ΞΗΡΟΜΕΡΟ: Ζητούν ξανά πίσω το τριχίλιαρο από τους πυρόπληκτους

Ξεδιάντροπη πολιτική τρομοκρατίας-Ο κόσμος υποφέρει απ’ την πολιτική της κυβέρνησης και αυτή ζητά πίσω το «τριχίλιαρο» των πυρόπληκτων του 2007.

 

Εκατοντάδες «ραβασάκια» αποστέλλει σε κατοίκους του Δήμου Ξηρομέρου το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας τους να σπεύσουν στις Εφορίες και να επιστρέψουν άμεσα το επίδομα των 3.000 ευρώ που με συνοπτικές διαδικασίες είχε μοιράσει η τότε κυβέρνηση. 

Σε απόγνωση οι παραλήπτες των σημειωμάτων… δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν γιατί δεν υπάρχουν τα λεφτά... 

Την τελική «έγγραφη ειδοποίηση» παραλαμβάνουν αυτή την περίοδο, ύστερα από τη σχετική ενημερωτική αλληλογραφία που ξεκίνησε μήνες πριν, εκατοντάδες κάτοικοι στις πυρόπληκτες περιοχές του νομού μας, προκειμένου να επιστρέψουν και μάλιστα άμεσα το γνωστό μας «τριχίλιαρο» που ως ενίσχυση είχαν πάρει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007.
 

Χρήματα που με απόφαση της τότε κυβέρνησης δικαιούταν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, ασχέτως με το αν οι δικές τους περιουσίες υπέστησαν ζημιές ή όχι. Με υπουργική απόφαση που έφερε την υπογραφή του τότε υπ. ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, η Αιτ/νία κηρύχθηκε πυρόπληκτος νομός. Τα ευεργετήματα ωστόσο εκείνης της απόφασης… η Αιτ/νία ποτέ δεν τα είδε. Η πολιτική εξαντλήθηκε στο τριχίλιαρο…

Για να το παραλάβει κανείς χρειαζόταν και έγγραφη βεβαίωση απ’ τους τότε δήμους (Αστακού, Φυτειών) που να πιστοποιεί ότι ο αιτών είναι πράγματι μόνιμος κάτοικος.
 

Βεβαίως, την περίοδο εκείνη, ακριβώς λόγω της χαλαρότητας που υπήρχε στη διαδικασία, βρέθηκαν και στο δικό μας νομό αρκετοί που θέλησαν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις εισπράττοντας διπλά το επίδομα (και οι δύο σύζυγοι λ.χ.).
 

Ήταν άλλωστε η «Σ» που από τότε είχε επισημάνει ορισμένες τέτοιας φύσεως καταστάσεις, προχωρώντας μάλιστα στην αποκάλυψη, που προκάλεσε τότε την παρέμβαση του Εισαγγελέα, για τις «αγροτικές πυρκαγιές», για την «ελεγχόμενη» προσπάθεια δηλαδή ορισμένων κατοίκων να «μαυρίσουν» λίγο τα δέντρα τους προκειμένου να αποζημιωθούν (κάτι που δεν χρειαζόταν αφού, όπως προαναφέραμε, το «τριχίλιαρο» το έλαβαν τελικά όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι).
 

Σε περιπτώσεις λοιπόν που η διασταύρωση των στοιχείων, έστω και τέσσερα χρόνια μετά (!!!), δείχνει ότι κάποιος με ψευδή στοιχεία έλαβε το επίδομα ή το έλαβε δύο φορές, σαφώς και… κάτι πρέπει να γίνει.

Εδώ όμως δεν μιλάμε γι’ αυτό. Όπως σαφώς προκύπτει απο έγγραφο, στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να μαζεύσει όσο περισσότερα «τριχίλιαρα» μπορεί τρομοκρατώντας τους πολίτες με «καταλογισμό», δηλαδή με βεβαίωση προστίμου στη Δ.Ο.Υ., ζητά επιστροφή χρημάτων με το αιτιολογικό ότι απουσίαζαν παραστατικά… που ποτέ δεν ζητήθηκαν!
 

Στον συγκεκριμένο άνθρωπο λ.χ. (και είναι πολλοί σαν κι αυτόν) όταν του έδωσαν τις 3.000 ευρώ δεν του ζήτησαν Ε9. Το θυμήθηκαν τώρα…! Δεν του ζητάνε όμως δήλωση ακίνητης περιουσίας, του ζητάνε τα χρήματα…!! Και αν κάποιος δεν έχει ακίνητη περιουσία, αν δεν κάνει δήλωση Ε9; Στη βάση ποιας λογικής του ζητάνε τα χρήματα πίσω;
 

Η απόφαση του 2007 πουθενά δεν έλεγε για ακίνητη περιουσία. Μόνη προϋπόθεση ήταν να είναι κανείς μόνιμος κάτοικος. Τίποτε άλλο… Τέσσερα χρόνια μετά εφευρίσκουν διάφορες «προϋποθέσεις» και απειλούν τους πολίτες που χάρη στα δικά τους βάρβαρα μέτρα αγωνίζονται για να επιβιώσουν, με κυρώσεις και πρόστιμα.
 

Και ας δεχθούμε ότι κακώς έλαβαν όλοι εκείνη την περίοδο το τριχίλιαρο. Δεν φταίνε βέβαια οι πολίτες που το πήραν. Τους το έδωσαν, δεν το έκλεψαν. Ας φρόντιζε η πολιτεία να θέσει κανόνες. 

Δεν το έκανε και πήραν όσοι πήραν το επίδομα. Πού θα τα βρει ο φτωχός αγρότης του Ξηρομέρου τα τρία χιλιάρικα να τα επιστρέψει;;; Δεν φτάνουν δηλαδή οι φόροι και η αθλιότητα που με επίκληση του «πατριωτισμού» μάλιστα επιβάλλουν, …ζητούν και τα ρέστα!
 

Ας βάλουν λοιπόν όσα πρόστιμα θέλουν. Δεν πρόκειται να τα πληρώσουν οι κάτοικοι που νόμιμα πήραν το επίδομα γιατί δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Τι θα κάνουν λοιπόν; Θα τους κατασχέσουν την περιουσία που δεν έχουν; Θα τους βάλουν φυλακή; 

Και κάτι ακόμη: Αν το ελληνικό κράτος, που είναι σαφές πια πως ούτε «ελληνικό» είναι ούτε και «κράτος», έκανε λάθος διαχείριση εκείνη την εποχή, …ας πληρώσει το λάθος του.
Όπως ακριβώς ο κάθε πολίτης πληρώνει τα δικά του τα λάθη και κυρίως εκείνο που κάνει στην κάλπη…

via xiromeronews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ