Απόσυρση προεδρικών «δώρων» στο Κυπριακό και σχέδιο εθνικής σωτηρίας, ζητά ο Β.Λυσσαρίδης


Λεμεσός: Για «τραγικό δίλημμα» και «αδιέξοδο» στο οποίο θα βρεθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά εάν κατατεθεί λύση του Κυπριακού στη βάση των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας (για σταθμισμένη ψήφο, εκ περιτροπής προεδρία και παραμονή 50.000 εποίκων), έκανε λόγο ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης...
 

...ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχει τρόπος απόσυρσης τους χωρίς οδυνηρές συνέπειες, εάν κατατεθεί ως πλαίσιο λύσης το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου 2009, όπου καθορίζονται οι βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού.

Μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ σε εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στη Λεμεσό, ο Βάσος Λυσσαρίδης διερωτήθηκε «πως είναι δυνατόν ο συνομιλητής μας, να προβάλλει θέσεις κατά αντιπαράθεση προς τη λαϊκή εντολή» και εξέφρασε τη θέση ότι «ακόμα και στα επί μέρους, οι προτάσεις μας, σε μερικές περιπτώσεις, είναι απαράδεκτες».


Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι εάν στην επόμενη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη κατατεθεί λύση πάνω στη βάση των προτάσεων του Προέδρου, «θα βρεθούμε σε ένα τραγικό δίλημμα ή αδιέξοδο και πως το αδιέξοδο, στην καλύτερη για εμάς περίπτωση, θα αποδοθεί και στις δυο πλευρές, ενώ οι γενναιόδωρες προσφορές θα νομιμοποιηθούν μέσα στα έγγραφα του ΟΗΕ».


Είπε ακόμη ότι από τη στιγμή που ο λαός αναμένεται να απορρίψει ένα τέτοιο σχέδιο, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές και κάλεσε τους κυβερνώντες να αποσύρουν τις προτάσεις τους, καταθέτοντας ως πλαίσιο λύσης για την ελληνοκυπριακή πλευρά, την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου 2009.


«Δεν θα πρέπει», συνέχισε, «να είμαστε όμηροι ονοματολογιών και διερωτήθηκε ποιος δεν θα υπόγραφε μια λύση, είτε αυτή ονομαζόταν ομοσπονδία, είτε συνομοσπονδία, από τη στιγμή που θα υιοθετούσε τις θέσεις μας για ενότητα χώρου, κράτους, οικονομίας, θεσμών, απομάκρυνσης όλων των εποίκων, όλων των ξένων στρατών και διασφάλισης όλων των δικαιωμάτων των πολιτών και των βασικών ελευθεριών».


«Ελπίζω πως, αν πραγματικά θέλουν ενότητα, μπορούν ακόμα και σήμερα να τη βρουν πάνω σε αυτή τη βάση», είπε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ και σημείωσε πως «δεν έχουμε περιθώρια, θα πρέπει άμεσα να υπάρξει διορθωτική πορεία» και ότι «πρέπει να υπάρξει σχέδιο Β΄, σχέδιο εθνικής σωτηρίας και πάνω σε αυτό να κτιστεί η εθνική ενότητα». 


Ως ελληνοκυπριακή πλευρά, συμπλήρωσε, «αφήνουμε τις ευκαιρίες να μας ξεφεύγουν», αφού δεν εκμεταλλευόμαστε τις καταστάσεις και συνεχίζουμε το διάλογο, ενώ «ο συνομιλητής μας υπέγραψε συμφωνία, ως 'πρόεδρος' μη υπάρχοντος κράτους με την Τουρκία, για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου''.

Διερωτήθηκε δε γιατί η κυπριακή κυβέρνηση δεν παίρνει πρακτικά μέτρα ενάντια στην Τουρκία από τη στιγμή που αποτελούν παράνομη επέμβαση οι έρευνες της στην κυπριακή ΑΟΖ και υπέδειξε ότι δεν θα πρέπει απλά να αναμένουμε την Τουρκία να αρχίσει διατρήσεις.


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Βάσος Λυσσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα έπρεπε να ήταν ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς, όπως είπε, είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και δεν μπορεί να υποβιβάζεται σε έναν απλό συνομιλητή κοινότητας, ενώ σημείωσε ότι «αν ο οποιοσδήποτε διαπραγματευτής -και δεν μιλώ για τον σημερινό μόνο- δεν είναι διατεθειμένος να προωθήσει θέσεις που εγκρίνονται από το λαό, δεν μπορεί να είναι συνομιλητής».


Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας διεθνούς διάσκεψης, η οποία όμως θα ασχοληθεί μόνο με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή «την κατοχή, τον εποικισμό τις εγγυήτριες δυνάμεις και τους ξένους στρατούς» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ξεχωρίσουμε τη διεθνή διάσκεψη από τη διεύρυνση των συνομιλιών στην οποία θα μετέχουν κοινότητες, γιατί αλλιώς οι κοινότητες αναβαθμίζονται σε κράτη ή το κράτος υποβαθμίζεται σε κοινότητα».


«Οι στόχοι μας πρέπει να είναι σαφείς και η αποφασιστικότητα μας και να έχουμε κοινή στρατηγική με την Ελλάδα, γιατί ο τουρκικός επεκτατισμός απειλεί και την Κύπρο και τον μητροπολιτικό Ελληνισμό», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόσθεσε ότι πρέπει «να αναβαθμίσουμε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, να προσφύγουμε στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας την Τουρκία και για την κατοχή και για την ΑΟΖ».


Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «δεν θα ανεχθούμε μισή πατρίδα, δεν θα μετατραπούμε σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας στη δική μας ευρωπαϊκή πατρίδα, δεν θα νομιμοποιήσουμε τον εποικισμό, που οδηγεί στην αλεξανδρεττοποίηση» και πως «δεν θα αναλισκόμεθα σε ύμνους για τους ήρωες του Πολυτεχνείου και να βιώνουμε κατά πλήρη αντιπαράθεση προς τα κελεύσματα τους».


Πηγή: ΚΥΠΕ
 
http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ