Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΤΟ 2014


Και μετά το 2014 όταν θα τελειώσει το ΕΣΠΑ τι θα γίνει με τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ελλάδα; Το ερώτημα ταλαιπωρεί πολλούς όχι μόνο κεντρικά στην Αθήνα, αλλά κι εδώ πιο κοντά μας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.


Γιατί πολλοί δεν το έχουν καταλάβει αλλά αυτή τη στιγμή ό,τι κινείται σε χρηματοδότηση για έργα είναι από το ΕΣΠΑ. Και εν μέσω κρίσης αυτή η κατάσταση θα κρατήσει χρόνια.

Άλλωστε το έδειξαν και τα στοιχεία της Ένωσης Εργοληπτών χτες: Πολλοί δήμοι δεν έχουν καν προκηρύξει ένα έργο από την αρχή της χρονιάς.Το τι θα γίνει μετά το 2014 περιλαμβάνεται στη συζήτηση για την ατζέντα Ευρώπη 2020.

Ένα λεπτό σημείο σε αυτή τη συζήτηση είναι το πώς θα υπολογίζεται ποια ευρωπαϊκή περιφέρεια θα χρειάζεται ενίσχυση και επιδοτήσεις.Στο ΕΣΠΑ από το 2007 χώρεσαν κατά πρώτο οι περιφέρειες, όπως η Ήπειρος, που το ΑΕΠ τους ανά κάτοικο ήταν χαμηλότερο από το 75% του μέσου εισοδήματος της Ε.Ε.

Μετά υπήρχε και μία άλλη κατηγορία με υψηλότερο ΑΕΠ αλλά χαμηλότερο από το 75% του εισοδήματος των 15 κρατών που ήταν τα παλιότερα στην ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσαν να χρηματοδοτηθούν οι περισσότερες ελληνικές περιφέρειες.

Το επόμενο διάστημα θα κριθούν δύο πράγματα για τη χρηματοδότηση μετά το 2014: Αν θα παραμείνουν τα ίδια κριτήρια αλλά και το πώς θα υπολογισθεί το ΑΕΠ κάθε περιφέρειας, με ποια αναθεωρημένα στοιχεία δηλαδή, θα μετρηθεί (κι εδώ δεν χωράνε πια greek statistics). Γιατί τι συνέβη στο μεταξύ;

Πολλές περιφέρειες πλούτισαν, αύξησαν δηλαδή το ΑΕΠ τους, οπότε μπορεί να βγουν έξω από τα κριτήρια.Φαίνεται πάντως ότι το 75% θα παραμείνει ως βασικό κριτήριο και η Ήπειρος δεν το πιάνει ούτε αυτή τη φορά. Θα είναι μία από τις τρεις κατά πάσα πιθανότητα «φτωχές» περιφέρειες που θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Κι άλλη κατηγορία

Ενθαρρυντική ήταν και μία ακόμα εξέλιξη. Στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, 5 Ιουλίου η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας περιφερειών, οι οποίες θα μπορούν να λαμβάνουν ενισχύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής 2014-2020.

Η πρόταση περιλαμβάνεται στην πέμπτη έκθεση της Επιτροπής για τη συνοχή και τη στρατηγική για την πολιτική συνοχής μετά το 2013.

Αυτή η ενδιάμεση κατηγορία περιφερειών έχει ΑΕΠ που κυμαίνεται μεταξύ του 75% και 90% του μέσου ενωσιακού» και προτείνεται η ενίσχυση και αυτών ώστε να αποφευχθεί η άνιση μεταχείριση περιοχών παρά την παρεμφερή κατάστασή τους". Οπότε μπορεί να χρηματοδοτηθούν κι άλλες ελληνικές περιφέρειες.

Τα σημερινά συστήματα, πάντως "σταδιακής κατάργησης" και "σταδιακής εφαρμογής" των ενισχύσεων θα αντικατασταθούν από ένα πιο ισορροπημένο και προβλέψιμο σύστημα, το οποίο θα παρέχει βοήθεια, κατά τη διάρκεια αυτών των επτά ετών, σε πενήντα περιοχές που βρίσκονται στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Πορτογαλία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, την Ισπανία, τη Πολωνία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει ένα νομοθετικό πακέτο που θα περιλαμβάνει ένα γενικό κανονισμό, καθώς και ειδικούς κανόνες για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών ταμείων και των ταμείων συνοχής και περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και για τη χρηματοδότηση της διασυνοριακής συνεργασίας.

Στο τέλος του 2011, θα ακολουθήσει μια πρόταση για μία κοινή στρατηγική πλαίσιο για όλα τα ευρωπαϊκά ταμεία.Ας μην περιμένουμε όμως πακτωλό χρημάτων.

Ήδη είναι αποφασισμένο ότι τα νέα κονδύλια δεν θα πρέπει να πηγαίνουν σε υποδομές όπως συνηθίζουμε στην Ελλάδα. Αντίθετα θα ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, η τεχνολογία και η καινοτομία και μάλιστα σε διαπεριφερειακό επίπεδο.

Και το ακόμα πιο σημαντικό: Κάθε πρόταση για έργο θα κρίνεται και από το αν θα είναι βέβαιο και μετρήσιμο ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη.

Τις υποδομές δηλαδή πρέπει να τις φτιάξουμε με αυτό το ΕΣΠΑ που τρέχει και με το ΠΕΠ Ηπείρου. Και να προσπαθήσουμε μετά το 2014 να αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει ένα βήμα πιο πέρα.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ 

http://epirusgate.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ