Η κρίση εξαπλώνεται παρά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ. Επίθεση κερδοσκόπων


Διαφωνία υπάρχει μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, ωστόσο, Σαρκοζί και Μέρκελ συμφωνούν ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι παρεμβάσεις της για να συγκρατηθούν οι αγορές και να μην εξαπλωθεί η κρίση σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης. 


Σήμερα η Moody's υποβάθμισε 12 γερμανικές τράπεζες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει νέο επικεφαλής του ευρωπαϊκού του τμήματος και στη Φρανκφούρτη βρίσκονται κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών για τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μεταξύ της Κομισιόν, του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και του ελληνικού δημοσίου που εκπροσωπείται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), για το πρόγραμμα ανταλλαγής του εγχώριων κρατικών τίτλων.

Στη Φρανκφούρτη αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας για την απομείωση κατά 50% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, σύμφωνα με τη συμφωνία του Συμβουλίου Κορυφής τη 26ης Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής του Οργανισμου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του ελληνικου δημοσίου κ. Πέτρος Χριστοδουλου αναμένεται να έχει επαφές με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσάρλς Νταλάρα και με εκπροσώπους των ξένων τραπεζών που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ενώ στις συναντήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Διαφωνία για το επιτόκιο

Χθές στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο Τσάρλς Νταλάρα που ήρθε στην Αθήνα, ως εκπρόσωπος των ξένων ιδιωτών πιστωτών της χώρας, μετέφερε προτάσεις των τελευταίων που περιλαμβάνουν ευνοικότερους όρους για τις τράπεζες που θα δεχθούν να συμμετάσχουν στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Ειδικότερα το αίτημα των τραπεζών, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν γίνεται αποδεκτό, είναι να υπάρξει υψηλότερο επιτόκιο για τα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα των οποίων η αξία θα μειωθεί.

Παράλληλα η πλευρά των τραπεζιτών ζητά μεγαλύτερες εγγυήσεις για τα ομόλογα αυτά. Αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση στη Φρανκφούρτη μεταξύ του IIF και της Τρόικας για το θέμα αυτό.

Η Moody's υποβάθμισε 12 γερμανικές τράπεζες

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 12 γερμανικών τραπεζών προχώρησε σήμερα ο αμερικανικός οίκος
αξιολόγησης Moody's με το σκεπτικό ότι οι συγκεκριμένες τράπεζες δεν θα μπορέσουν να λάβουν εξωτερική οικονομική βοήθεια αν χρειαστούν στήριξη λόγω της εξάπλωσης της κρίσης στην ευρωζώνη.

Σε καθοδική πορεία οι τιμές των μετοχών

Με πτώση έκλεισε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 11.905,59 μονάδες, έχοντας χάσει 190,57 μονάδες, ή -1,58%
.
Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στις 2.639,61 μονάδες, μειωμένος   κατά 46,59 μονάδες, ή -1,73%.

Τέλος, ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.236,91 μονάδες, με πτώση  20,90 μονάδων, ή -1,66%.
Με πτώση άνοιξαν το πρωί και τα ασιατικά χρηματιστήρια.

« Η μετάδοση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είναι ραγδαία και απειλεί από περιφερειακή να γίνει παγκόσμια» αναφέρουν σε σημερινή έκθεσή τους αναλυτές της τράπεζας Credit Agricole.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε εξάλλου την παραίτηση του διευθυντή του τμήματος του στην Ευρώπη, του Πορτογάλου Αντόνιο Μπόρχες, «για προσωπικούς λόγους» καιι η γενική του διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ διόρισε ως διάδοχό του ένα άλλο ανώτατο στέλεχος του ιδρύματος, τον Ιρανο-βρετανό Ρεζά Μογαντάμ.

Διαφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για την ΕΚΤ

Καθώς η γαλλική οικονομία απειλείται ήδη από την κρίση αλλά και με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας ζητεί όλο και μεγαλύτερη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να «φρενάρει» την κούρσα των επιτοκίων δανεισμού στα ομόλογα της ευρωζώνης.

Σε αυτό συμφωνεί και το Βερολίνο διαφωνεί όμως με τη γαλλική πρόταση ενίσχυσης του ρόλου του Μηχανισμού Στήριξης EFSF ώστε να λειτουργεί ως πιστωτικός οργανισμός παίρνοντας χρήματα από την ΕΚΤ.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαρουάν υποστήριξε ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει η εξάπλωση της κρίσης που μετά την Ιταλία προχωρά σε Βέλγιο, Αυστρία και Γαλλία.

Η Γερμανία θεωρεί ότι η χορήγηση τραπεζικής άδειας στον EFSF αντιβαίνει τους κανονισμούς των ευρωπαϊκών συνθηκών και δεν μπορεί να δοθεί.

Ακόμα και ο διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη που παραιτήθηκε χθες είχε προτείνει να αγοράσει το ΔΝΤ ομόλογα της ευρωζώνης, για να υπαναχωρήσει λίγο αργότερα λέγοντας ότι το Ταμείο μπορεί μόνο να δανείζει και όχι να παρεμβαίνει.


ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης