"Πικάσο" 15 χρονών στα έδρανα του Α.Π. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


Ένας δεκαπεντάχρονος Κύπριος που συγγενείς και φίλοι αποκαλούν "Νέο Πικάσο" εξασφάλισε μία θέση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Ο Μιχάλης Ψαράς του Λεοντίου από το Λύκειο Βεργίνας στην Λάρνακα ήταν ο νεότερος μαθητής ο οποίος κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2010 – 2011 κατάφερε στην ηλικία των 15 μόλις χρόνων να εξασφαλίσει μια θέση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους αναγνωρίζοντας το επίτευγμα του μαθητή τον συνάντησε σήμερα μαζί με τον πατέρα του Λεόντιο Ψαρά και τον Διευθυντή του σχολείου Χάρη Μασούρα.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε ένα σπουδαίο επίτευγμα που μας χάρισε ο Μιχάλης Ψαράς και που κάνει περήφανους την οικογένεια, τους φίλους του αλλά και την Κύπρο ολόκληρη.

Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι περιπτώσεις όπως αυτήν του Μιχάλη πρέπει να τις έχουμε όλοι ως πρότυπο και να ακολουθούμε πάντα το ταλέντο και την δική μας εσωτερική διάθεση για να καταφέρουμε το κάθε τι ωραίο.

Οπως είπε ο Υπουργός Παιδείας το να δίνεις εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο στα 15 σου χρόνια και να πετυχαίνεις τον στόχο σου πράγματι θα πει ότι έχεις ταλέντο αλλά και ανθρώπους που σε στηρίζουν και σωστή προπαίδεια, διότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Ο ίδιος ο μαθητής, ο Μιχάλης Ψαράς, είπε ότι δεν ανέμενε πως θα επιτύγχανε στις εξετάσεις και αυτή του την επιτυχία δεν την έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ούτε πιστεύει πως όλα αυτά γίνονται για τον ίδιο.

«Νομίζω ότι παρακολουθώ την ζωή κάποιου άλλου», είπε ο Μιχάλης και πρόσθεσε ότι κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας η οποία θα αρχίσει σε ενάμιση περίπου χρόνο θα αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει την ζωγραφική ή την αρχιτεκτονική όπου θα δώσει εξετάσεις για να εξασφαλίσει μια θέση στο Πολυτεχνείο.

Ο Μιχάλης είπε ότι πήρε την απόφαση να δώσει εξετάσεις σε αυτή την ηλικία μετά από σκληρή δουλειά οκτώ ετών σε ιδιωτικό εργαστήρι ζωγραφικής και ακολουθώντας τις συμβουλές της οικογένειας και των καθηγητών του.

Ο πατέρας του Μιχάλη, Λεόντιος, είπε πως πίστευε ότι ο γιός του εξασφάλιζε μια θέση στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών διότι όταν βάζει ένα στόχο πασχίζει να τον πετύχει.

Ο Λεόντιος Ψαράς είπε ότι ο Μιχάλης ζωγράφιζε στο Μουσείο Λάρνακας σχεδόν δώδεκα ώρες την ημέρα με αποτέλεσμα να έχει ένα πλήρες portfolio το οποίο και κατέθεσαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και λόγω του υψηλού επιπέδου του περιεχομένου του δόθηκε η δυνατότητα να παρακαθίσει σε εξετάσεις παρά το νεαρό της ηλικίας του μαζί με 50 περίπου άλλους από όλη την Ελλάδα.

Από αυτούς πέτυχαν στις εξετάσεις 17 και ο Μιχάλης είναι ο νεαρότερος και ο μοναδικός από την Κύπρο.

Ο Διευθυντής του Λυκείου Βεργίνας χαρακτήρισε τον Μιχάλη ένα σεμνό και ταπεινό παιδί άριστο σε όλα τα μαθήματα και είπε ότι σε ειδική εκδήλωση θα τιμηθεί τόσο ο Μιχάλης όσο και οι μαθητές Ανδρέας Ματθαίου γιατί πρώτευσε παγκύπρια στις εξετάσεις για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας και ο Αραβικής καταγωγής μαθητής Μοχάμεντ Μιλχέν ο οποίος ήταν ο μόνος Αραβόφωνος μαθητής του σχολείου που συμμετείχε στην εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους.

Ο κ. Δημοσθένους είπε πως όταν επισκέπτεται εκπαιδευτικά ιδρύματα αυτό που πάντοτε τονίζει στους μαθητές είναι να σέβονται τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους και να γίνουν πολίτες του κόσμου τιμώντας όλα όσα η πολιτεία τους προσφέρει.

Πρόσθεσε ότι στόχος και σκοπός όλων είναι η δημιουργία και η εμπέδωση ενός δημοκρατικού σχολείου, στο οποίο θα κυριαρχεί ο σεβασμός προς τους μαθητές άλλων εθνοτήτων που διάφοροι λόγοι τους οδήγησαν στη δική μας παιδεία.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι σε δύσκολους καιρούς για τη δική μας πατρίδα πρόγονοί μας ζήτησαν και εκείνοι καταφύγιο στο εξωτερικό και φοίτησαν σε σχολεία άλλων χωρών, όπως συμβαίνει και με την Κύπρο του σήμερα η οποία δέχεται δεκάδες πολίτες από την ΕΕ αλλά και τρίτες χώρες.

http://www.onlycy.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης