούτρας.


Για το ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΣΗ, την προσωπικότητά του και το σοβαρό έργο του μίλησαν η Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφικής Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών Κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη ο καθηγητής της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής κ. Βασίλης Σμάνης που έπαιξε και με το λαούτο του και ο Χρήστος Ζώτος, ο Μεγάλος αυτός Λαουτιέρης που χαίρει εκτιμήσεως και σεβασμού στο Πανελλήνιο!!! 

Αυτό δείχνει πως ο συμπατριώτης μας και το έργο του, που προστίθεται στη Μουσική Παράδοση του Τόπου μας, έχουν αυξημένο ειδικό βάρος και καταξιώνουν το δημιουργό δίνοντας τιμή και στην Πατρίδα μας την Καρδίτσα και στη Θεσσαλία και στη Μεγάλη Πατρίδα-την Ελλάδα.



Ο Γιάννης Κατσής είναι ανιδιοτελής εργάτης της μουσικής μας και όχι μόνο παράδοσης. Είναι ο ίδιος και η ζωή του ένα με το Λαϊκό Θεσσαλικό Πολιτισμό, με το Λαϊκό Πολιτισμό της Πατρίδας μας. Είναι πρότυπο ήθους και εργατικότητας. 

Συλλέγει στοιχεία, γράφει, τραγουδάει, παίζει μουσικά όργανα, χορεύει, διδάσκει χορούς, συμμετέχει σε εκδηλώσεις βοηθώντας και στη διοργάνωσή τους με την τεράστια εμπειρία του. Μαζί με άλλους Αηδονοχωρίτες μέσω του συλλόγου τους με εκδηλώσεις παράδοσης και με τον πρωτότυπο και μοναδικό χορό ΤΑΪ – ΤΑΪ διαφημίζουν το Χωριό τους και τη Θεσσαλία.

Το χαμόγελο είναι μόνιμο στα χείλη του και πλειότερο όταν βρίσκεται στο δικό του χώρο, αυτόν της παράδοσης!!! Είναι Αγραφιώτης και φίλος της Αργιθέας!!! 

Έχουμε την τύχη να τον απολαμβάνουμε, να απολαμβάνουμε την καθάρεια και κρυστάλλινη φωνή του σε γλεντοκόπια Αργιθεάτικα που καθιερώσαμε και κάνουμε σε διάφορα στέκια και σπίτια με ζυγιές για να ξεδίνουμε, να τραγουδάμε και να χορεύουμε, να γλεντάμε παραδοσιακά!!! 

Ειδικά τώρα που οι καιροί για την Πατρίδα και το Λαό μας είναι δύσκολοι πρέπει να είμαστε όσο ποτέ πιο κοντά στις Παραδόσεις μας, στη Γλώσσα μας, στη Θρησκεία μας και στην Ιστορία μας!!! Η μουσική και το τραγούδι είναι ο πρώτος και καλύτερος συνδετικός κρίκος!!!


Στη σαρωτική εποχή της Παγκοσμιοποίησης πρέπει να σταθούμε όρθιοι!!!!


Στην κατεύθυνση αυτή κινείται ο Γιάννης Κατσής με το νέο του CD και αγωνάει στην ευθεία γραμμή της Παράδοσης, του Λαϊκού Πολιτισμού και το έργο του, σημερινό και προηγούμενο, είναι αγκωνάρι της Πετρογέφυρας που συνδέει τη νέα γεννιά με τις παλιότερες!!!


Καλοτάξιδο να ’ναι το νέο σου CD «Δύο λαούτα, μια φωνή» αγαπητέ φίλε, αγαπητέ Πατριώτη ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΣΗ!!! Να είσαι πάντα καλά με την οικογένειά σου και να μας χαρίσετε με το φίλο Παναγιώτη Νάννο καινούργια έργα Μουσικής Ιδεολογίας της Θεσσαλίας Μας!!!


Μενέλαος Παπαδημητρίου
Δικηγόρος Αθηνών - λαογράφος και συγγραφέας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης