Να σε κάψω Γιάννη μ’ , να σ’ αλείψω λάδι !!!

Του Βασίλη Ζιώβα

Προγράμματα « Κοινωφελούς Εργασίας »


Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι όσο η… τραγουδίστρια δεν μπορεί να κόψει το… τραγούδι, άλλο τόσο και το Αστικό Κράτος δεν μπορεί να κόψει το ρουσφέτι.


Χρόνια τώρα το χρησιμοποίησε και το χρησιμοποιεί για : Αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων, για εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων, για την αδρανοποίηση των νέων, για την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων στους ανέργους αλλά και ως αμορτισέρ του συστήματος προς αποφυγή ανατρεπτικών καταστάσεων ή κοινωνικών εκρήξεων όπως λένε οι : Τρέμη, Πρετεντέρης, Καψής και Τζίμας κι’ όλοι οι άλλοι τσανακογλύφτες και καλοπληρωμένοι δημοσιο…ρουφιάνοι των καπιταλιστικών μέσων ενημέρωσης. 

Τα συγκεκριμένα προγράμματα « Κοινωφελούς Εργασίας », μέσου ΕΣΠΑ , ανακοινώθηκαν στις αρχές του Μάρτη ( Λούκα Κατσέλη ), ως ανάχωμα στην ανεργία η οποία καλπάζει.

Έτσι, ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει ο σαματάς με τα περιβόητα Stage, και μάλιστα σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης εμφανίζεται η συγκεκριμένη… βαλβίδα αποσυμπίεσης της λαϊκής δυσαρέσκειας . 

Φοβούνται πολύ μην τυχόν και το καθημερινά διογκούμενο κύμα αμφισβήτησης, οργής και αγανάκτησης αποκτήσει ταξικά χαρακτηριστικά αμφισβητώντας την εξουσία των μονοπωλίων ! Αυτός είναι ο λόγος που μοιράζουν … καθρεφτάκια στους … ιθαγενείς!!!

Το όλο εγχείρημα παρουσιάζει και ορισμένες… πρωτοτυπίες ! Για παράδειγμα το ρόλο του εργοδότη αναλαμβάνουν διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ( Μ.Κ.Ο.) . Αυτές θα παραχωρούν στους Δήμους τους εργαζόμενους(!!!) με το αζημίωτο φυσικά. 

Αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. οι οποίες είναι χαϊδεμένες και καλοταϊσμένες από κάθε είδος ιμπεριαλιστικούς – καπιταλιστικούς οργανισμούς. Επιπλέον υπάρχει και το απαραίτητο τυρί στη φάκα: 

Τα προγράμματα « Κοινωφελούς Εργασίας » θα βοηθήσουν, λένε, στην απόκτηση –άκουσον άκουσον, εργασιακής εμπειρίας και εξειδίκευσης. Άλλο επιχείρημα όσων τα προβάλλουν είναι και το εξής: Απ’ τα’αλότελα καλή είν’ καλή είν’ και η Παναγιώτηνα .

Δηλαδή αφού σας εξαθλιώσαμε μην κάνετε το δύσκολο, ελάτε και γλύψτε μας έστω και για…ψίχουλα. Για να πούνε μετά αύριο : ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ. Δηλαδή ο Βγενόπουλος, ο Πάγκαλος, ο Αλαφούζος και ο άνεργος – η άνεργη των …προγραμμάτων!

Θέλει λοιπόν προσοχή. Χρειάζεται να γίνει κατανοητό που στοχεύουν τα συγκεκριμένα προγράμματα. Απαιτείται καθημερινός ταξικός αγώνας για το δικαίωμα στην εργασία και όχι στην ελεημοσύνη . Τη στιγμή που το υπάρχων σύστημα έχει ιστορικά αποδείξει τη βαρβαρότητά του τότε η απάντηση είναι μονόδρομος: Αγώνας για την ανατροπή του . Πάλη να αντικαταστήσουμε την ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ με τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. 

Πρέπει να τους δείξουμε ότι δεν θα συναινέσουμε μαζί τους. Έχουμε ήδη την εμπειρία από την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης ( Τ.Σ.Α.) και το πώς χρησιμοποιήθηκαν για το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Απορρίπτουμε ασυζητή την δημιουργία του « Νέου » μορφώματος εργαζομένου, κάτι δηλαδή μεταξύ Εθελοντή και Συμβασιούχου! Δεν θα γίνουμε συνεργοί ούτε στο πάγωμα των προσλήψεων στις κοινωνικές Υπηρεσίες, ούτε στη στην συγκάλυψη των ΔΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ σ’αυτές.

Αλήθεια οι 55.000 θέσεις πανελλαδικά , πεντάμηνης διάρκειας και μικτής αποζημίωσης 625 Ευρώ μηνιαίως, δεν είναι παρά ένας εμπαιγμός για τις εκατοντάδες χιλιάδων ανέργους. Συγκεκριμένα στην Ήπειρο αντιστοιχούν 2.950 θέσεις κι’ από αυτές 700 στην Άρτα. Σταγόνα στον ωκεανό της ανεργίας.

Ο αγώνας σήμερα πρέπει να κινείται στην απαίτηση για κεντρικό σχεδιασμό και κρατική χρηματοδότηση σ’όλους τους κοινωνικούς τομείς, για πρόσληψη εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για εξειδικευμένο προσωπικό.

Όλα τα υπόλοιπα είναι …ασπιρίνες και θυμίζουν το:
Να σε κάψω Γιάννη μ’ , να σ’ αλείψω λάδι !!!


Ζιώβας Βασίλης
Περιφερειακός Σύμβουλος της « Λαϊκής Συσπείρωσης »

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης