ΠΕΒΕΖΑ: Θα αρχίσει η παραγωγή βιοαερίου


Νέες προοπτικές για την παραγωγή βιοαερίου, με πολλαπλά οφέλη, δημιουργούνται στον Nομό Πρέβεζας, μέσω της αξιοποίησης των αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων.


Τα επιπρόσθετα οφέλη από την ανάπτυξη βιώσιμης αγοράς στον τομέα του βιοαερίου στην Πρέβεζα, μεταξύ άλλων, είναι: Η προσέλκυση νέων επενδύσεων ύψους 14,8 εκατ. ευρώ. 

Η δημιουργία νέων οικονομικών δραστηριοτήτων σε σχέση με την προσφορά πρώτων υλών και τον χειρισμό τους, την παραγωγή ενέργειας και οργανικού λιπάσματος, το οποίο είναι ισοδύναμο με 15-89 νέες θέσεις απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο. 

Η εξοικονόμηση 4.501 t/yr λιπασμάτων αξίας 1.302.169 ευρώ/yr με την ορθή γεωργική πρακτική διαχείρισης των κτηνοτροφικών αποβλήτων (Οδηγία για τη Νιτρορρύπανση).

Για την ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας συνεργάστηκε με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας: «Το ΚΑΠΕ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο BiogasIN που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη”. 

Το έργο BiogasIN αποτελεί μία πρωτοβουλία για τη βελτίωση του αδειοδοτικού και χρηματοδοτικού πλαισίου και των συνθηκών για την εγκατάσταση νέων μονάδων βιοαερίου σε 7 ευρωπαϊκές χώρες: Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ελλάδα, Λετονία, Ρουμανία και Σλοβενία. 

Στο πλαίσιο του έργου η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας μαζί με άλλες τρεις περιοχές στην Ελλάδα (Λάρισα, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία) θα συμμετάσχει αποκομίζοντας οφέλη από την ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου από αγροτοβιομηχανικά απόβλητα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, δήλωσε σχετικά πως «η συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας στον τομέα της παραγωγής και αξιοποίησης του βιοαερίου θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη, αφού αφενός θα ελαχιστοποιήσει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα αγροτικά απόβλητα, ζωικής και φυτικής προέλευσης, θα καταστήσει την περιοχή μας παραγωγό ενέργειας και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

Η περιοχή της Πρέβεζας μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες της χώρας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με 99,08 kt CO2-eq ανά έτος, δηλαδή 0,1% των εκπομπών της χώρας για το έτος 2008 από τη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων, την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αντικατάσταση των χημικών λιπασμάτων. 

Διαβάστε περισσότερα:  http://www.econews.gr/2011/11/14/bioaerio-preveza/


http://epirusgate.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ