Χάθηκαν 10 εκατ. ευρώ για σίτιση απόρων


Από μη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Την ώρα που η χώρα διανύει την πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών και ενώ οι άστεγοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 20.000, σημειώνοντας αύξηση μόνο τον τελευταίο χρόνο κατά 25%, στην επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής... 


..προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, ο Επίτροπος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντ. Τσόλος, αναφέρει ότι «όσον αφορά στο σχέδιο του 2010, μια σειρά από διοικητικές ανεπάρκειες εμπόδισαν την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων από την Ελλάδα, η οποία αξιοποίησε μόνο το 47,3% των διατεθέντων πόρων, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 96,8% στα 20 συμμετέχοντα κράτη μέλη».

Συγκεκριμένα, στην απάντησή του προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο Ρουμάνος Επίτροπος κατονομάζει για αναλγησία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του προγράμματος διανομής τροφίμων, αναφέροντας ότι οι διοικητικές ανεπάρκειες άφησαν ανεκμετάλλευτα περίπου 10,5 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο για την σίτιση των απόρων. 


Σημειώνεται επίσης, ότι από το 2012 προβλέπεται δραστική μείωση του προϋπολογισμού του προγράμματος διανομής τροφίμων, απόρροια της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της 13ης Απριλίου 2011 και συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2012 θα διατεθούν από κοινοτικούς πόρους μόλις 4,8 εκατομμύρια ευρώ για αυτόν τον σκοπό αντί των 20 εκατομμύριων σήμερα.
 Όπως σημείωσε ο κ. Παπανικολάου προκαλεί απογοήτευση το γεγονός ότι επιστρέφουν αναξιοποίητα στα ταμεία των Βρυξελλών πολλά ευρωπαϊκά χρήματα που θα μπορούσαν να πέσουν στην ελληνική αγορά σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο. «Λεφτά υπήρχαν» αλλά δεν τα θέλαμε, ποιος θα νοιαστεί όμως για τον αυξανόμενο αριθμό νεόπτωχων απόρων;

 Πέτρος Κατσάκος

 http://www.protothema.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ