ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Τα Ρογκατσάρια αναβιώνουν αυτές τις μέρες

Στις Διονυσιακή λατρεία οι ρίζες του εθίμου

 

Ένα πανάρχαιο, παγανιστικό έθιμο, τα Ρογκατσάρια, θα αναβιώσει και φέτος ανήμερα των Φώτων ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος «Μυρίνη» στην ομώνυμη περιοχή της Καρδίτσας.

Νέοι του χωριού φορώντας προβιές, περιδιαβαίνουν τα σπίτια του χωριού, ευχόμενοι «καλή σοδειά» σε όσους συναντούν στο δρόμο.

Το «μπουλούκι» (ή μπλούκι, στην τοπική διάλεκτο) αποτελείται από το γαμπρό, τη νύφη, τον παπά, το γιατρό, τον αγροφύλακα, τη γριά και τους αράπηδες (όλους τους ρόλους υποδύονται άντρες) που χρέος έχουν να προστατεύουν τη νύφη, για να μην την κλέψουν Ρογκατσιαραίοι από άλλο μπουλούκι. Αν, ωστόσο, δεν καταφέρουν να αποτρέψουν την αρπαγή,τότε θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους και να πάρουν πίσω τη Νύφη κι ο κλέφτης να πληρώσει και να δηλώσει υποταγή.

Τα πρόσωπα και τα σώματα όλων των Ρογκατσιαραίων είναι καλυμμένα με προβιές, ενώ στη μέση τους κρέμονται κουδούνια. Το μπουλούκι συνοδεύεται πάντα από παραδοσιακή ορχήστρα, ενώ χαρακτηριστικός χορός είναι ο Ρογκατσιάρης.

Αφού περιδιαβούν το χωριό και τη γύρω περιοχή, κλείνουν την ημέρα των Θεοφανίων με τον Αγιασμό των υδάτων και τη Θεία Λειτουργία, στην πλατεία του χωριού, έξω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ