Χάος στην Αίγυπτο

Χάος επικρατεί στην Αίγυπτο, ενώ υπάρχει ένας νεκρός διαδηλωτής στην πόλη του Σουέζ.

Νεαροί Αιγύπτιοι μετέφεραν το νεκρό σώμα του διαδηλωτή, μέσα από τους δρόμους του Σουέζ, μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία η οποία αναχώρησε από τις κεντρικές περιοχές της πόλης, αφήνοντας κάποιους κύριους δρόμους στους διαδηλωτές, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Ροιτερς.


"Σκότωσαν τον αδελφό μου", φώναξε ένας από τους διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές είπαν ότι ονομάζεται Χαμάντα Λαμπίμπ, 30 ετών, και ήταν οδηγός. Πρόσθεσαν ότι ο θάνατος του προκλήθηκε από τραυματισμό του από σφαίρα.


Η αιγυπτιακή αστυνομία εγκατέλειψε τις κεντρικές περιοχές της βιομηχανικής πόλης-λιμάνι, μετά τις διαδηλώσεις κατά τις οποίες χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν τις γραμμές ασφάλειας των δυνάμεων της τάξης και έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα, πρόσθεσε ο μάρτυρας.

Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι πέταγαν πέτρες και ζητούσαν κραυγάζοντας το τέλος της προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ. Αλλά καθώς δεν ήταν σε θέση να τους περιορίσει υποχώρησε, εγκαταλείποντας τουλάχιστον οκτώ μεγάλα φορτηγά της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα και προσπάθησαν να αναπογοδυρίσουν ένα από τα φορτηγά.
Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν συγκεντρωθεί σε μια μεγάλη ομάδα γύρω από το γραφείο του κυβερνήτη, όπου δεν υπήρχαν καθόλου διαδηλωτές.

Στο Κάιρο αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι είδαν δεκάδες ανθρώπους ματωμένους με τραύματα στο κεφάλι και άλλους να καταρρέουν στο έδαφος. Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι απάντησαν με πετροπόλεμο. Μάλιστα, στρατιωτικά οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης.

Στην Αλεξάνδρεια, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην έδρα του Κυβερνείου της Αλεξάνδρειας, στο κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου. Πυκνοί καπνοί υψώνονταν από το φλεγόμενο κτίριο μετά τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, ενώ αρκετοί διαδηλωτές παραβίασαν την είσοδο του κτιρίου ενός αστυνομικού τμήματος μιας άλλης συνοικίας στο κέντρο της πόλης.

Το Al Jazeera μετέδωσε επίσης ότι τραυματίσθηκε ο Αϊμάν Νουρ, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος με μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές του 2005.

Ο αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, η οποία αρχίζει από σήμερα, Παρασκευή. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίσει να ισχύει από σήμερα το βράδυ, από τις 6 μ.μ. (16:00 GMT), έως τις 7 π.μ. (05:00 GMT), και οι κυριότερες πόλεις είναι το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

«Επειδή σε ορισμένες επαρχίες επικράτησε ανομία, και σημειώθηκαν ταραχές, λεηλασίες, καταστροφές, επίθεση και πυρπόληση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε τράπεζες και ξενοδοχεία, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων», ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο σημερινός θάνατος ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 8, κατά τις ταραχές των τελευταίων ημερών.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σύμφωνα με πληροφορίες, αφού προσευχήθηκε μαζί με υποστηρικτές του σε τζαμί, εμποδίστηκε από την αστυνομία να φύγει από τον τόπο προσευχής. Κατ' άλλους έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, ο οποίος είναι επίσης μέλος του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε σήμερα τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να προβεί σε «μεταρρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο» για να αποφευχθεί μια «επανάσταση» στην Αίγυπτο.

Οι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι οι οποίοι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Κάιρο από τις αιγυπτιακές αρχές, αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσε στο Παρίσι αρχισυντάκτης της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, ένας συνεργάτης της οποίας ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.

 http://www.newsbomb.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ