Μητσοτάκης για Αμβρακικό και Ιόνια Οδό

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης περιβάλλοντος Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την επίσκεψή του στην Άρτα. Η συνέντευξη έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Άρτας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά.


Θέματα «απόλυτης πρώτης προτεραιότητας» για την περιοχή της Άρτας και ευρύτερα της Ηπείρου θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης την ολοκλήρωση των σημαντικών έργων υποδομής ξεκινώντας από την Ιόνια οδό. 

«Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για οποιαδήποτε μορφής βιώσιμης ανάπτυξης εάν η περιφέρεια της Ηπείρου εξακολουθεί να υπολείπεται άλλων περιφερειών ως προς τα βασικά έργα υποδομής και την ποιότητα των δρόμων» τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της προστασίας της περιοχής του Αμβρακικού για την οποία τόνισε ότι είναι μία περιοχή η οποία στο παρελθόν έχει δεχθεί περιβαλλοντική επιβάρυνση από μια σειρά δραστηριοτήτων και η οποία θα πρέπει από δω και στο εξής να περιοριστεί και να ελεγχθεί και ο Αμβρακικός κόλπος να γίνει πόλος δραστηριοτήτων οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

«Δεν αποκλείω σε καμία περίπτωση μια σειρά από δραστηριότητες οι οποίες ανέκαθεν λάμβαναν χώρα στην περιοχή όπως π.χ. η αλιεία, δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να δώσουν θέσεις απασχόλησης και εισόδημα σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων που ασχολούνται σε αυτήν την οικονομική δραστηριότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Αυτή όπως πρέπει πάντα να γίνεται στο πλαίσιο της νομοθεσίας και νομίζω ότι πρώτη προτεραιότητα- την οποία μετέφερα και στον Αντιπεριφερειάρχη -που πρέπει να έχει η πολιτεία όσον αφορά στον Αμβρακικό είναι η προστασία και η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διοίκηση είχε στο παρελθόν και έχει ακόμα αδυναμίες στην υλοποίηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Από κει και πέρα θεωρώ κεντρική προτεραιότητα την ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών καθώς και των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων που τελικά καταλήγουν στον Αμβρακικό καθώς και τη διαχείριση των υπολειμμάτων από την κτηνοτροφική δραστηριότητα η οποία είναι πολύ έντονη στην περιοχή πλην όμως δεν διεξάγεται πάντα με τους κατάλληλους κανόνες και με τις κατάλληλες συνθήκες» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης ο οποίος στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το φορέα διαχείρισης Αμβρακικού όπου συζήτησε αυτά τα θέματα λεπτομερέστερα. 

«Σκοπός δικός μου είναι να αντιληφθώ κατά τα πόσο έχουμε πραγματικά στοιχεία γι την περιβαλλοντική επιβάρυνση του Αμβρακικού. 

Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά είναι σημαντικό να αντιληφθούμε το βάθος και την έκταση των προβλημάτων αυτών έτσι ώστε να μην δημιουργούνται και εντυπώσεις ότι ενδεχομένως έχουμε να κάνουμε με ένα τελείως κατεστραμμένο οικοσύστημα, εντυπώσεις οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σίγουρα δεν βοηθούν την όλη προσπάθεια την οποία θέλουμε να κάνουμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τον Αμβρακικό», είπε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης