ΚΟΖΑΝΗ: Ξύπνησαν… κακοδιάθετες από τη χειμερία νάρκη

Στις ασυνήθιστα ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα θεωρούν οι επιστήμονες ότι οφείλεται η κακή διάθεση με την οποία ξύπνησαν οι αρκούδες από τη χειμερία νάρκη.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μία από τις αρκούδες, στην προσπάθειά της να αναζητήσει τροφή,
εγκλωβίστηκε στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Αγίου Δημητρίου Κοζάνης απ’ όπου απομακρύνθηκε με τη βοήθεια της πυροσβεστικής, της αστυνομίας αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων της ΔΕΗ.

Η ομάδα άμεσης επέμβασης της «Καλλιστώ» παρέμεινε στην περιοχή μέχρι να νυχτώσει με σκοπό να διασφαλίσει πως το ήδη εξαντλημένο από την «καταδίωξη» ζώο, δε θα πλησίαζε στο οδόστρωμα.

«Οι αρκούδες θα έπρεπε να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο από τα μέσα Δεκέμβρη έως τις αρχές Μαρτίου και να κοιμούνται συνεχόμενα όλο αυτό το διάστημα. Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες τα τελευταία 3 χρόνια, τις «ξυπνούν» διαταράσσοντας τον βιολογικό τους κύκλο» εξηγεί ο Γιώργος Μερτζάνης, επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η οργάνωση με την μέθοδο της τηλεμετρίας, σε περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, οι αρκούδες ενεργοποιούνται.

«Βλέπουμε ότι κυρίως οι αρσενικές διακόπτουν τον ύπνο τους με άμεση επίδραση στον μεταβολισμό τους αφού τα ζώα αυτά είναι «προγραμματισμένα» να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο και να μην κινούνται αναζητώντας τροφή, χάνοντας έτσι βάρος» λέει ο κ. Μερτζάνης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ