Πετρελαϊκοί κολοσσοί ενδιαφέρονται για «οικόπεδα» στην κυπριακή ΑΟΖ

BP, ExxonMobil, Shell και Gazprom, συγκαταλέγονται στις εταιρείες που αγόρασαν τα αποτελέσματα ερευνών.
Λευκωσία: Εταιρίες-κολοσσοί της πετρελαϊκής βιομηχανίας αλλά και πιο μικροί διεθνείς παίκτες έχουν ενδιαφερθεί να αγοράσουν ή έχουν ήδη αγοράσει τα αποτελέσματα ερευνών που διεξήγαγε η Κυπριακή Δημοκρατία εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ)


Εταιρείες όπως η αμερικανικών συμφερόντων ExxonMobil, η βρετανική BP, η ολλανδοβρετανική Shell, η εταιρεία Petrobras της Βραζιλίας, η Petronas της Μαλαισίας αλλά και η ρωσική Gazprom, συγκαταλέγονται σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στον κατάλογο εταιρειών που αγόρασαν τα αποτελέσματα των ερευνών που διενεργήθηκαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εντοπισμό πιθανών υδρογονανθράκων.


Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση διατηρεί, σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο φυσικό αέριο, χαμηλούς τόνους.


Σε μία άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου πραγματοποιεί σήμερα μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Μια επίσκεψη που θεωρείται κρίσιμης σημασίας καθώς θα αφορά στον καθορισμό της γραμμής που χωρίζει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Κύπρου και Λιβάνου.


Ο Λιβανέζος επίσημος έγινε δεκτός το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.


Νωρίτερα ο κ. Μανσούρ είχε συνάντηση στη Βουλή με τον πρόεδρο του Σώματος, Γιαννάκη Ομήρου, ενώ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια παρακάθισε σε συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.


Η επίσκεψη του Αντνάν Μανασούρ στην Κύπρο αποτελεί μια ακόμα κίνηση στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Κάτι που επεδίωξε έντονα το τελευταίο διάστημα η κυπριακή πλευρά.


Ως γνωστό, παρά τα πρώτα θετικά βήματα που είχαν γίνει προς την κατεύθυνση υπογραφής συμφωνίας του Λιβάνου με την Κύπρο, εντούτοις στη συνέχεια τα πράγματα δεν προχώρησαν. Ως ένα βαθμό η καθυστέρηση οφειλόταν και σε παρασκηνιακές ενέργειες της Άγκυρας.


Η επίσκεψη Μανσούρ φαίνεται να δημιουργεί νέα θετικά δεδομένα κυρίως για την κυπριακή πλευρά, σ’ ό,τι αφορά στην υπογραφή συμφωνίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η Τουρκία προσπαθεί μέσω απειλών να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση στην περιοχή.


 http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης