Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή: Έκληση στις κυβερνήσεις να αποτρέψουν την αποστολή στη Γάζα

Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ) ζήτησε το Σαββάτο από όλες τις κυβερνήσεις που τις "αφορά" το ζήτημα, να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν τον απόπλου του νέου στολίσκου για τη Γάζα.


Σε ανακοίνωσή του το Κουαρτέτο κάνει την έκκληση αυτή σημειώνοντας ότι μια νέα αποστολή προς τη Γάζα "θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των συμμετεχόντων και εντείνει την απειλή μιας κλιμάκωσης".


"Το Κουαρτέτο καλεί όσους θέλουν να παραδώσουν εμπορεύματα στο λαό της Γάζας να το κάνουν μέσω των υφισταμένων συστημάτων έτσι ώστε τα φορτία να είναι δυνατόν να επιθεωρηθούν και να μεταφερθούν δια των καθιερωμένων χερσαίων διόδων", σημειώνεται στην ανακοίνωση.


"Τα μέλη του Κουαρτέτου είναι αποφασισμένα να συνεργαστούν με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη διεθνή κοινότητα για να εμποδίσουν το λαθρεμπόριο όπλων και πυρομαχικών προς τη Γάζα και πιστεύουν ότι είναι κρίσιμης σημασίας να διατηρηθεί η ασφάλεια επιτρέποντας ταυτόχρονα τις μετακινήσεις του

παλαιστινιακού λαού και των εμπορευμάτων", καταλήγει η ανακοίνωση.


11 ΙΟΥΛΙΟΥ συνεδριάζει το Κουαρτέτο 

ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ θα συνεδριάσουν στις 11 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, επιβεβαίωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ ήταν διστακτικές εδώ και μήνες ως προς τη διοργάνωση της συνόδου αυτής καθώς θεωρούσουν ότι πρώτα έπρεπε να υπάρξει σημαντική πρόοδος όσον αφορά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.


"Θα υπάρξει μια σύνοδος του Κουαρτέτου στις 11 Ιουλίου", είχε αναφέρει νωρίτερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.


Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα μετάσχουν στις διαβουλεύσεις.


Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια συμφωνία, οι Παλαιστίνιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν το καθεστώς του πλήρους μέλους για το κράτος τους στον ΟΗΕ, κατά τη Γενική Συνέλευση το Σεπτέμβριο.

http://www.skai.gr/news/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ