Στην Αθήνα σήμερα ο «Έλληνας του διαστήματος»

 

Εκδήλωση την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη

 
Την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Ρώσο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη και φωτογράφο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν θα έχουν σήμερα όσοι βρεθούν στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.


Η ομιλία του έχει τίτλο «Η εμπειρία από την περιπλάνηση στο διάστημα», και εντάσσεται στο πλαίσιο της διημερίδας «Τέχνη, επιστήμη, σύμπαν».


Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η ομιλία θα γίνει στα ρωσικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.


Την Τετάρτη ο «Έλληνας του διαστήματος» θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστούν φωτογραφίες του Φιοντόρ Γιουρτσίχιν.


Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα υπάρχει διερμηνεία από τα ρωσικά στα ελληνικά.



Ο Φιόντορ Γιουρτσίχιν (Θεόδωρος Νικολάγιεβιτς Γιουρτσίχιν) γεννήθηκε στο Βατούμι της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας το 1959. Εργάστηκε στο κέντρο ελέγχου ως Μηχανολόγος Μηχανικός για την Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος Energia το διάστημα 1983-1997. Κατόπιν έγινε αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα Mir-Space-Shuttle και NASA-Mir. 

Το 1997 χρίστηκε υποψήφιος στο κοσμοναυτικό τμήμα της Energia, ενώ από τον Ιανουάριο 1998 μέχρι το Νοέμβριο 1999 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του και τον Ιανουάριο του 2000 ξεκίνησε την εκπαίδευση για το πρόγραμμα ISS (Διεθνής Διαστημικός Σταθμός-International Space Station: ερευνητικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης και αποτελεί κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA (ΗΠΑ), RKA (Ρωσίας), JAXA (Ιαπωνίας), CSA (Καναδά) και ESA (Ευρώπης) .

Το 2002 ο Γιουρτσίχιν συμμετείχε ως μέλος του πληρώματος του Διαστημικού Λεωφορείου Ατλαντίς και το 2007 παρέμεινε στον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS επί 196 μέρες.
  

http://www.newsbeast.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης