ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι Ηπείρου και όχι Ιωαννίνων

Σε θέματα που συζητήθηκαν στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς και στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.


Αναλυτικά και σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια: Για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων:

Αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και ειδικότερα την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Ελληνικού, ο Περιφερειάρχης είπε τα εξής: Από 1η Ιουλίου, μεταξύ των θεμάτων που περιήλθαν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι και αυτό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Ηπείρου.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καθώς η πατρίδα μας βρίσκεται συνεχώς με την απειλή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαμορφωμένη κατάσταση. Η Διοίκηση της Περιφέρειας, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε επίπεδο Ηπείρου. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι Ηπείρου και όχι Ιωαννίνων.

Με αφορμή και αίτημα που υποβλήθηκε την τελευταία στιγμή για συζήτηση στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, του ζητήματος της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού, πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

1.Διάδοχος της κατάστασης στο ζήτημα των ΧΥΤΑ είναι η Περιφέρεια Ηπείρου και όχι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.

2.Ο ΧΥΤΑ Ελληνικού είναι ενταγμένος στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Ηπείρου, ο οποίος «κληρονομήθηκε» από την Περιφέρεια.

3.Η Διοίκηση της Περιφέρειας θα σεβαστεί απόλυτα τη νομιμότητα και τις, ως τώρα, αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Βάσει αυτών θα προχωρήσει στην έκδοση της προσωρινής άδειας λειτουργίας. Αν υπάρξει αρνητική απόφαση από την εκδίκαση της κύριας προσφυγής στο ΣτΕ, τότε θα επανεξετάσει το σχεδιασμό.

4.Η Διοίκηση της Περιφέρειας είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, καθώς το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο.

5.Το χρονικό όριο λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ορίζεται από τις νομικές δεσμεύσεις που υπάρχουν και όχι από τις πολιτικές δεσμεύσεις που είχαν ή έχουν αναληφθεί. Σε διαφορετική περίπτωση το κόστος για τους πολίτες της Ηπείρου, τους Δήμους και την Περιφέρεια θα είναι δυσβάσταχτο. Αν παρά ταύτα, υπάρξει απόφαση της Κυβέρνησης που να ορίζει διαφορετικά η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου θα την υλοποιήσει στο ακέραιο.

6.Η Διοίκηση της Περιφέρειας δεν αρνείται τη συζήτηση του ζητήματος του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων. Αρνείται όμως να συμπράξει στο λαϊκισμό και την μικροπολιτική που επιχειρείται να ασκηθεί και πάλι με φόντο τα στερεά απορρίμματα, χωρίς ταυτόχρονα να προτείνεται καμία συγκεκριμένη λύση.

Για τα προγράμματα έργων: Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην κατάρτιση των προγραμμάτων έργων των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων για το έτος 2011. Μεταξύ άλλων τόνισε:

Πρόκειται για προγράμματα που συντάσσονται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο κατά την οποία η Πολιτεία αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε ανειλημμένες υποχρεώσεις της.

Πρωταρχικός μας σκοπός είναι και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες να εξοφληθούν έργα που έχουν ολοκληρωθεί και για τα οποία εξασφαλίστηκαν πιστώσεις.

Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με πολύ προσοχή, καθώς δεν γνωρίζουμε τι νέες οφειλές μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, αφού οι θεσμοθετημένοι πόροι προς τις Περιφέρειες παρουσιάζουν μείωση τουλάχιστον 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Να θυμίσω επίσης ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα η καταβολή των χρημάτων για την τριετία 2008-2009-2010 για το πρόσθετο οδικό δίκτυο που παραχωρήθηκε στις τότε νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, που μόνο για την Π.Ε. Ιωαννίνων το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται σε 16 εκ. ευρώ. Επίσης δεν έχουν δοθεί τα χρήματα από τους «λοιπούς πόρους», από το πρόγραμμα σχολικής στέγης, από το ΕΤΕΡΠΣ κ.α.

Γνωρίζετε ότι είχαμε   ζητήσει ένα δάνειο, το οποίο ανεξήγητα, ενδεχομένως να υπήρχαν και παρασκηνιακές παρεμβάσεις, δεν δόθηκε στην πρώην νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, αντίθετα με ο, τι συνέβη για άλλες πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Για όλα αυτά έχω κάνει κοινωνούς όλους τους βουλευτές της Ηπείρου και ειδικότερα του Ν. Ιωαννίνων.

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι οι οφειλές που μεταβιβάζονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς την Περιφέρεια, είτε για φωτισμούς, είτε για δάνεια, για τα οποία ακριβή εικόνα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες. Παρ΄ όλα αυτά, και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες γίνεται μια σημαντική δουλειά και η Περιφέρεια Ηπείρου, είναι από τις λίγες που καταφέρνει σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να εντάξει προς υλοποίηση νέα έργα.

Ετοιμότητα για το ΕΣΠΑ: Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έκανε επίσης αναφορά στην προετοιμασία που έχει κάνει η Περιφέρεια, ενόψει της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, δηλώνοντας τα εξής:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε χθες την προένταξη έργων σε μια Κεντρική Βάση Δεδομένων της Περιφέρειας, προκειμένου στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του Π.Ε.Π. Ηπείρου και με τα αρμόδια Υπουργεία, να γίνει η επεξεργασία τους, ώστε να αξιοποιηθούν ενόψει της τελικής πρότασης της Περιφέρειας για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για σπουδαία και επίπονη εργασία που έφερε με επιτυχία σε πέρας η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογιάννη, που για το σκοπό αυτό συνεργάστηκε με όλους τους φορείς της Ηπείρου που κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Και στον τομέα αυτό η Περιφέρεια Ηπείρου, είναι από τις πρωτοπόρες. Πρέπει να γίνει όμως σαφές ότι ο σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφέρειας εντάσσεται στα πλαίσια του Κεντρικού Κρατικού Σχεδιασμού.

Εμείς είμαστε πανέτοιμοι, αναμένουμε τις τελικές κατευθύνσεις της Κυβέρνησης και βέβαια την επίλυση του οικονομικών παραμέτρων του ΕΣΠΑ, που όπως γνωρίζετε τις ημέρες αυτές γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Ε.Ε.. Εκείνο για το οποίο δεσμευόμαστε είναι ότι κριτήρια μας θα είναι η βελτίωση των υποδομών και η δημιουργία συνθηκών ισότιμης ανάπτυξης σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Παρεμβάσεις για τη «ΔΩΔΩΝΗ». Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗΣ», το οποίο έθεσε τόσο στον Πρωθυπουργό, όσο και εκ νέου σήμερα στη Διοίκησή της. Συγκεκριμένα ανάφερε τα παρακάτω:

Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Το πρωί επικοινώνησα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, στον οποίο και μετέφερα τη θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως αυτή έχει διαβιβαστεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Το ραντεβού που έχουμε ζητήσει εκκρεμεί, ωστόσο πρέπει να ενημερώσω τους πολίτες της Ηπείρου, ότι στη συνάντηση που είχαμε οι Περιφερειάρχες, την περασμένη Παρασκευή με τον κ. Παπανδρέου, του έθεσα το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» θα παράγει ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα και για τα υπόλοιπα αναμένουμε.

Εμείς παρά ταύτα, επιμένουμε στη θέση μας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας και στηρίζουμε τον αγώνα των κτηνοτρόφων και των εργαζόμενων. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης