«Πουλήστε, πουλήστε, πουλήστε»

Ακουγόταν αστείο, αλλά πλέον είναι η ελληνική πραγματικότητα

 

Πριν περίπου ένα χρόνο, η γερμανική εφημερίδα Bild είχε κυκλοφορήσει με τον υπερβολικό τίτλο «Πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες, ακόμη και την Ακρόπολη».

Με αφορμή το πολυσυζητημένο αυτό δημοσίευμα της Bild, το βρετανικό οικονομικό περιοδικό προσεγγίζει την τάση που επικρατεί στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι πιέζουν την Ελλάδα «επιβάλλοντας ουσιαστικά περισσότερα μέτρα».


Πριν περίπου ένα χρόνο, ο τίτλος του Bild, ακουγόταν ως ωμός λαϊκισμός. Τώρα, όμως, έχει γίνει, λίγο έως πολύ, το μήνυμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης, επισημαίνει ο Economist.


Όπως εξηγεί το βρετανικό περιοδικό, στο τέλος της διάσκεψης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί της ευρωζώνης μετέφεραν ένα σκληρό μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, είτε πρόκειται για ένα πρόσθετο οικονομικό πρόγραμμα, είτε για αναδιάρθρωση ή για αναδιάταξη, προκειμένου να αντιμετωπίσει το βουνό του χρέους της.


«Χρειάζονται επείγοντα μέτρα για την Ελλάδα με σκοπό την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων», δήλωσε ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ. Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει των όγκο των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και να εγκρίνει περαιτέρω ασφυκτικά μέτρα για να επιτύχει τη μείωση ελλείμματος το τρέχον έτος.


Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής απέτυχε να τηρήσει την αρχική υπόσχεση της για αύξηση 17 δισ. ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας. «Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις αρχές του έτους σε 50 δισ. ευρώ», τόνισε.


Από τη μεριά της η Ολλανδία έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων ένα πιο ριζοσπαστικό μέτρο: Τη δημιουργία ενός εξωτερικού οργανισμού που να διοικείται από την ΕΕ και να αναλάβει την εκποίηση του ενεργητικού. «Πρόκειται για μια ιδέα που είναι πιθανόν να βρει σθεναρή αντίδραση, και όχι μόνο από την Ελλάδα».


Πολλές ιδέες έχουν πέσει στο τραπέζι. Σε ένα, όμως, δείχνουν να συγκλίνουν όλοι. Όπως αναφέρει ο Economist στο ότι «οι Έλληνες πρέπει να αρχίσουν να πωλούν, να πωλούν, να πωλούν».

http://www.newsbeast.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης