ΕΣΠΑ: Η γραφειοκρατία απειλεί 10 δις ευρώ

Το... τέρας της γραφειοκρατίας αποτελεί τον κυρίαρχο φόβο για τους αιρετούς περιφερειάρχες, οι οποίοι από χθες ανέλαβαν τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, περίπου 10 δισ. ευρώ, που ώς σήμερα βρισκόταν στα χέρια των αποκεντρωμένων διοικήσεων - πρώην κρατικών περιφερειών.

Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα έργα του ΕΣΠΑ προβλέφθηκε με τον «Καλλικράτη» και τώρα στους περιφερειάρχες πέφτει το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης.
Ακόμη ένα αγκάθι όμως, με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι, είναι οι μέχρι σήμερα χαμηλοί ρυθμοί απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων.

Οπως εκτιμάται, η απορροφητικότητα φθάνει στο 3%, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαμορφώνεται στο 25% - και για τον λόγο αυτόν κρίσιμο στοιχείο χαρακτηρίζουν οι περιφερειάρχες τον βαθμό ωριμότητας των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
 
Στον καθοριστικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι περιφέρειες στην ανάπτυξη και την απασχόληση αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τους 13 αιρετούς περιφερειάρχες και τους 7 γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

«Είστε εδώ γιατί κάνουμε πράξη μεταφοράς αρμοδιοτήτων, δείχνοντας τη βούλησή μας προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως η μεταφορά του ΕΣΠΑ «στοχεύει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, στη διαμόρφωση της ταυτότητας κάθε περιφέρειας, τη στήριξη της εργασίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανάδειξη της περιφέρειας που μπορεί να είναι μοχλός ανάταξης, ανάπτυξης και προοπτικής για όλους τους Ελληνες».

«Αν δεν σπάσουν η γραφειοκρατική αντίληψη και οι συνθήκες που δημιουργούνται από προσωπικές νοοτροπίες, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Γιάννης Σγουρός, υποστηρίζοντας πως πρέπει να μικρύνει η απόσταση μεταξύ αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας. «Αν βοηθήσουν και υπάρχει συνοχή και πολυεπίπεδη συνεργασία θα είναι θετικά τα αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Σγουρός.
 
Νωρίτερα, οι αιρετοί περιφερειάρχες είχαν και την πρώτη συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. 
 
Κατά τις συναντήσεις οι περιφερειάρχες έθεσαν και μία σειρά άλλων ζητημάτων, όπως είναι η περίπτωση δικαστικών αποφάσεων - π.χ. Ρικομέξ - που τους υποχρεώνουν να καταβάλουν σημαντικά ποσά, τα οποία για να εκταμιευτούν από το ΕΣΠΑ χρειάζεται ειδική διαδικασία.
 
Παράλληλα, καθοριστικής σημασίας είναι για τις περιφέρειες η αξιοποίηση των κτιρίων που ανήκουν σε αυτές ή στο Δημόσιο, ώστε να σταματήσουν να πληρώνουν ενοίκια για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των υπηρεσιών τους.
ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ