ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Νέα πειραματικά σχολεία

Επανιδρύονται από το Υπουργείο Παιδείας

 

Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των πειραματικών – πρότυπων σχολείων σχεδιάζει να γράψει το υπουργείο Παιδείας, επανιδρύοντας το θεσμό και θέτοντάς τον σε νέες φιλόδοξες βάσεις.

Εξάλλου, η επανίδρυση των σχολείων αποτελεί ειδικά για τα Γιάννινα ένα διαχρονικό αίτημα τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και φορέων όπως ο Σύλλογος Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής, αφού η δραστηριότητα και η προσφορά τους υπήρξε στο παρελθόν ιδιαίτερα σημαντική για τα Γιαννιώτικα Γράμματα.

«ΠΙΛΟΤΟΙ» ΓΝΩΣΗΣ…

Την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας για επανασύσταση των Πειραματικών σχολείων επιβεβαίωσε χθες και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη, η οποία τόνισε με έμφαση ότι «δεν μπορεί να μείνουν η Ήπειρος και τα Γιάννινα έξω από μια τέτοια εξέλιξη». Η κ. Νόκα ανέφερε ότι πρόθεση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου είναι να προτείνει στο Υπουργείο την σύσταση Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στην πόλη μας -Πειραματικό Λύκειο δεν υπάρχει σήμερα στα Γιάννινα- σημειώνοντας ότι τα εκπαιδευτήρια αυτά αναμορφώνονται και θα αποτελέσουν «πιλότους» γνώσης.

Η ΖΩΣΙΜΑΙΑ…

Σε Πειραματικό θα μετατραπεί κατά πάσα πιθανότητα το Λύκειο της Ζωσιμαίας, όπως είπε, ώστε να υπάρξει μια ιστορική συνέχεια όσον αφορά τον συγκεκριμένο θεσμό. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λειτουργούν στα Γιάννινα ως Πειραματικά σχολεία το Γυμνάσιο Ζωσιμαίας και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα δικαιωθεί, υπό προϋποθέσεις φυσικά και η προσπάθεια που επί χρόνια καταβάλλει ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής για επανίδρυση και λειτουργία της Ζωσιμαίας ως Πρότυπου δημόσιου εκπαιδευτηρίου, αντίστοιχου με αυτό που λειτούργησε στην πόλη μας και κατά το παρελθόν.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ…
Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης πάντως διαβεβαίωσε χθες ότι τα αναμορφωμένα Πειραματικά σχολεία δεν θα έχουν μορφή παρόμοια με τη σημερινή. Θα βρίσκονται δηλαδή σε άμεση σύνδεση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ιδιαίτερα με τις καθηγητικές σχολές και το Παιδαγωγικό Τμήμα, ώστε να γίνονται σ’ αυτά υποδειγματικές διδασκαλίες. Τα εν λόγω εκπαιδευτήρια θα λειτουργήσουν πιλοτικά και για τα υπόλοιπα σχολεία της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η κ. Νόκα κατέληξε σημειώνοντας ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση θα δει το θέμα των Πειραματικών σχολείων με Συλλόγους καθηγητών και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και θα γίνει ένας ουσιαστικό διάλογος προκειμένου να διαμορφωθεί μια σαφής πρόταση, η οποία και θα αποσταλεί στο υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικό στοιχείο της λειτουργίας τους θα είναι η συνεχής αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, καθώς και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι για να προσληφθούν σ’ αυτά θα πρέπει να διαθέτουν αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα. Στα Πειραματικά σχολεία θα μπορούν να εγγράφονται μαθητές, είτε μέσω κλήρωσης στα Δημοτικά, είτε εφόσον επιτύχουν σε ειδικές εξετάσεις για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Πηγή: proinoslogos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης