Κατασκήνωσαν στο Σύνταγμα

Τι συμβαίνει στην πλατεία από τις πρωί μέχρι το βράδυ

 

Έξω από το μετρό Συντάγματος πλανόδιοι μαύροι πουλούν τσάντες, γυαλιά ηλίου μέχρι και θήκες κινητών τηλεφώνων. 


Λίγα μέτρα μακριά, οι ελάχιστοι «Αγανακτισμένοι» που παραμένουν στην πλατεία, βρίσκονται μέσα στις σκηνές που έχουν στήσει από τις 26 Μαΐου, μία ημέρα μετά την επίσημη πρεμιέρα του κινήματος.

Ακριβώς απέναντι από το σιντριβάνι και σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από τις σκηνές, ομάδα Σύριων μεταναστών έχουν δημιουργήσει το δικό τους… περίπτερο.


Δεν πουλούν πράγματα. Προβάλλουν όμως τα αιτήματά τους μέσα από φωτογραφίες ανθρώπων που πέθαναν και μέσα από διάφορα φυλλάδια που μοιράζουν στους περαστικούς.




Οι τουρίστες σχεδόν ανύπαρκτοι. Ελάχιστοι μόνο περνούν όχι για να καμαρώσουν την κεντρικότερη πλατεία της πρωτεύουσας αλλά για να δουν την κατάντια αυτής. Με φωτογραφικές μηχανές απαθανατίζουν στιγμιότυπα από το χάλι του κέντρου της Αθήνας και όχι από τα αξιοθέατα.


Η δυσοσμία και η δυσωδία που επικρατεί σε όλα τα σημεία της πλατείας, δεν περιγράφεται με λέξεις. Άλλωστε, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για την αγανάκτηση, αλλά και τους μετανάστες που έκαναν το Σύνταγμα… σπίτι τους, κάνουν την… ανάγκη τους πίσω από τα δέντρα, πλένονται στο σιντριβάνι και απλώνουν τα ρούχα τους σε σκοινιά που έχουν απλώσει γύρω από τα σημεία που κοιμούνται.




Τα βράδια οι εικόνες που αντικρίζουν οι περαστικοί της πλατείας γίνονται ακόμη πιο σοκαριστικές. Μπίρες, τουμπερλέκια και χοροί έχουν την τιμητική τους και οι λιγοστοί συγκεντρωμένοι σβήνουν τον πόνο τους στο αλκοόλ. 


Κάποια βράδια μάλιστα, τοξικομανείς ζητιανεύουν για να πάρουν τη δόση τους. Άλλοι πάλι άποροι ζητούν χρήματα από τους περαστικούς για να πάρουν ένα πακέτο τσιγάρα ή κάτι για να φάνε, όπως υποστηρίζουν.

Οι κάτοικοι της περιοχής καθώς και οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται και ζητούν την απομάκρυνσή τους από την πλατεία. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι δεν είναι δυνατόν η έλλειψη στην κίνησή τους (παρά τις εκπτώσεις) να οφείλεται στο γεγονός ότι από το απόγευμα (κυρίως μετά τις 19.30) να κλείνει η οδός Αμαλίας.


Αυτές οι εικόνες αλλά και οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών προκάλεσαν την αντίδραση της προϊστάμενης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένης Ράικου, η οποία έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ζητώντας μάλιστα, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία.




Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι πριν από μερικές εβδομάδες και η κυβέρνηση μαζί με το δήμο Αθηναίων και εμπορικούς φορείς είχαν αντιδράσει, ζητώντας να απομακρυνθούν από το Σύνταγμα οι «καταληψίες», χωρίς όμως να εισακουστούν.


http://www.newsbeast.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ