ΧΑΣΙΑΚΟΣ: Καταληκτική ημερομηνία η 14η Νοεμβρίου


«Θα πρέπει να εργαστούμε σε εντατικούς ρυθμούς ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» δήλωσε μεταξύ άλλων ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, καθώς μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, την περασμένη Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, έχουν ήδη γίνει δυο συνεδριάσεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.



Αναλυτικότερα η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, οπότε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημαιρεσιών για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, πρόεδρος του οποίου αναδείχθηκε ο Βασίλειος Ρίζος, από την πλειοψηφία, αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Χατζηγιάννης από την μειοψηφία και γραμματέας η Ευαγγελία Φούκα - Κλείτσα από την ομάδα της πλειοψηφίας επίσης.


Η δεύτερη συνεδρίαση του Σώματος έγινε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για θέματα που εκκρεμούσαν στον συγκεκριμένο Δήμο, λόγω της προηγηθείσας προεκλογικής περιόδου για τις επαναληπτικές εκλογές. 

Έτσι τα περισσότερα από τα θέματα που απασχόλησαν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίστηκαν από τις δυο παρατάξεις και μεταξύ αυτών αρκετά που αφορούσαν επικύρωση παλαιοτέρων αποφάσεων την οποία ζητούσε η περιφέρεια ώστε να προχωρήσουν σχετικές εγκρίσεις.


Ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος αναφέρθηκε και σε άλλες γρήγορες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως η κατάθεση προτάσεων για έργα στα όρια του Δήμου από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

«Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 14η Νοεμβρίου, οπότε μέχρι την προσεχή Δευτέρα το αργότερο θα πρέπει ο Δήμος μα σαν έχει καταθέσει προτάσεις. Υπολογίζεται ότι η δράση του προγράμματος είναι 150 εκατ. ευρώ για όλοι τη χώρα και αφορά κυρίως σε έργα ορεινών ΟΤΑ οπότε εκτιμάται ότι θα αντιστοιχεί σε ένα Δήμο σαν το δικό μας ποσό ύψους 500.000 έως 1.000.000 ευρώ περίπου.


Μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως πολλά τα χρήματα αυτά, όμως σε εποχές όπως αυτή που διανύουμε δεν είναι καθόλου λίγα για μπορέσουν να γίνουν κάποια έργα και να τονωθεί και η τοπική οικονομία. Εμείς θα τρέξουμε τις διαδικασίες και θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας μέχρι τη Δευτέρα» δήλωσε ο κ. Χασιάκος.


Αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ σε σχέση με τις νέες πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα ο κ. Χασιάκος, υπογράμμισε ότι είναι άγνωστη η έκβαση που θα έχει το νέο εγχείρημα σε σχέση με τη λειτουργία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, όμως εκείνο που απεύχεται να υπάρξει είναι η μείωση των ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ.


«Για τους Δήμους ουσιαστικά το ΕΣΠΑ δεν έχει ανοίξει, αλλά μόνο προτάσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής. Και η έναρξη έργων είναι ένα βασικό εργαλείο για τους Δήμους προκειμένου να παράξουν έργο μέσα από το οποίο θα μπορέσει να τονωθεί και η τοπική οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, που θα ανακουφίσουν κάπως την υψηλή ανεργία. 

Εκείνο που δεν θα πρέπει να συμβεί στο διάστημα που θα μεσολαβήσει είναι να αλλάξουν οι ρυθμοί υλοποίησης του ΕΣΠΑ, δηλαδή να επιβραδυνθούν λόγω των εξελίξεων», είπε χαρακτηριστικά.

Βίκυ Καινούργιου


 http://www.ixotisartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ