ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: Είμαστε μια ομάδα δεμένη η οποία πρέπει ν’ αποδώσει έργο

Κάστρο, Τουριστικό Περίπτερο, Πλατείες, περιοχή ιστορικής Γέφυρας, καθαριότητα, είναι στην προτεραιότητα της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου Αρταίων που θα συνεδριάζει κάθε μέρα.


Τις πρώτες προτεραιότητες για το Δήμο έθεσε σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ανακοινώνοντας παράλληλα και τις πρώτες κινήσεις και επαφές που θα έχει τις αμέσως επόμενες μέρες στην Αθήνα για Κάστρο, Τουριστικό Περίπτερο κ.ά.

Ο Δήμαρχος και οι έξι αντιδήμαρχοι αποτελούν με βάση τον «Καλλικράτη» την Εκτελεστική Επιτροπή η οποία μαζί και με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Άρτας Βασ. Γέμο θα συνεδριάζει κάθε μέρα όπως είπε ο Δήμαρχος και τα μέλη της θα συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα στο έργο της Δημοτικής Αρχής.

«Είμαστε μια ομάδα δεμένη η οποία πρέπει ν’ αποδώσει έργο και το έργο θα ‘ναι συνολικό. Δεν μπορώ μόνος μου να βγάλω το έργο πέρα ούτε μπορούν οι αντιδήμαρχοι μόνοι τους αν δεν υπάρχει ένας συντονισμός. Είμαστε μια ομάδα και ξέρετε η επιτυχία μιας ομάδας μπορεί να ‘ναι μεγάλη αν κι εφόσον η ομάδα αυτή είναι δεμένη» είπε ο Δήμαρχος Γ. Παπαλέξης, παραπέμποντας στην εθνική Ελλάδος με προπονητή τον Ότο Ρεχάγκελ λέγοντας ότι «η πειθαρχία, η συνεργασία και το δέσιμο της ομάδας ήταν το συστατικό της επιτυχίας της ομάδας».

Ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχει αμοιβαίος έλεγχος και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα». Ο κ. Παπαλέξης απάντησε για πολλά θέματα του Δήμου για τα οποία δέχτηκε τις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 10-01-2011 στο δημαρχείο.
Μέχρι προχθές Τετάρτη 12 Ιανουαρίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει ο «Καλλικράτης» θα πρέπει όλοι οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι να κλείσουν ταμεία. «Από βδομάδα θα ξέρουμε το οικονομικό κομμάτι» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης επισημαίνοντας: «Αυτό είναι το λογιστικό. Υπάρχουν εδώ και οι απαιτήσεις που δεν έχουν καταγραφεί, δεν μπορώ να ξέρω αυτή τη στιγμή τι. Εν πάση περιπτώσει είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο Δήμος που χρωστάει και του χρωστάνε».


ΕΣΠΑ: Η μόνη πηγή χρηματοδότησης

Ο κ. Παπαλέξης ανακοίνωσε την ίδρυση Γραφείου Προγραμματισμού στο Δήμο το οποίο θα στελεχωθεί από μηχανικούς και όχι μόνο, με στόχο τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επισημαίνοντας την πολύ δύσκολη από οικονομικής άποψης χρονιά, ανέφερε: «Μια χρονιά που κατ’ αρχήν δεν ξέρουμε τι βρίσκουμε από πλευράς οικονομικών στο Δήμο και επιπλέον δεν ξέρουμε τι θα βρούμε από πλευράς επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων την επόμενη χρονιά.

Εκείνο όμως που θέλω να υποσχεθώ είναι ότι επειδή η μόνη πηγή χρηματοδότησης αυτή τη στιγμή είναι το ΕΣΠΑ αλλά και ειδικά προγράμματα που προέρχονται κατευθείαν από την Ε.Ε. να ξέρετε ότι έχουμε και την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να τα κυνηγήσουμε και να ‘στε σίγουροι ότι δεν θα χαθεί τίποτα απ’ αυτά που μπορούμε να πάρουμε.

Εάν λοιπόν κυνηγήσουμε τα προγράμματα μέσα από Γραφείο Προγραμματισμού που θα ιδρύσουμε στο Δήμο, που δεν υπάρχει, όπου θα στελεχωθεί από μηχανικούς και όχι μόνο για να μπορούν να παρακολουθούν υπό την εποπτεία μου τα προγράμματα αυτά να ‘στε σίγουροι ότι τα επόμενα δυο χρόνια θα ‘χουμε ενταχθεί σε τέτοια προγράμματα που θα μας δίνεται η δυνατότητα να πάρουμε αρκετά χρήματα για να μπορέσουμε να κινήσουμε και την τοπική κοινωνία και οικονομία αλλά κυρίως να δώσουμε στο Δήμο αυτά που χρειάζεται για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα».

Πλατείες: «Δώστε μας λίγη προθεσμία»

Για το θέμα της λειτουργίας των πλατειών ο Δήμαρχος τόνισε: «Δώστε μας λίγη προθεσμία γιατί αυτή τη στιγμή πρέπει να βγάλουμε άλλες αποφάσεις να λειτουργήσει ο Δήμος. Όμως άμεσα, πολύ σύντομα το θέμα αυτό το θέμα το οποίο ταλανίζει την κοινωνία της Άρτας θα μπει στο τραπέζι της διαβούλευσης έτσι ώστε να γίνει αυτό που θέλει η αρτινή κοινωνία κι η αρτινή γνώμη κι ο κοινός νόμος κι ο κοινός νους.

Εμείς όμως να ξέρετε ένα πράγμα δεν ήρθαμε εδώ ούτε να κλείσουμε τα μαγαζιά, ήρθαμε να βάλουμε μια τάξη για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτή η πόλη για το καλό όλων μας». Ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Εμείς μιλάμε για μια ευταξία στην πόλη. Αυτή τη στιγμή η Άρτα είναι μια άναρχη πόλη.

Καθένας κάνει ό,τι θέλει, καθένας βάζει το αυτοκίνητο όπου θέλει κι όχι μόνο αυτό, τα μαγαζιά, το ένα, το άλλο. Υπάρχει μια αναρχία. Εμείς λοιπόν μιλήσαμε για ευταξία στην πόλη αυτή με ό,τι αυτό σημαίνει. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Για το θέμα των ενοικίων τόνισε: «Ό,τι υπάρχει και μπορούμε να εξοικονομήσουμε από θέμα ενοικίων θα το δούμε άμεσα. Δηλ. θα δούμε πώς μπορούμε να χωρέσουμε κι αν δούμε ότι δεν χωράμε στα ενοίκια, στο κτίριο κι οπουδήποτε αλλού δεν αποκλείουμε ότι μπορούν κάποιες Υπηρεσίες που δεν επισκέπτεται κάθε μέρα ο πολίτης να πάνε περιφερειακά. Δηλ. στο δημαρχείο Φιλοθέης θα μπορούσε να στεγαστεί άνετα μια Υπηρεσία που δεν έχει πάρα πολύ κόσμο. Δεν είναι μακριά και βέβαια να δώσουμε έτσι και στην περιφέρεια την ανάλογη αξιοποίηση και όχι μόνο».

ΤΕΙ: «Είμαστε σε συνεννόηση»

Για το ΤΕΙ με αφορμή την επερχόμενη συνένωση των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ο κ. Παπαλέξης δήλωσε: «Είμαστε σε συνεννόηση με το ΤΕΙ και θα πάμε στην Αθήνα να δούμε τι γίνεται γιατί πραγματικά το ΤΕΙ είναι από πολλές πλευρές απαραίτητο για την Άρτα κι όχι μόνο για να λειτουργούν οι καφετέριες. Διαμορφώνει άλλο επίπεδο κοινωνικό, πολιτισμικό, πνευματικό».

Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής τόνισε: «Ό,τι υπάρχει και δεν απαιτεί μεγάλο κόστος θα γίνει άμεσα. Π.χ. θα διεκδικήσουμε και θεωρώ με πολύ μεγάλες πιθανότητες ν’ ανοίξουμε το κάστρο. Γενάρη μήνα θα είμαι στην Αθήνα, έχουμε ήδη κλείσει ραντεβού για να δούμε τι θα γίνει με το κάστρο. Θα δούμε τι θα γίνει με το Τουριστικό Περίπτερο. Θα δούμε τι θα γίνει με το θέμα της περιοχής της γέφυρας.

Κοντά στο πολίτη των περιφερειακών Δήμων

Η γέφυρα όπως καταλαβαίνετε έχει υποβαθμιστεί με την παρουσία πάρα πολλών λαθρομεταναστών και όχι μόνο. Όλα τα πράγματα τα οποία δεν θέλουν λεφτά θα γίνουν. Θα προχωρήσει και θα συνεργαστούμε με το Πολυτεχνείο για να κάνουμε μια μελέτη ανάδειξης της λίμνης Πουρναρίου και θα δούμε τι μελέτη μπορούμε να κάνουμε κοντά στον Αμβρακικό δηλ. από τη Σαλαώρα μέχρι την Κορωνησία και οτιδήποτε άλλο προκύψει.


Και βέβαια οι περιφερειακοί δήμοι ό,τι χρειάζεται και είναι άμεσο δηλ. φωτισμός, νερό, καθαριότητα, λειτουργία των δήμων η εξυπηρέτηση του πολίτη σε πρώτη φάση θα φροντίσουμε να είναι άψογη και πέρα από κει ό,τι προκύψει από έργο απαραίτητο να γίνει να ‘στε σίγουροι ότι θα το κάνουμε».

Γραφείο επικοινωνίας και προβολής του Δήμου

Ο κ. Παπαλέξης ανακοίνωσε και την οργάνωση, άμεσα, Γραφείου Επικοινωνίας και Προβολής για την Άρτα. «Όχι προβολής του Δημάρχου μέσα από δελτία τύπου. Αυτό το Γραφείο θα αναλάβει να επικοινωνήσει και να προβάλει την Άρτα με στόχο η Άρτα κι όταν λέμε Άρτα λέμε τον Αμβρακικό, λέμε τη Φιλοθέη, λέμε τη Ροδαυγή, λέμε τα πάντα να μπορέσει στο επόμενο διάστημα να προσελκύσει ξένο κόσμο.

Κι αυτό είναι εφικτό γιατί δεν χρειάζεται χρήματα. Να μπορέσουμε να φέρουμε πεντακόσια λεωφορεία τουριστικά το χρόνο, που δεν έρχεται κανένα. Αυτό λοιπόν θα φέρει συνάλλαγμα, αυτό θα δώσει πνοή και θ’ αρχίσει σιγά-σιγά να αναδεικνύει γιατί φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την ταυτότητά μας σαν πόλη».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης