Η Ευρωζώνη και πάλι σε συναγερμό

Στο στόχαστρο Ιταλία και Ισπανία

 

Συναγερμό έχει σημάνει στην Ευρωζώνη η απότομη επιδείνωση της κατάστασης του ιταλικού και του ισπανικού χρέους τα τελευταία 24ωρα.


Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που συναντώνται τη Δευτέρα στο Eurogroup, σε επίσπευση αποφάσεων μέσα στον Ιούλιο, αντί του Σεπτεμβρίου.


Η τετραπλή υποτίμηση της Πορτογαλίας, η διαφαινόμενη προεξόφληση ανάλογης κίνησης απέναντι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και η διογκούμενη τα τελευταία 24ωρα αποχώρηση κεφαλαίων από τις μεγάλες οικονομίες, όπως η ιταλική και η ισπανική, έχουν προκαλέσει απότομη αλλαγή κλίματος.


Όπως γράφει σήμερα το «Κεφάλαιο», κεντροευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία «πουλάνε» ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, αυξάνοντας τα spread τους σε επίπεδα-ρεκόρ από την είσοδο στο ευρώ.


Τα σενάρια που έχουν αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας επαναφέρουν, παρά τις επίμονες αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, την πρόταης για ανάθεση στο EFSF του ρόλου «αγοραστή» ή «εγγυητή» για επαναγορές χρέους των οικονομιών που βρίσκονται υπό πίεση.


Συνδυαστικά με αυτό έχει επανέλθει η συζήτηση για έκδοση ευρω-ομολόγου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια επιχείρηση.


Παράλληλα, όμως, έχει ενισχυθεί και το σενάριο για την υιοθέτηση μιας διαδικασίας υποχρεωτικής ανταλλαγής κρατικών ομολόγων, όπως προϋποθέτει η γερμανική πρότασης, ακόμη και αν αυτή συνοδεύεται με κατάσταση επιλεκτικού χρεοστασίου.


Υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει στο ίδιο διάστημα την κάλυψη και εγγύηση όλων των αναγκών σε ρευστότητα.


 http://www.newsbeast.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης