Spiegel: “Ο Παπανδρέου θέλει να γυρίσει η Ελλάδα στη δραχμή”


Κυβερνητικές πηγές από τη Γερμανία επικαλείται η εφημερίδα Spiegel, για να στηρίξει τη θεωρία ότι η Ελλάδα σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, και να γυρίσει πίσω στη δραχμή.



Σύμφωνα με την Spiegel, ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και η γερμανική κυβερνητική πηγή αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μάλλον θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εισάγει πάλι το εθνικό μας νόμισμα .


“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, γράφει η Spiegel, “έχει θορυβηθεί από την πρόθεση αυτή, η οποία θα συζητηθεί μυστικά ως άκρως απόρρητη στο Λοξεμβούργο την Παρασκευή (6/5)”.


Επιπροσθέτως, η Spiegel γράφει ότι ο πονοκέφαλος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι πιο δυνατός από ποτέ, γι' αυτό και θα συζητηθούν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ευρωζώνη.


Ο Σόιμπλε μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα προσπαθεί να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει το ευρώ, με ένα εσωτερικό έγγραφο που θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου θα αναγράφει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


“Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μια υποτίμηση του εσωτερικού νομίσματος εναντίον του ευρώ”, γράφει το έγγραφο.


Η Ελλάδα με αυτήν την αποχώρηση θα δει το δημόσιο χρέος της να αυξάνει 200% και τότε η αναδιάρθρωση θα είναι σίγουρη, γράφει η Spiegel.


“Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα πτωχεύσει”.


Παράλληλα, κάτι τέτοιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Οικονομία.


“Η αποχώρηση μιας χώρας από το κοινό νόμισμα θα βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη της λειτουργίας της ευρωζώνης”, γράφει το έγγραφο του Σόιμπλε, ενώ “οι διεθνείς επενδυτές θα σκεφτούν το ενδεχόμενο ότι θα υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις κρατών. Αυτό θα οδηγήσει σε διάλυση της ευρωζώνης”. 

«Δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση»

Ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα του Der Spiegel περί έκτακτης συνάντησης απόψε στο Λουξεμβούργο, με αντικείμενο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση», δήλωσε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι εξ όσων γνωρίζει, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βολφανγκ Σόιμπλε, τον οποίον το δημοσίευμα εμφανίζει να βρίσκεται στο Λουξεμβούργο δεν βρίσκεται καν στη χώρα αυτή.


Υπουργείο Οικονομικών: Είναι αναληθές και «γράφτηκε με ελαφρότητα»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών , το δημοσίευμα είναι «αναληθές» και τονίζει ότι «γράφτηκε με ελαφρότητα».

«Τέτοιου είδους δημοσιεύματα υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας» και εξυπηρετούν «μόνο κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

«Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια».



http://www.cosmo.gr/ 

http://www.newsbeast.gr/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ