Ο Γ. Νικολάου μίλησε για… «πιθανές άνομες πράξεις»!

Με συνεχείς αιχμές για έλλειψη συνεργασίας στο επίπεδο που είχε «συμφωνηθεί προεκλογικά», αλλά και για διαφορετικές αντιλήψεις στην διοίκηση του Δήμου Αρταίων, ήταν η συνέντευξη Τύπου –που παραχωρήθηκε χθες Τρίτη 3 Μαϊου στα τοπικά ΜΜΕ- του πρώην Αντιδημάρχου κ. Γιάννη Νικολάου, που αναφέρθηκε στους λόγους που –κατά τη δική του άποψη- τον οδήγησαν σε ρήξη με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Παπαλέξη. 


Οι λόγοι της διαφωνίας και της ρήξης που επικαλέστηκε ήταν η επιλογή του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, η επιλογή των άμεσων συνεργατών του Δημάρχου αλλά και η κατά τον κ. Νικολάου «έλλειψη ενημέρωσης» που τυχόν θα τον οδηγούσε «να ψηφίζουμε πιθανές άνομες πράξεις προς τα συμφέροντα του Δήμου και των συνδημοτών μας εφόσον δεν είχαμε καθόλου ενημέρωση ή είχαμε ελλιπή».


Ο ίδιος τόσο στην εισήγησή του όσο και στον διάλογο που ακολούθησε με τις υποβληθείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τόνισε πως η κατεύθυνση στην οποία κινήθηκε η Δημοτική Αρχή μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν ήταν αυτή που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των μελών της Δημοτικής Ομάδας, ούτε των πρωτεργατών της δημιουργίας του συνδυασμού «Γέφυρα στο μέλλον», κατηγορία στην οποία αποδέχθηκε και ο ίδιος ότι ανήκε.


«Ξεκινήσαμε μια πορεία για τη συγκρότηση του συνδυασμού «Γέφυρα στο μέλλον» μετά από πολλές συζητήσεις και δεσμεύσεις από τον κ. Παπαλέξη για καθαρή πορεία στο Δήμο Αρταίων. Επέμενα η αλλαγή στη Δημοτική Αρχή να μην μείνει στα λόγια αλλά να προχωρήσει στην πράξη, με τα χαμηλότερου κόστους βήματα αρχικά (καθαριότητα, φωτισμό) και στη συνέχεια με άλλα έργα και πάντα δίπλα στον πολίτη και τον αναξιοπαθούντα δεδομένη της ζοφερής οικονομικής κατάστασης».


Αναλυτικότερα λοιπόν οι περιπτώσεις όπου… εμείς για αλλού κινήσαμε και αλλού ο Δήμος πάει, (σε παράφραση του γνωστού στοίχου) τις οποίες ο κ. Νικολάου σημείωσε προς τους δημοσιογράφους έχουν ως εξής:


Ορισμός γενικού γραμματέα του Δήμου


«Είχαμε πει ότι θα ορίσουμε σε αυτή τη θέση έναν νέο άνθρωπο, αγόρι ή κορίτσι, με αντίστοιχες σπουδές, προκειμένου να δώσουμε άλλο ήθος και ύφος στον Δήμο. Ο κ. Παπαλέξης ουδέποτε μας κάλεσε για να μας προτείνει συγκεκριμένα πρόσωπα και να αποφασίσουμε εξ αυτών, ή και για να μας ενημερώσει έστω ότι σκέπτεται τον κ. Νάκα για τη συγκεκριμένη θέση. 

Δεν έχω τίποτε με τον άνθρωπο, αλλά με την τακτική που ακολούθησε από πλευράς του δήμαρχου, ο οποίος μας τον σύστησε ένα πρωί λέγοντας μας ότι αυτός θα είναι από σήμερα ο γενικός γραμματέας του Δήμου. Δικαίωμά του, του δημάρχου η όποια επιλογή, όμως είναι ανακόλουθος ο δήμαρχος στις μεταξύ μας δεσμεύσεις».


Υποψηφιότητα συνηγόρου του Δημότη


«Η γνωστή αποτυχία στην οποία οδηγήθηκε η υπόθεση αυτή με τις επίσης γνωστές διαρροές εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί μας κάλεσε νωρίτερα και είπε ότι θα η εισήγησή του αφορά στο πρόσωπο του κ. Γκολομάζου. 

Όμως ο ίδιος όφειλε να μας πει αν ήθελε ή δεν ήθελε την εκλογή του, κι όχι εκ των υστέρων να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον τα μέλη της παράταξής μας με καχυποψία για να δούμε ποιος ψήφισε και ποιος όχι... Από εκείνη τη στιγμή χάθηκε και η συνοχή της παράταξης».


Πρόσληψη συμβούλων


«Προσελήφθησαν και σύμβουλοι, των οποίων η αποστολή ένεκα του νόμου είναι να βοηθούν, να στέκονται επικουρικά στις πρωτοβουλίες και τα θέματα του Δήμου και όχι να μπλέκονται στα δρώμενα με αδιαφανείς τις περισσότερες φορές διαδικασίες. Και το λέω αδιαφανείς διότι δεν είμαστε σε θέση εμείς ως εκτελεστική επιτροπή και αντιδήμαρχοι τότε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι παραινέσεις και οι προτροπές».


Απαξίωση των αιρετών


«Άρχισε σιγά -σιγά η απαξίωση των αιρετών. Είχα ως αντιδήμαρχος ενάμισι μήνα πριν την παραίτησή μου να συναντηθώ με τον δήμαρχο και να συζητήσουμε όπως και ως εκτελεστική επιτροπή. Δεν είχαμε συγκεντρωθεί και ως επιτροπές. Ξεχάστηκαν τα όργανα, οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα τοπικά συμβούλια».


Γλάστρες


«Άρχισαν διάφορα φερέφωνα να μας διαβάλουν. Κάθε επιτυχία δική μας, των αντιδημάρχων, κατά παράξενο τρόπο στεναχωρούσε τον δήμαρχο. Σιγά -σιγά εξυπηρετούσε όλους αυτούς η παρουσία μας αλλά όχι η ουσιαστική μας παρέμβαση, αλλά να είμαστε γλάστρες, μόστρα, πράγμα ανεπίτρεπτο και κατάπτυστο για τους εαυτούς μας και για την διαδρομή μας αλλά και την αυτοδιοικητική μας παρουσία».


Πιθανές άνομες πράξεις


«Δεν μπορούσαμε κυρίες και κύριοι, να υποκλινόμαστε και να ψηφίζουμε πιθανές άνομες πράξεις προς τα συμφέροντα του Δήμου και των συνδημοτών μας εφόσον δεν είχαμε καθόλου ενημέρωση ή είχαμε ελλιπή. 

Οι συμπολίτες μας γνωρίζουν όλους και όλη τη διαδρομή του καθενός είμαι σίγουρος ότι πίστεψαν και πιστεύουν σε μας για αυτό δεν θα παραιτηθώ και θα παλέψω για διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις. 

Παρασκήνια, παράγκες και ανεξέλεγκτες λειτουργίες με σκοπιμότητες, εμένα δεν με εκφράζουν και πολλούς από μας».


Παρέμβαση μη αιρετών στον προϋπολογισμό


«Στη σύνταξη του προϋπολογισμού, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος είχα δώσει κατευθυντήριες γραμμές κατόπιν συνεννοήσεως με το δήμαρχο και μέσα στα αρμόδια όργανα, για έναν προϋπολογισμό που κατά το δυνατό να πλησιάζει την πραγματικότητα και είχα δώσει σαφείς οδηγίες κανείς να μην παρέμβει πέρα από των τεχνικών οργάνων. 

Όμως παρενέβαινε ο καθείς μη αιρετός, χωρίς τη δική μου ενημέρωση και έψαχνα να βρω τους υπαλλήλους μου και έψαχνα να βρω την πορεία της υλοποιήσεις. 

Διότι την μια ημέρα μιλούσα με τον υπάλληλο στις οικονομικές υπηρεσίες και την επομένη τον έψαχνα και μου μετέφεραν ότι βρίσκεται σε άλλο πόστο και όροφο κατόπιν εντολής του τάδε μη αιρετού».


Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου


«Κατατέθηκε χωρίς να έχουμε άποψη. Δεν είναι δυνατόν να συμπεριλαμβάνεται η κατακόρυφη αύξηση των δημοτικών τελών καθώς επίσης και η βιομηχανία και πάλι διαφόρων μελετών ανεφάρμοστων κατά το μεγαλύτερο ποσοστό».


Δάνειο στην Πειραιώς


«Ο Δήμος είναι χρεωμένος και πρέπει να δώσει την ανάλογη φροντίδα σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως γρήγορα – γρήγορα να προβεί στη επικαιροποίηση ενός δανείου 50.000 ευρώ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στην Τράπεζα Πειραιώς (δεν έγινε σύμβαση για κάποιο έργο από τη παρελθούσα Δημοτική Αρχή και εκκρεμεί). 

Δεν κατάλαβα ποτέ ποιος ήταν αυτός που σκέφτηκε για την επικαιροποιήση αυτού του δανείου, να χρεωθεί περαιτέρω ο Δήμος και να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά για μια απαλλοτρίωση πλησίον του Αγίου Δημητρίου. 

Και για μια απαλλοτρίωση που δεν είχαμε ποτέ σαφή ενημέρωση και δεν γνωρίζουμε τι εξυπηρετεί για τους δημότες της Άρτας».


Γέφυρα στις Κεραμάτες


«Να ψηφίσουμε 180.500 ευρώ ώστε να γίνει μελέτη κατασκευής γέφυρας στις Κεραμάτες, αποσιωπώντας το αίτημα που είχαμε όλοι οι σύμβουλοι της ομάδας για το ότι γίνεται με το αίτημα της κατασκευής της Γέφυρας Βλαχερνών. 

Από τη μια πλευρά ο δήμαρχος εβρισκόμενος στη Βλαχέρνα έλεγε στους κατοίκους ότι δεν εγκαταλείπουμε το αίτημα για την ολοκλήρωση της γέφυρας των Βλαχερνών, αλλά από την άλλη δεν μας ενημέρωνε κι εμάς για το πού βρίσκεται το αίτημα της οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου, που αποτελούσε και το εμπόδιο για την κατασκευή της γέφυρας Βλαχερνών. 

Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω αυτή τη «σπουδή» και αυτό το «εν τάχη» για τη γέφυρα των Κεραματών, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι ελάχιστα θα εξυπηρετήσει και αν θα βρεθεί το ανάλογο κονδύλι των 3 έως 5 εκατομμυρίων ευρώ συντόμως για την υλοποιήσει του συγκεκριμένου έργου».


Βιομηχανία Μελετών


«Η ΣΑΤΑ είναι 1.200.000 ευρώ για το 2011 για όλο τον Καλλικράτειο και δεν είναι δυνατόν να διαθέτουμε όπως ο κ. δήμαρχος εισηγήθηκε 724.000 ευρώ για μελέτες, που άγνωστό είναι προς στιγμήν το μέλλον τους».


Εκχώρηση υπογραφής του δημάρχου


«Ο κ. Παπαλέξης εκχώρησε και την υπογραφή του σε διορισμένους. Εννοώ τον γενικό γραμματέα, χωρίς να μας ενημερώσει καν για ποια θέματα την εκχωρεί και θα υπογράφει εκείνος αν αυτού. 

Αποτέλεσμα να φέρει την υπογραφή του γραμματέα έγγραφο επίσημο των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου το οποίο αποστάληκε στο Παρακαταθηκών και Δανείων, και το οποίο ουδέποτε μου κοινοποιήθηκε, ως αρμοδίου αντιδημάρχου. Αν είναι δυνατόν!».


Ο κ. Νικολάου, καταλήγοντας στον απολογισμό των ζητημάτων που έκαναν την διαφωνία να βαθαίνει είπε: «Όσο διαφωνούσαμε με τέτοιες πρακτικές, τόσο γκριζάρισε η ατμόσφαιρα στο Δημαρχείο. 

Μέσα απ΄ όλες λοιπόν αυτές τις μεθοδεύσεις και επειδή δεν συνταχθήκαμε απριόρι μας έκοψε την καλημέρα. Πήγα πολλές φορές ως όφειλα να τον ενημερώσω για σοβαρά θέματα αλλά εκείνος δεν σήκωσε καν το κεφάλι. 

Συσκέπτονταν μόνο με τους διορισμένους και καθόλου με τους αιρετούς. Έτσι 15 πριν μου ζητήσει την παραίτηση πήγα και του είπα ο ίδιος αν δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μου να μου το πει να παραιτηθώ. Δεν το έκανε και αργότερα μου ζήτησε την παραίτηση με τον τρόπο που τη ζήτησε…».

www.ixotisartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης