ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Να υπερβούμε την προκατάληψη»

Θερμής υποδοχής έτυχαν Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της άφιξής τους στο κατάμεστο από νέους ανθρώπους στάδιο του Ερζερούμ όπου θα φιλοξενηθεί η Ολυμπιάδα των Πανεπιστημίων όλου του κόσμου.

Οι δύο ηγέτες φορώντας το σύμβολο της Πανεπιστημιάδας, ένα θαλασσί κασκόλ, κάθησαν ο ένας δίπλα στον άλλον με τον Γιώργο Παπανδρέου να εκφράζει την ικανοποίησή του για το κλίμα της υποδοχής.

«Μακριά από άγονους ανταγωνισμούς»

Λίγο αργότερα, ανεβαίνοντας στο βήμα,ο Γιώργος Παπανδρέου ξεσήκωσε το πλήθος λέγοντας στην τουρκική γλώσσα: «χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς και μαθαίνει στους νέους ολόκληρου του κόσμου αξίες: της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι, της συνεργασίας, του σεβασμού για τον συμπαίκτη και τον αντίπαλο.

Είναι αξίες, πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο, μακριά από άγονους ανταγωνισμούς του παρελθόντος. Και είναι αισιόδοξο ότι οι νέες γενιές αγκαλιάζουν τις αξίες αυτές. Και οι δύο χώρες μας, κάνουν κάθε προσπάθεια να αγκαλιάσουν αυτές τις αξίες, της συνεργασίας και της ειρήνης».

«Τιμούμε την ιστορία μας, αλλά σπάμε τις προκαταλήψεις»

Λίγα λεπτά αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου έδινε το στίγμα προθέσεων της ελληνικής πλευράς: «Είμαι σίγουρος ότι αυτοί οι αγώνες θα είναι ένα ακόμα βήμα στην καλύτερη αλληλοκατανόηση των λαών (...) Ακριβώς αυτή την προσπάθεια κάνουμε οι δύο λαοί, ο Τουρκικός λαός και ο Ελληνικός λαός.

Αυτή την προσπάθεια κάνουμε και οι δύο Κυβερνήσεις. Τιμούμε την πλούσια ιστορία μας, αλλά αποφασίσαμε οι δύο πλευρές να υπερβούμε τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Και λάβαμε τολμηρές πρωτοβουλίες, για να σπάσουμε το φράγμα της προκατάληψης, που χώριζε τους δύο λαούς μας.

«Μαζί σας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για τους Ολυμπιακούς του 2020: «Με αυτή την αφορμή, θέλω να τονίσω και πάλι ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της Τουρκίας για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να προσφέρει την πολύτιμη τεχνογνωσία από τους δικούς μας Ολυμπιακούς Αγώνες, της Αθήνας του 2004».

Τέλος, σε άψογα τουρκικά και πάλι, ο κ. Παπανδρέρου ευχήθηκε «καλή επιτυχία στους αγώνες» και κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου για να χαιρετήσει τους αθλητές έχοντας δίπλα τον τούρκο ομόλογο του.

Πέδιλα του σκι το δώρο του Ερντογάν

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι και από την πλευρά της η Τουρκία καταβάλλει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας και των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σε μια πανηγυρική τελετή οι δύο πρωθυπουργοί εγκαινίασαν το καιμνούριο στάδιο «Κεμάλ Κιουρσέλ» του Ερζερούμ κόβοντας την κορδέλα ενώ μέσα από ένα βίντεο γουόλ σχεδόν ταυτόχρονα κοβόταν η κορδέλα από τούρκους αξιωματούχους στο χιονισμένο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Σχετικό άλλωστε ήταν και το δώρο που έλαβε ο έλληνας πρωθυπουργός από τον Ταγίπ Ερντογάν: Ενα ζευγάρι πέδιλα του σκί και ένα μπουφάν.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος

 http://www.ethnos.gr/default.asp?catid=11807

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης