Ψωμί από περίπτερα και...βενζινάδικα


Ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, από οπουδήποτε ακόμη κι από βενζινάδικα, περίπτερα και άλλα σημεία λιανικής θα μπορεί να πωλείται σε ένα μήνα το ψωμί.


Την πραγματικότητα αυτή φέρνει ο νόμος περί απελευθέρωσης επαγγελμάτων και οι αρτοποιοί εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς αν δεν εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που να θέτει προϋποθέσεις, τότε, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μ. Μούσιος ελλοχεύουν κίνδυνοι υγείας αλλά και αφανισμού του «φούρνου της γειτονιάς».


Οι αρτοποιοί ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας να θέσει όρους και προϋποθέσεις πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που δίνει ο νόμος.


Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου η ΟΑΕ παρουσίασε έρευνα κοινής γνώμης της εταιρίας MARC AE για την αγορά του ψωμιού.


Το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το ψωμί αντέχει στην οικονομική ύφεση και η όποια μείωση του τζίρου στους φούρνους δεν αποδίδεται ούτε στην τιμή του αλλά ούτε και στις δυσκολίες των νοικοκυριών.


Το 27,2% των νοικοκυριών δηλώνει ότι αγοράζει λιγότερες φορές ψωμί. Τα αίτια είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών (δίαιτα, υγεία) και η μείωση των μελών της οικογένειας. Πάντως, τα νοικοκυριά «έκοψαν» τις αγορές αρτοσκευασμάτων, ειδών ζαχαροπλαστικής και άλλων προϊόντων που πωλούν οι φούρνοι.


Εννιά στους δέκα καταναλωτές εμπιστεύονται τους φούρνους της γειτονιάς παρά τα σούπερ μάρκετ.

Εξάλλου, ο κ. Μούσιος υποστήριξε ότι παρά τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, άλευρα και πετρέλαιο, οι τιμές του ψωμιού δεν αυξήθηκαν. Έτσι το λεγόμενο «χωριάτικο» μισού κιλού (350 γρ.) πωλείται με εύρος τιμών από 0,60 έως 0,85 ευρώ.


Χρήστος Κολώνας

http://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ