Από διάκριση σε διάκριση το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μια ακόμη διάκριση στο ήδη πλούσιο ενεργητικό της προσέθεσε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που τα τελευταία χρόνια υλοποιεί το πρωτοποριακό σύστημα Perform για την παρακολούθηση των ασθενών με τη νόσο Πάρκινσον.


Μετά το 1ο Βραβείο Καινοτομίας στο 7ο Διεθνές Συνέδριο για φορέσιμες συσκευές μικρο- και νανο-τεχνολογίας στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής περίθαλψης (PHealth 2010), που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2010 στο Βερολίνο, η ερευνητική ομάδα πέτυχε τιμητική διάκριση στον Διαγωνισμό ανάδειξης καινοτόμων ιδεών ερευνητικών ομάδων της χώρας, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και η Eurobank.

Σε μια δύσκολη περίοδο για τα Πανεπιστήμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποδεικνύεται πως διατηρεί ψηλά τον πήχυ και σε ερευνητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αλέξανδρο Τζάλλα, είναι σημαντική η νέα διάκριση του προγράμματος, που μάλιστα ξεκίνησε από το ίδιο το Πανεπιστήμιο και τον καθηγητή Νευρολογίας Σπύρο Κονιτσιώτη. Με τα δύο βραβεία το σύστημα Perform έχει εξασφαλίσει διακρίσεις τόσο στο κομμάτι της καινοτομίας, όσο και της επιχειρηματικής εφαρμογής.

Από την πλευρά του ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Πανεπιστημίου Μάρκος Τσίπουρας αναγνώρισε τις δυσκολίες μεταφοράς των ερευνητικών ιδεών στην αγορά, αν και όπως υπογράμμισε το σύστημα Perform έχει τις δυνατότητες να συνεχίσει. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις συναντήσεις των ερευνητών του προγράμματος με εκπροσώπους φορέων, που ενδιαφέρονται για το επόμενο βήμα.

Στήριξη στους νέους ερευνητές

Σε μια περίοδο που η ερευνητική δραστηριότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης υποχρηματοδοτείται, παρά το πλούσιο ερευνητικό έργο πολλών πανεπιστημίων, τέτοιες διακρίσεις αποτελούν σημαντικά στηρίγματα για τους νέους ερευνητές.
 
Σύμφωνα με τους κ.κ. Τζάλλα και Τσίπουρα, οι τιμητικές διακρίσεις και τα βραβεία σε προγράμματα πολύμηνης έρευνας και εργασίας, αποτελούν μια αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλεται. Είναι ένα εφαλτήριο να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Τι είναι το Perform

To 
Perform είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης ασθενών με νόσο Πάρκινσον.Στόχος του είναι η παρακολούθηση και ο σχεδιασμός της καλύτερης θεραπείας για ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, που σχετίζονται με κινητικές ανωμαλίες, όπως η Πάρκινσον.
 
Πρόκειται για ένα σετ αισθητήρων (επιταχυνσιόμετρα και γυροσκόπιο), που φοράει ο ασθενής στο σπίτι προκειμένου να καταγράψουν την κινητική δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα δεδομένα από τους αισθητήρες, τα οποία συλλέγονται σε μια φορέσιμη συσκευή (μονάδα καταγραφής) επιτρέπουν την ανάλυση της μορφής και της ποιότητας της κίνησης του ασθενούς. 
 
Με βάση αυτή την ανάλυση αναγνωρίζονται συγκεκριμένες κινητικές διαταραχές που σχετίζονται τόσο με συμπτώματα της ίδιας της νόσου, όσο και με τις παρενέργειες που προκαλούνται από τη θεραπευτική αγωγή.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ