Τυνησία - ο δρόμος φέρνει την αλλαγή

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Τυνησία μετά την πτώση του προέδρου της χώρας Μπεν Αλί. «Ανησυχούν» οι ηγέτες γειτονικών χωρών για το ενδεχόμενο ντόμινο σε άλλα αραβικά κράτη.


Παρά το γεγονός ότι κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ενώ επεβλήθη και πάλι απαγόρευση κυκλοφορίας, κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν πυροβολισμοί στους δρόμους της Τύνιδας. Σε αρκετές συνοικίες ομάδες πολιτών περιπολούσαν με ρόπαλα στα χέρια για να προφυλάξουν τις περιουσίες τους από τυχόν λεηλασίες.

Εν τω μεταξύ ο νέος μεταβατικός πρόεδρος Φουέντ Μπαζάα προανήγγειλε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία θα συμμετέχουν και δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

"Σας καλώ όλους, όλες τις πολιτικές παρατάξεις, εθνικούς θεσμούς και την κοινωνία των πολιτών να συμβάλετε στη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων και της ασφάλειάς μας, της τάξης και του δικαίου. Συμβάλετε στην προστασία δημόσιας και ιδιωτικής ιδιοκτησίας ώστε να επιφέρουμε και πάλι ειρήνη και ηρεμία στη χώρα", δήλωσε ο Μπαζάα.

Σύμφωνα με το Συνταγματικό Συμβούλιο, ο μεταβατικός πρόεδρος θα πρέπει εντός 60 ημερών να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Καντάφι: «Οι πολίτες βιάστηκαν»

Τις ραγδαίες εξελίξεις στην Τυνησία επέκρινε ο Λίβυος ηγέτης. Ο Μοαμάρ Καντάφι εξέφρασε τη λύπη του για την πτώση του τυνήσιου προέδρου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πολίτες βιάστηκαν». Αναλυτές εκτιμούν ότι ο ίδιος αλλά και άλλοι ηγέτες στις υπόλοιπες αραβικές χώρες φοβούνται τυχόν επέκταση των κινητοποιήσεων και στις δικές τους χώρες. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που μετέδιδε χθες το Αλ Τζαζίρα μετά τη φυγή Μπεν Αλί: «Τυνησία -ο δρόμος φέρνει την αλλαγή».

Παράδειγμα προς μίμηση;

Γεγονός είναι ότι και σε άλλες αραβικές χώρες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την πτώση του τυνήσιου προέδρου ευελπιστώντας ότι οι εξελίξεις στην Τυνησία θα δώσουν το έναυσμα για τη δρομολόγηση πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και σε άλλες αραβικές χώρες. Όπως για παράδειγμα στην Ιορδανία. Και εκεί οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού:

"Πιστεύουμε", λέει ένας Ιορδανός πολίτης, "ότι αυτά που συμβαίνουν αυτή την ώρα στην Τυνησία είναι ένα μάθημα για όλα τα αραβικά καθεστώτα που είναι διεφθαρμένα και καταπιέζουν τους πολίτες. Θέλουμε να πάρουν το μάθημά τους από την Τυνησία".

Οργή και στην Αίγυπτο

Υψηλή ανεργία, διαφθορά και πολιτικοί που θέλουν να κυβερνούν εφ’ όρου ζωής είναι τα κοινά χαρακτηριστικά πολλών αραβικών χωρών. Το γεγονός ότι οι Τυνήσιοι ξεσηκώθηκαν επιτυχώς, το γεγονός ότι προκάλεσαν την πτώση ενός πολιτικού που ήταν επί 23 χρόνια στην εξουσία, κάνει και τους Αιγύπτιους να ελπίζουν, σημειώνουν σήμερα αναλυτές εκτιμώντας ότι η Τυνησία είναι μόνον η αρχή.

Και στην Αίγυπτο η οργή των πολιτών είναι μεγάλη: "Αυτό που συμβαίνει στην Τυνησία μπορεί να συμβεί και στην Αίγυπτο", λέει ένας πολίτης. "Υπάρχει μεγάλη ανεργία, οι τιμές είναι στα ύψη. Πιστεύω λοιπόν ότι μπορεί να συμβεί και εδώ".

DW-TV / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης