ΓΙΑ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ

Φέτος συμπληρώνονται 400 χρόνια από την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου. Ήταν 10 Σεπτεμβρίου του 1611 όταν χίλιοι, περίπου, εξεγερμένοι αγρότες και βοσκοί, κυρίως από την περιοχή της Παραμυθιάς, οπλισμένοι κυρίως με γεωργικά εργαλεία, κατέλαβαν για μια νύχτα τα Ιωάννινα, πυρπολώντας το διοικητήριο του Οσμάν Πασά στην Καλούτσανη, στην πρώτη εξέγερση τέτοιας έκτασης και έντασης στον ελλαδικό χώρο την εποχή της Τουρκοκρατίας.


Το κίνημα της εξέγερσης είχε έντονα εθνικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αφορμές του στάθηκαν οι νέοι, εξαντλητικοί φόροι που μόλις είχαν επιβληθεί. Αφετηρία του η περιοχή της Μονής του Αγίου Δημητρίου Διχουνίου – το ορμητήριο του Διονυσίου.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τιμά την επέτειο των 400 χρόνων από το επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου, αντλώντας πολύτιμα διδάγματα και προβάλοντας την ξεχωριστή αξία και την προσφορά της στην ιστορική διαδρομή του τόπου και του λαού μας.

Η Π.Σ.Ε. αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση κεντρικής εκδήλωσης μνήμης και πολιτισμού στα Ιωάννινα το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011, τη νύχτα που συμπληρώνονται 400 ακριβώς χρόνια από την κατάληψη της πόλης από τους εξεγερμένους χωρικούς. Αυτή η κορυφαία εκδήλωση, προτείνεται να διοργανωθεί στον εμβληματικό χώρο της ιστορικής της αναφοράς, στο Κάστρο των Ιωαννίνων, στο Ίτς Καλέ.

Η κεντρική εκδήλωση προτείνεται να πλαισιωθεί από Ημερίδα για την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου, σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, που θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο του επαναστατικού κινήματος αλλά και τα επίκαιρα μηνύματα που αναδεικνύονται από τη μνήμη του σήμερα.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος προσκαλεί σε συνεργασία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και της Ημερίδας τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, τους πολιτιστικούς και πνευματικούς συλλογικούς φορείς.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δήμου Ιωαννιτών και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων. Η Π.Σ.Ε. προετοιμάζει σύσκεψη προετοιμασίας στα Ιωάννινα τη Δευτέρα 16 Μαΐου και ώρα 6 μμ στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ