ΑΡΤΑ: Συνάντηση για την πράσινη ανάπτυξη

Η «πράσινη» ανάπτυξη και οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή  21/1, στο Δημαρχείο Άρτας, οι Δήμαρχοι του Νομού Άρτας με τον  καθηγητή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Ματθαίο Σανταμούρη.


Παρών στη συνάντηση ήταν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας Παύλος Στασινός ενώ από πλευράς αυτοδιοικητικών συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, οι Δήμαρχοι Νικ. Σκουφά Στ. Γιαννούλης και Γ. Καραϊσκάκη Δ. Γαλλίκας και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κώστας Παππάς οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη ή πρόκειται να προκηρυχθούν σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη και ποια απ’ αυτά μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή της Άρτας.

Προγράμματα και παρεμβάσεις που στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη βελτίωση της  ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και στην αναβάθμιση της περιβαλλοντικής ποιότητας αυτών. Έργα που όπως τόνισαν οι κ.κ. Παπαλέξης και Σανταμούρης, μπορούν ν’ αλλάξουν την εικόνα της περιοχής, να απορροφηθούν χρήματα και να δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας.

Οι ΟΤΑ μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια της «πράσινης» ανάπτυξης, με την κατασκευή αλλά και την ανακατασκευή κτιρίων ακολουθώντας βιοκλιματικό σχεδιασμό, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί την αρχή μιας συνεργασίας η οποία θα έχει σύντομα αποτελέσματα για το Δήμο, τόνισε ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης δίνοντας προτεραιότητα σε θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και με την "πράσινη" ανάπτυξη η οποία όπως είπε, είναι το μέλλον της χώρας.

Ο κ. Παπαλέξης δήλωσε συγκεκριμένα: «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημαίνει πράσινη ανάπτυξη, σημαίνει εξοικονόμηση κ.τ.λ. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι το μέλλον της χώρας και ως εκ τούτου είναι ένα σοβαρό αντικείμενο το οποίο συζητήσαμε όλοι μαζί σήμερα οι Δήμαρχοι.

Μας ενημέρωσε ο κ. Σανταμούρης για ό,τι πρόγραμμα τρέχει αυτή τη στιγμή απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την ενέργεια. Ζητήσαμε τη συνδρομή του, τον έχουμε δίπλα μας, έχει εξειδίκευση απόλυτη και έχει την τεχνογνωσία την οποία θα μας μεταφέρει στο μέλλον έτσι ώστε να μπορέσουμε κι εμείς σαν Δήμοι να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τις δυνατότητες αυτές που μας δίνει η Ε.Ε.

Αυτή η κουβέντα ήταν πάρα πού χρήσιμη. Είναι η αρχή μιας συνεργασίας η οποία νομίζω ότι θα έχει  σύντομα αποτελέσματα για το Δήμο μας και όχι μόνο για το Δήμο της Άρτας αλλά για όλους τους Δήμους του νομού της Άρτας».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σανταμούρης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες που προσφέρονται είτε απ’ το ελληνικό δημόσιο είτε απ’ την ευρωπαϊκή κοινότητα οι οποίες σχετίζονται με τις βιοκλιματικές αστικές αναπλάσεις οι οποίες πρακτικά θα ‘χουν σαν αποτέλεσμα ν’ αλλάξει τελείως το μικροκλίμα στην περιοχή.

«Να γίνει πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον, να δημιουργηθούν οάσεις, να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη άνεση, πολύ καλύτερο μικροκλίμα και πολύ καλύτερη θερμική άνεση. Ταυτόχρονα να μειωθεί η ρύπανση η οποία υπάρχει στην περιοχή.

Είναι έργα τα οποία είναι χρηματοδοτούμενα πλήρως απ’ το ελληνικό δημόσιο και πραγματικά μπορεί ν’ αλλάξουν την εικόνα της περιοχής και να προσφέρουν θέσεις εργασίας» τόνισε ο Καθηγητής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης