Γιατί η Γερμανία επιμένει να μας σώσει;


Αν και η λύση στο πρόβλημα του ευρώ είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, δοκιμασμένη στο παρελθόν και στο παρόν, ανέξοδη για τους πολίτες και τα εθνικά κράτη που αποτελούν την Ε.Ε...


..., δεν υιοθετείται, ρισκάροντας κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος γιατί κάποιοι δεν θέλουν να χάσουν τα άνομα κέρδη τους. 

Η λύση είναι (μία από τις πολλές παραλλαγές της) η ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα και με αυτό να αγοράσει το χρέος από τη δευτερογενή αγορά μέχρι τα επιτόκια να μειωθούν κοντά στο βασικό επιτόκιο.

Χωρίς πλαφόν θα τυπώσει όσο χρήμα χρειάζεται για να αφαιρέσει τα ομόλογα από τα χέρια όσων δεν επιθυμούν να τα διατηρήσουν. 


Για να ληφθεί όμως μια τέτοια απόφαση πρέπει προηγουμένως η Ευρώπη να ενωθεί πολιτικά, να αποτελέσει μια κανονική ομοσπονδία κρατών με όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν οι ομοσπονδίες, στο εσωτερικό των οποίων όλοι οι πολίτες έχουν ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και όλα τα κράτη συμμετέχουν ισότιμα.

Η μόνη χώρα η οποία δεν επιθυμεί αυτή τη λύση και αντιστέκεται στην Ευρώπη και στην πορεία της πολιτικής ένωσης είναι η Γερμανία. Αντλεί την άρνησή της από το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση τη συμφέρει περισσότερο. 


Με δεδομένη τη μεγάλη της επιρροή μπλοκάρει κάθε απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση, και οι λύσεις είναι δύο: είτε η Γερμανία θα γίνει ο ηγεμόνας της Ευρώπης και θα μεταφέρει πλούτο στο εσωτερικό της, όπως οι παλιές αποικιοκρατικές δυνάμεις, είτε οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πετάξουν έξω τη Γερμανία από την Ε.Ε.

Στη δεύτερη περίπτωση η Γερμανία θα καταρρεύσει σε 24 ώρες, καθώς δεν θα έχει διέξοδο για το 60% των προϊόντων της και το τεράστιο χρέος της θα την πνίξει και θα επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν το 1944. 


Αν η πολιτική ένωση της Ευρώπης καθυστερήσει κι άλλο, η Ε.Ε. θα οδηγηθεί στη διάλυση, με τη Γερμανία να δημιουργεί με τους λίγους συμμάχους της στον Βορρά μια δική της Ενωση των ενάρετων κρατών, η οποία θα είναι περίπου το ένα τρίτο της σημερινής ευρωζώνης.

Η μόνη χώρα η οποία επομένως στην πράξη είναι εναντίον της ενωμένης Ευρώπης και εναντίον του ευρώ είναι η Γερμανία, και έχει επενδύσει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα σε αυτό. Επιπλέον η Ευρώπη έχει αναθέσει την ηγεσία της στη μόνη αντιευρωπαϊκή δύναμη στο εσωτερικό της. 


Η Ελλάδα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεννοηθεί με την Ιταλία και με τη Γαλλία, ώστε από κοινού να επιβάλουν το νόμισμα που επιθυμούν οι πολίτες τους, και η Γερμανία να κληθεί να το αποδεχθεί ή να το εγκαταλείψει πληρώνοντας το κόστος από τα οφέλη των προηγούμενων σαράντα χρόνων.

Espressonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης