Mάχη με τις φλόγες στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Οι μεγάλες πυρκαγιές που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες τις ελληνικές μειονοτικές περιοχές στους Νομούς Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, από το μεσημέρι σήμερα, κατευθύνονται προς το ελληνικό έδαφος.


Το πιο επικίνδυνο μέτωπο εντοπίζεται στο σημείο Κατούνα, μόλις λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα της Κακαβιάς, όπου ισχυροί άνεμοι ωθούν με γρήγορους ρυθμούς την πυρκαγιά προς την Ελλάδα.


Άλλα δύο μέτωπα εντοπίζονται βορειοανατολικά της Κακαβιάς, στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Ραντάτι, και νοτιοδυτικά, στο βουνό Στουγάρα.


Η κοιλάδα της Δρόπολης, στον Νομό Αργυροκάστρου, όπως και εκείνη των Ριζών στον Νομό Δελβίνου, κατοικημένες από Έλληνες, έχουν μετατραπεί σε καμίνι. Οι πυρκαγιές έχουν εξαφανίσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπια, θαμνώδεις εκτάσεις και δάση και ο καπνός σε μήκος 30-50 χιλιομέτρων κρατάει την ορατότητα μειωμένη και καθιστά την ατμόσφαιρα αποπνικτική.


Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν διαθέτει τα απαιτούμενα μέσα για την αντιμετώπιση της λαίλαπας. Τα διαφορετικά πύρινα μέτωπα, που εκτείνονται σε μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, δυσχεραίνουν την αποτελεσματική πυρόσβεση. 


http://www.zougla.gr/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης