Πανελλήνια διάκριση Γλωσσώτισσας φιλολόγου

Μενέλαος Παπαδημητρίου:
Παρουσίαση ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΡΚΟΥ

Η κ. Αρετή Κάρκου, φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορησού Καστοριάς και Πρόεδρος της Κωνσταντινιδείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορησού κατά την τετραετία 2007-2010 ήταν εκείνη στην οποία απονεμήθηκε φέτος από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το Βραβείο σε εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προωθεί τη φιλαναγνωσία και το οποίο αθλοθετούν οι «Εκδόσεις Ψυχογιός». 



 Την τελετή διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα της IBBY (Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)  και η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου και ώρα 20.00 στον Πολυχώρο «Άννα και Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων στο Νέο Κόσμο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

                    B I O Γ Ρ A Φ I K O   Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α

 Η φιλόλογος Κάρκου Αρετή, γεννήθηκε στο Βόλο. Αποφοίτησε από το Κλασικό Λύκειο Βόλου το 1984 με βαθμό «Άριστα». Εισήλθε στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης μεταξύ των πρώτων γι’ αυτό και το ΙΚΥ την επιβράβευσε με υποτροφία. Αποφοίτησε το 1988  από το τμήμα Φιλολογίας, με βαθμό «Λίαν καλώς». 

Έχει γνώσεις Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας, ενώ έχει παρακολουθήσει για 10 χρόνια μαθήματα βιολιού. 

Από 15-9-1995 και για δύο χρόνια εργάστηκε ως αναπληρώτρια στη Δημόσια Εκπαίδευση στο Γυμνάσιο Γλώσσας Σκοπέλου και στο Γυμνάσιο Σιάτιστας Κοζάνης. Από  1-9-1997 εργάζεται ως μόνιμη καθηγήτρια στη Δημόσια Εκπαίδευση στο Γυμνάσιο Κορησού Καστοριάς και από το 2004 μέχρι σήμερα 2011 έχει τη θέση της αναπληρώτριας του Διευθυντή στο Γυμνάσιο. 

Έχει πιστοποίηση Α΄Επιπέδου και έχει παρακολουθήσει το  Β΄Επίπεδο επιμόρφωσης στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Στο Γυμνάσιο Σιάτιστας και στο Γυμνάσιο Κορησού ήταν και είναι υπεύθυνη της δανειστικής βιβλιοθήκης.

Για δύο διετίες κατά το διάστημα 2001-2005 διετέλεσε ταμίας στο Σύνδεσμο Φιλολόγων Καστοριάς. Από το 2005 χρόνια καλεί ως υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης συγγραφείς για γνωριμία τους με τους μαθητές κυρίως με το πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία»

Τέλη του 2006 έγινε δημότισσα του Δήμου Αγίων Αναργύρων και για την τετραετία 2007-2010 είχε τη διοίκηση της Κωνσταντινιδείου Βιβλιοθήκης ( Ν.Π.Δ.Δ.) του Δήμου Αγίου Αναργύρων από τη θέση της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη αποτελεί μέλος του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς με τομέα ευθύνης τις δύο Βιβλιοθήκες του Δήμου: Καστοριάς και Κωνσταντινιδείου Βιβλιοθήκης Κορησού.

Από το 2005  επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη μετά από πρόσκλησή της οι συγγραφείς: Λένα Μερίκα (2005),  Άλκη Ζέη (2006), Ελένη Χωρεάνθη, Ελένη Δικαίου(2007), Σοφία Μαντουβάλου, Ναννίνα Σακκά, Πόλυ Βασιλάκη, Φίλιππος Μανδηλαράς (2008), Αργυρώ Κοκορέλη, Χαρά Γιαννακοπούλου και 12 συγγραφείς και εικονογράφοι της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (2009), Ελένη Πριοβόλου (2010). Και για το 2011 ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Μυρτώ Δεληβοριά.

Το 2005 με την Πολιτιστική Ομάδα του Γυμνασίου υλοποίησε πρόγραμμα: «Το διήγημα στο ραδιόφωνο» με το έργο του χιλιανού ακτιβιστή συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα, «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ΄ένα γλάρο να πετάει»  και συμμετείχε σε ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΤ3 της Θεσσαλονίκης. 

Το 2008 και 2009 επισκέφτηκε το Γυμνάσιο ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Νίκος Θεοδοσίου και η Πολιτιστική Ομάδα του σχολείου συμμετείχε σε κινηματογραφικό εργαστήρι, από το οποίο προέκυψε κι ένα ταινιάκι: «Το ανυποψίαστο πορτοκάλι» ή «Τα πορτοκάλια το ‘σκασαν».

Με την Πολιτιστική Ομάδα του Γυμνασίου που αποτελείται από μαθητές όλων των τάξεων  δραματοποίησε  τα εξής βιβλία:

«Ο Νοικοκυρός» της Λένας Μερίκα, αποσπάσματα σε σπονδυλωτή θεματική παρουσίαση από όλα τα βιβλία της Άλκης Ζέη, «Ένας ξένος στην οικογένειά μας» της Ελένης Χωρεάνθη, «Η κοιλάδα με τις πεταλούδες» της Ελένης Δικαίου, «Η κότα που έγινε αβγό» της Σοφίας Μαντουβάλου,  «Το χρυσόψαρο τ’ ουρανού» της Πόλυς Βασιλάκη, «Χριστούγεννα στο πειρατικό», «Άγιος Βασίλης είμαι εγώ, εσύ κι όλοι αυτοί που έχουν καρδιά για ν΄αγαπάνε», «Τα μπανανόψαρα» του Φίλιππου Μανδηλαρά, «Ονόματα δε λέμε» της Αργυρώς Κοκορέλη, «Ο Παντουπαρών» της Ελένης Πριοβόλου, «Το Χριστουγεννιάτικο αλφαβητάρι» του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Μυρτώς Δεληβοριά.

Στην τοπική εφημερίδα «Κορησός» του Επιμορφωτικού Συλλόγου  «Άγιος Διονύσιος»  διατηρεί από το 2005 τη Μαθητική Στήλη του Γυμνασίου και από το 2007 τη Στήλη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Πήρε μέρος στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Νέου Καταναλωτή ως υπεύθυνη της ομάδας Καταναλωτικής Παρέμβασης του Γυμνασίου Κορησού Καστοριάς και η ομάδα της επιλέχτηκε ως μία από τις 10 νικήτριες. Το έργο της ήταν : «Το σχολικό κυλικείο του 21ου αιώνα».

Στο Γυμνάσιο Κορησού ήταν υπεύθυνη για δύο χρόνια του Σχολικού Συνεταιρισμού «Αλληλεγγύη» που ιδρύθηκε το σχολικό έτος 1999-2000.

Παρακολούθησε πολλά  επιμορφωτικά σεμινάρια και υλοποίησε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 

Υ.Γ : To μήλο κάτω από τη μηλιά!!!

Η φιλόλογος Κα Αρετή Κάρκου έλκει την καταγωγή εκ πατρός εξ Αργιθέας Αγράφων και συγκεκριμένα από την Καλή Κώμη. Είναι κόρη του Κώστα Χ. Κάρκου-συνταξιούχου φιλολόγου-συγγραφέα και ποιητή.  

Ο Κώστας Χ. Κάρκος, που υπογράφει και με το φιλολογικό ψευδώνυμο Καληκωμήτης, γεννήθηκε στην Καλή Κώμη Αργιθέας το 1934. Τελείωσε το ΣΤ΄ Εξατάξιο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και πέτυχε μεταξύ των πρώτων στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε τη Φιλολογία και μετά το στρατό προσελήφθη στο Αμερικάνικο Κολλέγιο «Ανατόλια» Θεσσαλονίκης. 

Το 1963 διορίσθηκε στο δημόσιο και υπηρέτησε στα παρακάτω σχολεία και διευθύνσεις: Γυμνάσιο Κεραμών Κεφαλληνίας, Μουζακίου, Ν. Ιωνίας Βόλου, ΓΕΜΕ Μαγνησίας, Γυμνάσιο Θηλέων Βόλου, Μεσοεκκλησιαστικό Φροντιστήριο και Λύκειο Βόλου. Το 1977 μετετάγη στην εκκλησιαστική εκπαίδευση. Προήχθη στο βαθμό του Λυκειάρχη και το 1989 συνταξιοδοτήθηκε. 

Με το γάμο του με τη Μάχη Λαρυγγάκη από τη Γλώσσα Σκοπέλου απέκτησε δύο θυγατέρες, την Αρετή φιλόλογο διορισμένη στο δημόσιο και τη Βασιλική, πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ με μάστερ στην Αισθητική Αγωγή και Διδακτορικό στη χοροθεραπεία η οποία διδάσκει σε πανεπιστήμιο της Σκωτίας.

ΕΡΓΑ του:      -Στοιχεία Μετρικής Αρχαίας Ελληνικής-Λατινικής-Νέας
                    Ελληνικής
-          Βιβλίο Εκθέσεων Ιδεών και Μεταφράσεις
-          Σπύρος Ζήσης, ο Καληκωμήτης συγγραφέας
-          Κ.Π.Καβάφης, ο βαθυστόχαστος ποιητής
-          Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο διδάσκαλος
-          Βασίλης Κουκορίνης                                      
Ασχολήθηκε με το έργο των Ελλήνων Νομπελιστών  Γεωργίου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη.
ΕΡΓΑ υπό έκδοση: - Η Παναγία στη Νεοελληνική Ποίηση
-          Λεύκωμα-Βιβλίο: Καλή Κώμη το πράσινο χωριό
-          Γλωσσάρι της Καλής Κώμης και της ευρύτερης περιοχής της Αργιθέας
-          Άγγελος Σικελιανός, ο αλαφροϊσκιωτος λυράρης
-          Κάποιες δοκιμές…Ο νάρκισσος των ποιητών
              Η ανέκδοτη ποιητική συλλογή του αριθμεί πάνω από 350 ποιήματα.
    
Όσοι υπήρξαν μαθητές του, όχι απλά έμαθαν γράμματα, αρίστευσαν και πέτυχαν τους στόχους τους στη ζωή τους. Προσωπικά νιώθω δέος σαν συνομιλώ μαζί του.
   
  Να’ ναι καλά  η ΑΡΕΤΗ ΚΑΡΚΟΥ και ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΟΣ και να μας δώσουν κι άλλες πνευματικές χαρές και δημιουργίες!!! Η τιμή στους ίδιους και στην Αργιθέα!!!  

Η Κα Αγγελική Κάρκου σε εκδήλωση του Σχολείου της
ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΚΟΡΗΣΟΣ: Από την φετινή αποχαιρετιστήρια γιορτή του Γυμνασίου

Παρουσίαση: ΜΕΝΕΛΑΟΣ Νικ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
    Δικηγόρος Αθηνών- Συγγραφέας-Λαογράφος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης