ΑΘΗΝΑ: Οι Αθαμανιώτες έκοψαν την πίτα τους

 Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

Οι απόδημοι Αθαμανιώτες απέδειξαν για άλλη μια φορά πως είναι άρρηκτα δεμένοι με την πατρώα γη, αυτή των Ανατολικών Τζουμέρκων Άρτας, τους ανθρώπους της, τα προαιώνια ήθη και έθιμα του τόπου τους, την πλούσια προικισμένη φύση.


Και το απέδειξαν διπλά, χωρίς κακομοιριά και μοιρολατρία, αλλά περήφανα όπως ταιριάζει στην καταγωγή τους, κατά τη διάρκεια της λαμπρής εκδήλωσης κοπής της πίτας, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα τελετών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, στην Αθήνα, για να υποδεχθούν αντάμα το νέο έτος και να αλληλοευχηθούν για καλύτερη χρονιά.

Το απέδειξε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Αθαμανιωτών και Κάτω Αθαμανιωτών, δραστήριος και δημιουργικός κ. Λεωνίδας Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με το μήνυμα αισιοδοξίας που μετέφερε στους συμπατριώτες του, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Υποδεχτήκαμε το 2011 με προσδοκία να είναι για όλους μας καλύτερο από το 2010 και ευελπιστούμε ότι η νέα αυτή χρονιά που ανέτειλε να μας κάνει πιο αισιόδοξους και να μας γεμίσει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Εμείς ο Ηπειρώτες άλλωστε, είμαστε άνθρωποι εργατικοί και μετρημένοι και πιστεύω πως έχουμε τη δύναμη να ξεπερνάμε δύσκολες καταστάσεις.

Οι δεσμοί της κοινής καταγωγής, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας πιστεύω πως θα γίνουν καταλύτες της σκληρής πραγματικότητας και βάλσαμο σε κάθε είδους πίκρα και αδικία στους δύσκολους καιρούς που περνάει η πατρίδα μας».Το απέδειξε σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της Αδελφότητας με την απόφασή του να αφιερώσει την εκδήλωση και όλη τη χρονιά στους εργάτες της τέχνης του λόγου, τους καταγόμενους από Αθαμάνιο και Κάτω Αθαμάνιο.

Συγγραφείς και ποιητές που εμπνεύστηκαν από την ομορφιά του τόπου τους και παρήγαγαν σημαντικό έργο στο χώρο της ποίησης, της πεζογραφίας, της ιστοριογραφίας. Έργο σημαντικό και διαχρονικό, πολύτιμη παρακαταθήκη και πηγή έμπνευσης για νεότερους δημιουργούς. Έργο το οποίο τιμά όλους τους Αθαμανιώτες.

Την παρουσίαση των τιμώμενων δημιουργών επωμίσθηκε ο γενικός γραμματέας της Αδελφότητας κ. Πολύβιος Τσίρκας, ενώ την ανάγνωση αποσπασμάτων από έργα των τιμωμένων Κώστα Γεωργιάδη, Κωνσταντίνου Δ. Στασινού, Δημητρίου Ν. Χατζηγιάννη, Κώστα Κουτσοκώστα, Κώστα Γ. Στασινού, Έμυς Πανάγου και Γιάννη Γαλάνη-Άλλου ανέγνωσαν οι συντοπίτες ηθοποιοί Νίκος Βερλέκης και Χρήστος Γαλάνης, καθώς και η Ντίνα Τσίπρα.

Ακολούθησε η κοπή της πίτας εν μέσω ευχών και χειροκροτημάτων και βεβαίως η πλούσια γευσιγνωσία από γνήσιες αθαμανίτηκες λιχουδιές και νοστιμότατες πίτες. Την τσιπουροκατάνυξη τίμησαν δεόντως οι περισσότεροι, αφού ήταν γνήσιο ζαμπελίτικο απόσταγμα, προσφορά του συμπατριώτη Γιώργου Ν. Τσίρκα.Και του χρόνου με υγεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης