Τέλος εποχής: Στο σφυρί η ΔΩΔΩΝΗ

Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Αγροτικής Τράπεζας η πώληση όλων των θυγατρικών της. Έτσι στις επιχειρήσεις που βγαίνουν στο σφυρί, περιλαμβάνεται οριστικά και η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Η πώληση θα γίνει με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό.


Θα προηγηθούν η επιλογή συμβούλου που θα αναλάβουν και το έργο της αποτίμησης των επιχειρήσεων. Ήδη ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. και δια στόματος του διοικητή της ΑΤΕ, Θ. Πανταλάκη ο σύμβουλος που θα «τρέξει» -μαζί με την Αγροτική- την πώληση της ΕΒΖ και είναι η Eurobank. 

Για τις υπόλοιπες θα χρειαστεί να περιμένουμε τις επίσημες προκηρύξεις που αναμένονται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο κ. Πανταλάκης παρουσίασε την πώληση των αγροτοβιομηχανιών της ΑΤΕ ως μονόδρομο και αναπόσπαστο μέρος του τετραετούς προγράμματος αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε η τράπεζα να υλοποιεί το 2010 και προβλέπεται να ολοκληρώσει το 2013. 

Τόνισε ότι απορρέει από τις υποχρεώσεις που η χώρα έχει αναλάβει όχι μόνο απέναντι στην τρόικα αλλά και στην γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άφησε δε αιχμές εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης για την «παράνομη (ύψους 675 εκατ. ευρώ δηλ. πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που δικαιούνταν με βάση το κοινοτικό δίκαιο) χρηματοδότηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2008.

«Η ΑΤΕ τότε δοκίμασε τον απαγορευμένο καρπό», είπε παραστατικά για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ότι η πώληση όλων των περιουσιακών της στοιχείων και η απεμπλοκή από τις μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες που της επιβλήθηκε από την Ε.Ε. από το καλοκαίρι του 2010 (στάλθηκε, όπως αποκάλυψε επιστολή από την γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν») αποτελεί ουσιαστικά την «ποινή» που της επιβάλλεται. 

«Η τράπεζα αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό επιτήρηση [... ]Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ναι, θα πωληθούν όλα, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο», ανέφερε κάποια στιγμή που οι τόνοι ανέβηκαν ο διοικητής της ΑΤΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις αγροκτηνοτροφικές βιομηχανίες της ΑΤΕ θα πωληθούν και όλες οι υπόλοιπες συμμετοχές σε μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, όπως επίσης και όλες οι μειοψηφικές συμμετοχές της τράπεζας σε άλλες εταιρείες, (Αττική Οδός, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κ.α.)

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης, το ενεργητικό της τράπεζας θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το τέλος του 2013 για να αρχίσει να αυξάνεται από τη χρονιά αυτή κι έπειτα.

http://www.epiruspost.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ