ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Κτηνοτρόφοι απέκλεισαν το λιμάνι

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις από τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας, «Δωδώνη», ενώ σήμερα στην έκτακτη γενική συνέλευση της τελευταίας εκτιμάται πως θα ανοίξει ο «δρόμος» για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού της ΑΤΕ σε στρατηγικό επενδυτή.


Ειδικότερα χθες παραγωγοί και εργαζόμενοι προχώρησαν σε ολιγόωρο αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές στη γαλακτοβιομηχανία.Η έκτακτη συνέλευση καλείται να αποφασίσει την τροποποίηση 11 άρθρων του καταστατικού, την κατάργηση άλλων 5 και τον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου. 

Το επίμαχο άρθρο του καταστατικού είναι το 8, το οποίο σήμερα προβλέπει ότι εάν η ΑΤΕ θέλει να αποχωρήσει από τη «Δωδώνη», οι μετοχές της πρέπει να επιστρέψουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς (που είναι μέτοχοι μειοψηφίας) και με βάση την αξία της εταιρείας, που καταγράφεται στους ισολογισμούς.

Το επίμαχο άρθρο
 

Εφόσον μεταβληθεί αυτό το άρθρο, καθίσταται προφανές πως η ΑΤΕ μπορεί να πωλήσει το ποσοστό της σε τρίτο ιδιώτη επενδυτή, χωρίς να δεσμεύεται απέναντι στους συνεταιρισμούς. Στο μετοχικό κεφάλαιο της «Δωδώνη», συμμετέχουν με 67,77% η ΑΤΕ, με 24,78% η ΕΑΣ Ιωαννίνων, με 0,55% η ΕΑΣ Αρτας-Φιλιππιάδας, με 2,90% η ΕΑΣ Πωγωνίου, με 2,40% η ΕΑΣ Πρεβέζης και με 1,60% η ΕΑΣ Θεσπρωτίας.

Εάν περάσει η παραπάνω επίμαχη αλλαγή, τότε αφού προηγηθεί αποτίμηση της αξίας της βιομηχανίας, η ΑΤΕ μπορεί να προχωρήσει μέσα από σχετική ανοιχτή διεθνή διαδικασία (παρόμοια με αυτή που προχωρεί για την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ) σε πώληση του ποσοστού της.

Για τις μεταβολές στο καταστατικό, τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι ΕΑΣ-μέτοχοι μειοψηφίας, επισημαίνουν ότι «τονίζουμε την ανάγκη η «Δωδώνη» να διατηρήσει το χαρακτήρα της και να συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τις ιδρυτικές καταστατικές της δεσμεύσεις, ήτοι να στηρίζει το εισόδημα των παραγωγών γάλακτος και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου».

Τέλος, στην έκτακτη γενική η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου συνδέεται πιθανότατα με την εκπεφρασμένη θέληση των παραγωγών και των μετόχων μειοψηφίας για άμεση αλλαγή προσώπων, που απαρτίζουν το σημερινό management της «Δωδώνη». 

http://epirusgate.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ