ΚΥΠΡΟΣ: Πανηγύρια στα κατεχόμενα


28 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.


Κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται αν γίνουν αποδεκτά τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής και καλούν σε συστράτευση, ενότητα και αγώνα για εξεύρεση λύσης, η οποία να επανενώνει την Κύπρο.



Κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου, που παρεμποδίζει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού, χαρακτηρίζει τη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στις 11 το πρωί ο νέος ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Σταύρος Δήμας, θα έχει συνάντηση με τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Ιωσήφ Ιωσήφ.


Στα κατεχόμενα τα πανηγύρια θα κορυφωθούν με τη στρατιωτική παρέλαση στις 10 στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρουσία του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάϊ. Τουρκικό μαχητικό F-16 θα πραγματοποιήσει πτήση επίδειξης κατά τη διάρκεια της παρέλασης.


Στα κατεχόμενα λιμάνια Κερύνειας και Αμμοχώστου βρίσκονται από χθες η τουρκική φρεγάτα «Γκαζιαντέπ», το υποβρύχιο του τουρκικού ναυτικού «Σαλτίραϊ» και μία κορβέτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.


Χθες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής δημοκρατίας.


Οι Τ/κ αγωνίζονται για την εξεύρεση λύσης, αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε υπάρχουν άλλες επιλογές, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου. 

Μιλώντας κατά την άφιξη του Διοικητή της Τουρκικής αεροπορίας για παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, με αφορμή τα πανηγύρια για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, κατηγόρησε επίσης τα ΗΕ και την ΕΕ για ''σωρεία λαθών, ορισμένα από τα οποία είναι η αιτία που το πρόβλημα παραμένει άλυτο''.

Αντικατοχικές εκδηλώσεις από ολόκληρο τον κυπριακό Ελληνισμό



Είκοσι οχτώ ολόκληρα χρόνια μετά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο κυπριακός Ελληνισμός συνεχίζει τον αγώνα για λευτεριά, επιστροφή και δικαίωση.

Όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια τέτοια μέρα, έτσι και φέτος, οργανωμένοι φορείς θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. 

Πρωταγωνιστές μιας τέτοιας μέρας είναι αναμφισβήτητα το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα που μέσα από τις εκδηλώσεις του δίνει τον αγωνιστικό παλμό.

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) θα πραγματοποιήσει την αντικατοχική της εκδήλωση στις 11:00π.μ. στο στάδιο «ΛΕΥΚΟΘΕΟ» στη Λευκωσία, στην οποία θα συμμετάσχει επίσημα και το οργανωμένο μαθητικό κίνημα.


Εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσουν κόμματα και άλλοι φορείς.


Το ΑΚΕΛ θα πραγματοποιήσει την αντικατοχική του εκδήλωση στις 07:00μ.μ. στο οδόφραγμα του «Ορφέα» στη Λευκωσία με ομιλητή τον γ.γ. του Άντρο Κυπριανού.


Το ΕΛΑΜ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει αντικατοχικές πορείες από το πρωί σε Λευκωσία (09:30π.μ.) και Λάρνακα (10:30π.μ.) με τη συμμετοχή νέων και μαθητών, ενώ στις 08:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μεγάλη παγκύπρια πορεία στη Λεμεσό.


Αντικατοχική ημερίδα καταδίκης του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει το Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια», σήμερα στις 07:30μ.μ. στο οίκημα της στον Στρόβολο. 


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο Βάσος Λυσσαρίδης για την αγωνιστική του προσφορά στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, αντικατοχική εκδήλωση πραγματοποίησαν στις 10:00π.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Μάμμαρι και τα σχολεία: Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς, Α’ και Β’ Δημοτικό Σχολείο Κοκκινοτριμιθιάς, Α’ Δημοτικό Σχολείο Παλιομετόχου. Ζ’ Δημοτικό Σχολείο Λακατάμιας «Άγιος Παντελεήμονας». Δημόσιο Νηπιαγωγείο Μάμμαρι και ΣΚΕ Μάμμαρι.


Σχολεία που υπέβαλαν και ψήφισμα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ καταδικάζοντας την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τη συνέχιση της τουρκικής κατοχής στην πατρίδα μας.


Καταδίκη του ψευδοκράτους από τα κόμματα


Σε καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους προχώρησαν, πολιτεία, κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους ανήμερα της απόφασης του 1983, του Ραούφ Ντενκτάς, με τις ευλογίες της Άγκυρας, να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο νησί. Μια κίνηση που δεν πέτυχε, αφού μέχρι σήμερα το ψευδοκράτος αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία.


Ο
Δημοκρατικός Συναγερμός σε ανακοίνωσή του για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους αναφέρει: «Δυστυχώς, οι φραστικές καταδίκες που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο δεν αρκούν. Μόνο με την επίτευξη βιώσιμης λύσης του Κυπριακού θα αρθεί η παρανομία και αυτήν θα πρέπει επιτέλους να επιδιώξουμε με συνέπεια, και χωρίς προσαρμογές στις απαράδεκτες αξιώσεις των Τούρκων».

Το
Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει για ακόμα μια φορά την ανακήρυξη του παράνομου κατοχικού ψευδοκράτους και καλεί τα Ηνωμένα Έθνη και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα να μεριμνήσουν για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν την τουρκική παρανομία και ζήτησαν την άρση της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Το Κ.Σ.
ΕΔΕΚ αναφέρει ότι 28 χρόνια μετά την αποσχιστική απόπειρα της Τουρκίας στην Κύπρο και ο Κυπριακός Ελληνισμός διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα αποτελέσματα της βίας και της επιδρομικής πολιτικής της Τουρκίας.
 

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα σημειώνει ότι «η απαράδεκτη αποσχιστική ενέργεια, που έγινε από το κατοχικό καθεστώς στις 15 Νοεμβρίου 1983 και καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και από όλους τους διεθνείς οργανισμούς αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας ηθικής και διεθνούς δικαίου», συμπληρώνει. Καταδικάζει και η νεολαία του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

Το
Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταδικάζει τη συνεχιζόμενη επεκτατική πολιτική της Τουρκίας κατά της Κύπρου και τη διχοτομική ανακήρυξη χωριστού κράτους από τον Ντεκτάς.

Επί ποδός η Αστυνομία


Όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους λαμβάνει η Αστυνομία, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός.


Όπως ανέφερε η Αστυνομία έχει δώσει διαταγές επιχειρήσεων, οι οποίες καλύπτουν όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.


Επίσης, ανέφερε ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, κατά την πρωινή σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, έδωσε σαφείς οδηγίες όπως υπάρχει ετοιμότητα από τα μέλη της Αστυνομίας, ώστε να «παρέμβουν δυναμικά» εάν και εφόσον χρειαστεί.


Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα να μη γίνουν οποιαδήποτε επεισόδια και να μην χρειαστεί να παρέμβει Αστυνομία.


 http://www.sigmalive.com/news

http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης