Στο «κόκκινο» η ευρωζώνη


Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ευρωζώνη καθώς η κρίση χρέους βαθαίνει.

 

Ο οίκος Standard and Poor' s υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα σε ΑΑ, από ΑΑ+, την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου, με αρνητική προοπτική.


Ο οίκος Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση
οκτώ ιταλικών τραπεζών, με αρνητικές προοπτικές και τριών Πορτογαλικών, ενώ η Ιταλία δανείσθηκε σήμερα με το υψηλότερο επιτόκιο από το 1997, 7,8%. Τον προηγούμενο μήνα οι αντίστοιχοι ιταλικοί τίτλοι διατέθηκαν στην αγορά με αποδόσεις 3,535%.

Στο μεταξύ, η νέα κυβέρνηση της
Ισπανίας, σύμφωνα με το Reuters, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό, ενώ το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων, στα 1,3226 δολάρια.

Την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες
παραμένουν διχασμένοι για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της ΕΕ από την κρίση.

Σε κοινή ανακοίνωση τους οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας, που συναντήθηκαν στο Βερολίνο, επισημαίνουν ότι τα προβλήματα των χωρών θα λυθούν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία.


Στη δραματική προειδοποίηση ότι το ευρώ δεν θα είναι βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν η ευρωζώνη δεν είναι έτοιμη για μεγαλύτερη οικονομική σύγκλιση προχώρησε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στο μεταξύ, ο ούγγρος υπουργός Οικονομικών Γκιόργκι Ματόλσκι, γνωστοποίησε ότι η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοπιστωτικούς ομίλους προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας.

Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία είναι κράτος – μέλος της ΕΕ, αλλά δεν ανήκει στην Ευρωζώνη.


Παράλληλα, σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μη συντεταγμένης διάσπασης της Ευρωζώνης ή εξόδου κάποιων χωρών από αυτή σχεδιάζει το
"Σίτι" του Λονδίνου, όπως ανακοίνωσε ο Άντριου Μπέιλι, ανώτατο στέλεχος της εποπτικής αρχής του τραπεζικού συστήματος της Βρετανίας.

 http://www.skai.gr/news/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ