ΚΥΠΡΟΣ: Στα 10 τρισ. κυβικά πόδια το φυσικό αέριο !!!


Λευκωσία: Στα 10τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου υπολογίζουν το περιεχόμενο του κοιτάσματος «Αφροδίτη» οι ειδικοί της Νoble Εnergy, σύμφωνα με τις προτελευταίες εκτιμήσεις με βάσει τις μετρήσεις που έγιναν στο φρεάτιο, σε πολύ μικρή σχετικά απόσταση από τον φλοιό του κοιτάσματος. 


Θα ακολουθήσουν νέες μετρήσεις τις αμέσως επόμενες μέρες όταν ολοκληρωθεί η γεώτρηση και θα γίνουν συμπληρωματικές μετρήσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι εργασίες της πλατφόρμας «Όμηρος» θα ολοκληρωθούν στις 16 Νοεμβρίου και στις 18 Νοεμβρίου - δύο ακριβώς μήνες μετά την αγκυροβόληση στο «Οικόπεδο 12», αυτή θα ξεκινήσει τη μετακίνησή της προς το Ισραήλ. 


Κάποια μικρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν χθες στη γεώτρηση, ενδεχομένως να καθυστερήσουν για κάποια 24ωρα την αναχώρηση.

Αμέσως μετά αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις υπό επιφύλαξη, αφού δεν έγιναν όλες οι διαδικασίες μετρήσεων με δεύτερη ή και τρίτη γεώτρηση, λόγω της πίεσης που δέχθηκε η Νoble από το Ισραήλ, για να ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις στο Ταμάρ για να αρχίσει έγκαιρα η εκμετάλλευση και των χρονικών δεσμεύσεων που έχει.


Ο «Φ» είχε γράψει ότι η αμερικανική εταιρεία αναζητούσε προ δεκαημέρου πρόσβαση στην κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί ακόμα ένα μικρό χρονικό περιθώριο από το Ισραήλ.


Επίσης χθες στο Ισραήλ, Νoble και Delek, ανακοίνωσαν προκαταρκτικά αποτελέσματα γεώτρησης σε άλλο οικόπεδο - το «Dolphin 1», σε απόσταση 110 χλμ. δυτικά της Χάϊφα με 550 δισ. κυβ. πόδια φυσικού αερίου. 


Πρόκειται για το έκτο κατά σειρά κοίτασμα των Νoble Delekστην ΑΟΖ του Ισραήλ (το «ΝΟΑ» το 1999, το «Μαρί Β» το 2000, τα «Ταμάρ» και «Νταλίτ» το 2008, και το «Λεβιάθαν» το 2010), ενώ επίκειται δοκιμαστική γεώτρηση στο «Σάρα και Μάρα».

Το «Αφροδίτη είναι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία λίγο μεγαλύτερο από το δεύτερο σε μέγεθος από τα έξι κοιτάσματα αυτό του «Ταμάρ».


Ουσιαστικά, εάν επιβεβαιωθούν και επίσημα τα 10 τρισ. κυβ. πόδια του «Αφροδίτη», δικαιώνονται σε κάθε λεπτομέρεια τους οι προβλέψεις του διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, που από το 2009 - μετά και τα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα - αναβάθμισε την πρόβλεψή του από 8 τρισ. σε 10 τρισ. κυβ. πόδια, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.


Στο μεταξύ, μέχρι και το μεσημέρι χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δεν είχαν ενημερωθεί επίσημα ούτε ο ερευνών λειτουργός που διόρισε το Υπουργικό, ούτε και ο διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας για την έρευνα.


http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ