Ο Δήμαρχος Χειμάρρας «Κόκκινο πανί» για Μπερίσα και Ράμα

Του Παναγιώτη Σαββίδη

Θέλουν να «ρίξουν» τον Βασίλη Μπολάνο

Στις σημερινές δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το αποτέλεσμα στο Δήμο Χειμάρρας, στο νότιο τμήμα της χώρας, παρά στην πρωτεύουσα Τίρανα. 


Οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού κ. Σαλί Μπερίσα και των Σοσιαλιστών του κ. Έντι Ράμα επιχειρούν να βάλουν τέλος στην οκταετή παρουσία του σημερινού δημάρχου, κ. Βασίλη Μπολάνου, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Αλβανούς, αφού δηλώνει ευθέως πως ο ίδιος και οι συμπατριώτες του είναι Έλληνες και όχι «δίγλωσσοι Αλβανοί», όπως τους θεωρούν τα Τίρανα.

Αντίπαλοι του κ. Βασίλη Μπολάνου είναι ο κ. Σάβο Πρίφτη από το Δημοκρατικό Κόμμα, ο κ. Γκιόργκε Γκόρο από τους Σοσιαλιστές και ο κ. Δημήτρης Λάζαρης από το νεοϊδρυθέν μειονοτικό κόμμα «Mega», που ευθέως έχει κατηγορηθεί από στελέχη του ΚΕΑΔ-Ομόνοια για σχέσεις με την αλβανική κυβέρνηση και τον Σαλί Μπερίσα.


Στις εκλογές του 2007, ο κ. Λάζαρης ήταν υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας με το κόμμα του Σαλί Μπερίσα και ο κ. Γκόρο επίσης με τους Σοσιαλιστές. Στα σοβαρά έκτροπα που είχαν προκληθεί τότε, με το σοβαρό τραυματισμό ενός ομογενή και την προσπάθεια να κλαπεί η κάλπη για να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα, ο κ. Μπολάνος επανεξελέγη πανηγυρικά.


Εκπρόσωποι των Χειμαρριωτών φοβούνται πως οι Αλβανοί θα επιχειρήσουν να αλλοιώσουν τη βούληση των συμπατριωτών τους στην κάλπη και κατά τη σημερινή εκλογική διαδικασία. 


«Οι σημερινοί υποψήφιοι δήμαρχοι με τα αλβανικά κόμματα, ήταν οι ίδιοι και στις προηγούμενες εκλογές του 2003 και του 2007, όταν η βία και η νοθεία άγγιξαν το αποκορύφωμά τους, με περιστατικά ξυλοδαρμών, μαχαιρωμάτων, εκρήξεις βομβών έξω από εκλογικά κέντρα και γενικότερη "κραυγαλέα απάτη", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σχετική έκθεση του ΟΑΣΕ για τις εκλογές στη Χειμάρρα» λέει στο protothema.gr ο κ. Φρέντυ Μπελέρης, πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών στην Αθήνα.

Όπως έκανε γνωστό, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος θα βρίσκεται σήμερα στη Χειμάρρα, επικεφαλής κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να παρακολουθήσει από κοντά την εκλογική διαδικασία και να καταθέσει στη συνέχεια σχετική έκθεση προς τους συναδέλφους του.


Τους θεωρούν «δίγλωσσους» Αλβανούς


Οι εκλογές στη Χειμάρρα μονοπωλούν το ενδιαφέρον των αλβανικών ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για τη «μάχη των μαχών». Είναι χαρακτηριστικό πως, κατά την προεκλογική περίοδο, μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί πραγματοποίησαν debate, φιλοξενώντας τον κ. Μπολάνο και τους αντιπάλους του.


Για τους Αλβανούς εθνικιστές και μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ της χώρας, ο κ. Βασίλης Μπολάνος αποτελεί «κόκκινο πανί», αφού δημόσια αμφισβητεί τον αλβανικό χαρακτήρα της παραθαλάσσιας περιοχής, που αποτελεί το σημαντικότερο τουριστικό θέρετρο στη χώρα. 


Η επίσημη αλβανική πολιτική θεωρεί τους Χειμαρριώτες... δίγλωσσους Αλβανούς, ανάμεσά τους και τον χρυσό μας Ολυμπιονίκη, Πύρρο Δήμα και το ποδοσφαιρικό ταλέντο, Σωτήρη Νίνη, άσχετα αν τα μαθήματα στο ιδιωτικό ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας, που λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, παρακολουθούν 150 μικροί μαθητές.

Η περιοχή της Χειμάρρας, όπως και άλλες περιοχές με έντονο το ελληνικό στοιχείο, δεν ανήκει στη μειονοτική ζώνη που αναγνωρίζει η Αλβανία και καλύπτει μόλις 99 χωριά της επαρχίας Αργυροκάστρου. Για τα επίσημα Τίρανα, οι κάτοικοι της Χειμάρρας είναι «δίγλωσσοι» Αλβανοί. 


Η κυβέρνηση Μπερίσα έχει άλλον ένα λόγο να ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα της κάλπης στη Χειμάρρα, αφού ολόκληρη η παραθαλάσσια περιοχή αποτελεί «τουριστικό φιλέτο», με μεγάλα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, όχι μόνο από την Αλβανία, αλλά και από τη γειτονική Ιταλία, να εποφθαλμιούν ιδιοκτησίες που ανήκουν σε Έλληνες κατοίκους της.

Πυροδοτούν το κλίμα

Επιχειρώντας να πυροδοτήσουν το κλίμα στη Χειμάρρα, άγνωστοι έγραψαν τις τελευταίες μέρες συνθήματα κατά της Ελλάδας και του εκεί δημάρχου. Πρόκειται για ένα σύνηθες γεγονός, που επαναλαμβάνεται παραμονή κάθε εκλογικής αναμέτρησης ή μετά από κάθε ανθελληνική ενέργεια, όπως ήταν η δολοφονία του ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα, τον περασμένο Αύγουστο, επειδή μιλούσε ελληνικά.


Πρόσφατα, η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που δόθηκε στη δημοσιότητα για την αποτρόπαια πράξη, κάνει λόγο για... «δυστύχημα με υπαιτιότητα του θύματος», επιχειρώντας να κάνουν το άσπρο, μαύρο.


Έργα πνοής


Τα οκτώ χρόνια της θητείας του ο δήμαρχος Χειμάρρας πέτυχε να ανατρέψει την καθοδική πορεία της περιοχής του, με σημαντικά έργα υποδομής, που την έχουν καταστήσει έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Αλβανία. 


Με επίμονες ενέργειές του, πέτυχε πρόσφατα την εμπλοκή του ΟΑΣΕ στην επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιουσιών, με στόχο την οριστική επίλυση του ζητήματος που ταλανίζει τους ομογενείς από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1989, έως τις μέρες μας.

«Τα τελευταία χρόνια, αξιοποιήσαμε στο έπακρο κάθε κρατική και ευρωπαϊκή επιχορήγηση, επενδύοντας σε έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα της περιοχής μας. Ουδείς καλόπιστος, μπορεί να αμφισβητήσει το έργο μας, που έβγαλε τη Χειμάρρα από την απομόνωση» λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Χειμάρρας κ. Βασίλης Μπολάνος, συμπληρώνοντας με νόημα: 


«Καθημερινά δίνουμε τον αγώνα για την ανάπτυξη και την ευημερία της Χειμάρρας, σε μια σύγχρονη και δημοκρατική Αλβανία, που θα σέβεται απόλυτα τα μειονοτικά μας δικαιώματα, την εθνική μας καταγωγή, την ιστορική μας και πολιτιστική μας πορεία».

Η εμπιστοσύνη  της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόσωπο του κ. Μπολάνου επιβεβαιώθηκε την περασμένη Δευτέρα, με τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στην Αθήνα. 


Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση του κόμματος «MEGA», που επιχειρεί να διασπάσει το χώρο της μειονότητας, με στελέχη του να κατέχουν σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση Μπερίσα και στο γενικότερο κρατικό μηχανισμό της Αλβανίας.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης